По повод зачестилите опити за телефонни измами на възрастни хора на територията на област Кърджали, РУП - Момчилград и община Момчилград апелират към гражданите за повишено внимание по отношение на лица, които чрез телефонно обаждане ги въвеждат в заблуждение с цел получаване на парични суми.

Десетки жители на област Кърджали пострадаха напоследък от телефонни измами и загубиха значителни суми и златни накити. Обикновено мошениците се обаждат на домашните телефони и използват различни сценарии.

Основни сценарии, които използват извършителите на измами са следните:

 

Катастрофа с роднина

 

Измамниците разказват, че е станала катастрофа, при която ваш син, /дъщеря, внук или друг ваш близък/ е убил човек и незабавно трябва да бъде предадена определена сума пари, за да не бъде задържан. Често пъти измамниците предупреждават да не се обаждате в полицията и бързо изпращат посредник, който да прибере парите.

 

Внасяне на гаранция

 

Измамникът се представя за Ваш близък роднина. Съобщава (обикновено като плаче), че е задържан в полицията (естествено в друг град), тъй като е причинил катастрофа и е увредил полицейски автомобил или има тежко пострадал човек, който впоследствие е починал. Сам или чрез негов приятел Ви моли да му услужите с пари, необходими за плащане на гаранция за неговото освобождаване. Вие предоставяте сумата на специално изпратен "посредник", с когото се срещате пред обществени сгради – поща, болница и др. За да бъдат по-убедителни, измамниците често предоставят и телефонния номер на мним полицейски служител, който да потвърди версията им.

Подобна е схемата и за влизане в болница, след инцидент, катастрофа или скъпа операция. Искат се пари за „лекаря", извършващ операцията – да стане по-бързо-или за „консумативи" за операцията или лечението.

 

Проблеми с полицията

 

В този случай непознатият се представя за служител на МВР. Обикновено обаждането е рано сутрин.  "Полицаят" назовава името Ви и Ви разпорежда веднага щом затвори, да му позвъните на определен мобилен телефон, за да си спестите проблеми с прокуратура, следствие и т.н. Убеждава Ви, че сте извършили административно нарушение, за което дължите глоба. Глобата може да платите по два начина – като се явите в съответното РПУ или като купите ваучери към  определени мобилни оператори и му издиктувате серийните номера.

По същия начин може да ви бъдат поискани суми за освобождаване на колет от ваш близък в чужбина, за изгодна сделка с материали, които след това да продадете на по-висока цена, за печалба от лотария, откуп за отвличане и др.

Обикновено мошениците притискат хората бързо да предадат парите, като започват преговори за големи суми, а след това склоняват на отстъпки.

Ако на вашия домашен телефон се обадят непознати и ви поискат пари, независимо по какъвто и да е повод, не бързайте да предадете назованите суми. Помолете за малко време и незабавно позвънете в полицията.

Телефонните измамници са много изобретателни и твърде често артистично играят роля на ваш роднина, който е пострадал, за да ви хвърлят в паника и да предадете поисканата сума.

Не споделяйте никаква лична информация със събеседниците си по телефона, защото измамниците много изобретателно след това могат да я използват, за да ви заблудят.

Не приемайте да носите пари в други градове, тъй като измамниците често предлагат и такъв вариант.

Сценариите са различни и измамниците променят тактиката си ежедневно. При всяко съмнително обаждане, преди да предприемете каквото и да било по изпълняване на исканията им, позвънете на тел. 112, телефона на РУ "Полиция" Момчилград 03631/6111 или се свържете с кмета на населеното място.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Анонимен14/8/13 13:13

    А защо не ги хващат и осъдят?

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен14/8/13 13:54

    Обикновено ползват предплатени карти които не са регистрирани в операторите останали от едно време и изкупени от мошенци като тези или регистрирани на възрастни хора или на роми, които и не предполагат, че имат карти за GSМ.

    Винаги звънят от скрит номер !!!!!!!!

    Ползват посредници, има случаи таксиметрови шофьори да идват за парите. В случая измамниците дават заявка да се вземе пакет и да се донесе еди къде си. Там чака друг посредник, който получава пакета и плаща курса,

    Това са бушони които не са виждали поръчителя никога.

    Другия трик - казват Ви оставете телефона отворен - това е с цел да не могат да ви наберат случайно в този момент някои от роднините и да разберете, че е измама. Затворите ли слушалката за тях означава, че са разкрити и не се обаждат 2 ри път.

    Личен опит - 2 пъти се опитаха да измамят мои близки, единия път бяха близко, само бързата ми реакция спаси дереджето да не отидат на вятъра парите.
    2 рия път аз дигнах телефона и почнаха да ме сапунисват :), като им казах че не минава номера и в момента ги засичам от къде звънят затвориха веднага.

    ЗВЪНЕТЕ НА тел. 112 ПРИ Всяко съмнение, Не затваряйте телефона, опитайте се да ги заговаряте и правете пазарлък като през това време Вие или някой около Вас с друг телефон или GSM се обадете на 112

    НЕ купувайте и НЕ диктувайте номера на Ваучери за GSM

    2 ри Вариант.
    Престорете се, че сте се хванали, уговорете се да се чуете пак след 1 час за да идете да изтеглите пари,
    Незабавно уведомете Органите на МВР или на тел. 112
    за да се подслушва телефона и да се хване посредника в сделката.

    НЕ купувайте и НЕ диктувайте номера на Ваучери за GSM
    те после ги използват за да търсят нови жертви.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.