Железни бригади носят на всичко
 
 „Да дойде отпуската, че да посвършим някаква работа". Егаси приказката, нали? По нашенски, а пък как важи за планината, не е истина! С планираните отпуски малко се прецакаха нещата, но бачкаторите в почивка бързо се настройват. Това е единственото време за нашенеца, когато може да се хване на допълнителна работа и да прави кинти. Последен спестовен напън преди зимата. Почивката отдавна е придобила селски краски и мазоли от нивите или бетонната плоча на вилата, вместо снимки из плажовете. Заслуженият работен отдих е като дълъг уикенд по селата. Правене на туршии, леко ремонтче, а пък за по-късметлиите може и някоя друга пара да се изкара зад граница. Един месец в някоя строителна бригада из Гърция и зимата има по-мек полъх.

„Много ме боли кръста, бях на разни балнеолечебни извори, но не помага. Едва ходя на работа. Знам обаче какво ще ме излекува, само веднъж да се стопли времето, да си взема отпуската и да се кача отново на скелето. Взел съм няколко поръчки за външна изолация. Като се метна отгоре да ме брули вятърът и започна работа, всичко ми минава. Не усещам ни болка, ни нищо", казва родопчанин, чиято професия е друга, но разнородните умения го правят специалист по всякакви строителни дейности.
Така е, почасовата работа тук е понятие само от разказите на гурбетчии. Заплатите са ниски, а единствен бонус се оказва, колкото и странно да звучи, …отпуската. Рахатът всъщност, се е трансформирал в глътката финансова надежда животът да е поне малко по-лек.
Егаси животът, почивката да е единствен начин, за да оцелееш с работа! Кой учил за политик-учил, това е дереджето.
 
„Родопи войс"

Още в Темата на броя - тук, тук и тук
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.