„Чорбаджии"-измамници оставили „лоши кредити" на работниците си
 
 
Около 300 човека в Източните Родопи са в съдебна процедура заради необслужване на кредитите си, а над 1 500 души ги грози същия сценарий.
Както вчера писахме, делът на "лошите кредити" на домакинствата в Кърджалийско се е увеличил над 2 пъти в сравнение с 2009-та година, като хората от селата имат много по-малко проблеми с банките, въпреки големите заеми. Това сочат данните на Института за икономически изследвания при БАН и на Националния статистически институт.
В Кърджали вече има случаи на отнети жилища на длъжници.
Най-бързо се решавали съдебните спорове между жители на квартал „Боровец" и финансовите институции, които са подпомогнали мургавите потребители при покупки в магазините „Технополис" и „Техномаркет". Често обаче осъдените нямали какво да платят, а съдебните изпълнители без желание описвали стари чинии „алпака", тави и други вещи в съборетините в „най-слънчевия" квартал на Кърджали.
За нов профил на големия длъжник в Кърджалийско пък се говори в последните анализи на банките. Това са фалирали бизнесмени, които са загубили всичко и заминали в Западна Европа. Сега се оказва, че техни работници са теглили кредити, като същите са били усвоени на 100 процента от „чорбаджията"-измамник. Такъв е случаят със С., която работи в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски". Младата жена е работела за търговец, който имал няколко търговски обекта. За да си набави оборотни средства, той накарал работничката да изтегли кредит в размер на 5 000 лева. Днес този дълг вече е 9 000 лева, фалиралият бизнесмен не си вдига телефона дори, а всички близки на длъжницата търсят пари, за да платят на банката. За да покрие дълга на бившия си работодател, тя трябва да работи на две места по 8 часа, а с остатъка от парите да мисли само за храна, като първата нова дреха може да си позволи да купи едва през 2018 година. Това поясниха банкови служители.
След 2008 година самите регионални банкови шефове съветвали бизнесмените, които изпитвали затруднение при погасяване на големите си кредити, да помолят близки и подчинени да изтеглят кредити в размер на 5 000 лева, с които да се изчистят рисковите кредити на фирмата. На работниците им се обяснявало, че това са оборотни средства, а реално още тогава бизнесмените били наясно, че вървят на зле, поясниха схемата банкери.
Фалирал строителен предприемач пък се пробвал да стане селски кмет заради гарантираната заплата, но след провала избягал в Германия. Преди това взел цимент и други материали за близо 7 000 лева от строителен склад на изплащане. Материалите били усвоени, но след две вноски, бизнесменът изчезнал. Оказало се, че склададжийката трябва да плаща чужди борчове и в същото време да помага на безработната си дъщеря за отглеждането на двете й деца.
Преди пет години средно едно домакинство у нас е дължало около 14 000 лева, докато сега задълженията му са над 20 000 лева, сочи изследването на Института по изследване на икономиката.
 
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

10 comments so far,Add yours

  1. Анонимен27/11/13 22:34

    Попаднеш ли в ръцете на лихварите няма спасение.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен28/11/13 06:58

    Кой ще потърси съдебна отговорност на банкерите , които преди 3-4 години обясняваха на куцо и сакато , че е много лесно да вземеш кредит и после няма да има никакъв проблем? Съд за такива!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен28/11/13 08:09

    А кой ще обясни на работодателите, че така не могат да грабят работниците си. Не стига, че им слугуват срещу мизерно заплащане, ами и да ги принуждават да им теглят заеми и после да изплащат заради тях години наред?

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен28/11/13 08:45

    Ами, да слагаме качулките на главите, с пищовчето-играчка на сина и в БАНКАТА! И ... ДАВАЙТЕ ПАРИТЕ!........ които сте си докарали от нас!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен28/11/13 09:10

    Спокойно.БСП-ДПС ще решат и този проблем.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен28/11/13 09:16

    дА ПОПИТАМЕ - къде са МВР,НАП,НОИ,ИТ,Митници. Нали за това си имат контролни и проверяващи органи- ревизори.Всичко е корупция и най- много в тези институции...

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен28/11/13 09:53

    Не е луд този дето яде баницата, а този който му я ДАВА !!!

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен28/11/13 11:14

    Какъв НАП, НОИ и МВР има в БГ? Никакъв.Само хващат дребни риби и кокошкари и изпълняват поръчки.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен28/11/13 17:05

    Ами тези, които са избягали в чужбина с хиляди лева заеми имат наследници.
    Законът задължава преките наследници да погасяват заемите.
    Така че, немя отърване, все някой трябва да плаща!

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен28/11/13 22:42

    BG e kato gradski kenef.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.