1 000 сирийски бежанци могат да бъдат настанени в бившите казарми в Момчилград и правителството вече работи в тази посока. Това обяви главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров.
1 000 човека могат да бъдат настанени в базата в Момчилград, но на необходими огромни средства за ремонти, пише всекидневникът „24х7 Родопи".
Затварянето на границата с Турция като предпазна мярка срещу сирийските бежанци, което се обсъжда от няколко дни противоречиво от представители на властта, ще струва още около 10-11 милиона лева месечно. Това обяви пред БНР главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров, който предупреди, че до няколко дни вероятно броят на бежанците в България ще достигне 5000.
Според него обаче към момента подобна мярка не може да бъде предприета. „Усилване на охраната на границата или практическо затваряне за преминаване – за това са необходими около 3000 служители и ще струва между 10 и 11 милиона месечно на страната. Ние имаме около 274-километрова граница, от която 58 километра имаме изградено интегрирано наблюдение. 30% от лицата, които влизат обикновено, са лица, които са придружени от своите майки, тоест на практика ние имаме над 50% жени и деца. Дори да разположим жива сила на границата, отсреща като застанат жените и децата – как реагираме? Имайте предвид, че към нас ще се насочат всички европейски партньори и ще засилят вниманието си вследствие на тези действия", каза комисар Лазаров.
Към момента бежанците в страната са 4500, а до дни техният брой ще стане 5000. Лазаров очаква и увеличение на притока заради затварянето на гръцко-турската граница.
За капацитета на центровете за настаняване на бежанци, главният секретар заяви: „В момента в Елхово създаваме място, където първоначално ще престоят 24 часа задържаните лица. Оттам нататък изграждаме разпределителен център, също в Елхово, в който ще влязат всички, които са минали нелегално през границата. Там се извършва съответната оценка за всяко едно лице, извършват се съответните медицински прегледи. Работят служителите от Агенция за бежанците с оглед на това какви са мотивите, причините и евентуално се преценява вече лицето на базата на информацията и на това какво волеизявление е направило, накъде ще бъде пренасочено – дали към домовете на Дирекция "Миграция", които са от затворен тип, или към домовете на Агенция за бежанците. Работим във Враждебна, на Военна рампа в София, където се работи по настаняването на лицата. Отделно в бившите казарми в Момчилград за около 1000 души също се създават предпоставки да приемат част от този миграционен натиск, така че имаме вече около над 2000 места, които ще развием в перспектива. В Харманли имаме изграден лагер, който е определен още в първите данни за създаването на кризисната ситуация".
На въпрос как се проверява миналото на бежанците и риска от навлизане на хора, извършвали престъпления или издирвани за тероризъм, главният секретар на МВР обясни: „Наличието на този риск върви паралелно с кризата, но това, което правим ние, е да работим по модела, който са предоставили нашите европейски и евроатлантически партньори, и се стремим и сме създали абсолютно същия алгоритъм, който ползват и те за борба с тероризма, за борба с кризи и всички мерки, които сме взели".
Лазаров заяви, че риск от тероризъм в България съществува още от терористичния акт в „Сарафово": „При извършването на такъв терористичен акт един от основните критерии, когато се прави анализ на риска всъщност са последствията от акта и самото му наличие. Така че от извършването на този акт ние имаме изменена среда за сигурност".

-----------------------------------------------------------------
Само сега СПЕЧЕЛИ ЛАПТОП SAMSUNG и още 509 страхотни награди! Виж
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

11 comments so far,Add yours

  1. Анонимен24/9/13 12:44

    И ся какво правим,гръцко- турската е затворена а нашата като дупе отворена.Не дай си боже някой от сирийците да направи някоя беля с наше дете ще ги разчекнем,всички които навремета бяхме запас в момчилградския полк ще се събрем на Багрянка и тогава дупе да им е яко,така че вземете мерки да не направят някоя беля "вашите " любими бежанци..

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен24/9/13 13:07

    za kakvo sa ni tezi cigani malko li si imame tuk zashto darjavata ne se griji za sobstvenia si narod malko li hora imame bez rabota i bez kashti

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен24/9/13 14:56

    ey tezi sa po opasni i ot mangalite,vijdame gi kvo pravqt v Turciq.1000 du6i za 2-3 godini 6te stanat 4000.Za krajbite da ne govorim,

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен24/9/13 16:25

    Комисар лазаров ,кой ти подсказа и за колко пари ,ще разселваш бежанците в Момчилград , за да угодиш на собствениците на бившите казарми ..Започнаха да правят бизнес и с бежанците за сметка на сигурността на българските граждани.Няма ли кой да защити тази държава този български народ ,а сме оставили в ръцете на шепа изменници да дерибействат в страната ни

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен24/9/13 18:03

    te idvat ot izostanala strana,ako po4nat,za6to me gleda6 na krivo,za6to gleda6 jena mi i po4va seira

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен24/9/13 20:49

    Тези арабски мангали не ги искаме в Момчилград !

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен25/9/13 09:38

    Момчилград да се събуди!!! Стига сте спали!!! Протестирайте пред общината!!!

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен25/9/13 09:46

    Какви хотели какви пансиони тия управници нямат акъл. Бедния народ никой не го пита.Каквото решат вишестоящите това ще е.Някой ще си пълни джобовете за сметка на момчилградчани.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен25/9/13 15:31

    naroda ne gi iska ama tezi koito sa po dalavera iskat nali 6te si har4at parite koito 6te gi vzimat ot darjavata. za6to v momchilgrad nqma li drug grad.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен26/9/13 13:30

    Какви бежанци-не виждате ли какви са нагли и нахални? Не стига,че са ги приели,настанили костват много пари ами на всичкото отгоре недоволстват.Държавата първо да помисли за мизерстващите си сънародници и после да мисли за тази сган.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен26/9/13 20:52

    Поддръжниците на враждуващите страни в Сирия,САЩ,Русия,Китай включително Иран и Турция да приемат всичките тези бежанци в техните си страни,в момента нашата страна си има достатъчно свои проблеми,като най-бедна европейска страна!!!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.