Рекорден брой двойки белоглави лешояди бяха регистрирани в Източните Родопи в рамките на редовния мониторинг на единствената естествена популация на вида в България. Експерти на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и Rewilding Rhodopes (По-диви Родопи), с подкрепата на РИОСВ – Хасково посетиха всички известни настоящи и исторически находища на вида в региона. Регистрирани са общо 75 двойки със заети гнезда, като 55 от тях вече мътят, а останалите все още са в процес на строеж на гнездата си. По-голямата част от установените двойки са съставени от възрастни птици.
"И тази година се запазва положителната тенденция на увеличение на популацията на белоглавите лешояди в Източните Родопи, като регистрираните двойки са с 5 повече от 2014 година. Интересен факт, установен по време на мониторинга, бе и големият брой неразмножаващи се птици по долината на река Арда", каза Добромир Добрев, координатор на мониторинга и експерт по лешояди от БДЗП.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

9 comments so far,Add yours

  1. Анонимен19/2/15 10:07

    България стана държава на лешоядите:лешояди птици,лешояди депутати,лешояди кметове и мърша народ както още на времето беше казал един поет"НЕ НАРОД А МЪРША"

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен19/2/15 10:24

    Комунистите и Депесарите изгониха хората от България благодарение на техните кражби и корупции,отсега нататък в България освен лешояди,вълци и чакали нищо няма да остане.

    ОтговорИзтриване
  3. байШиле19/2/15 10:57

    Ба му майката тия лешояди взеха да мъ плашът!!!!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен19/2/15 12:04

    Лешоядите са птици, които от далече надушват мърша, като червения башибозук

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен19/2/15 13:20

    ЕЙ С ТИЯ ПТИЦИ АКО ИМАМЕ ХУБАВ МАРКЕТИНГ И РЕКЛАМА МОЖЕ ДА СЕ ИЗКАРАТ МИЛИОНИ ОТ ТУРИСТИ
    АМА НЕРЗЕ ЯМБОЛ НЕРДЕ ИСТАНБУЛ

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен19/2/15 14:01

    Че то се изкарват пари от лешоядите самоче парите отиват в представителите на БДЗП- частни лица. За държава нито стотинка.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен19/2/15 15:35

    във бройката за лешояди влизат ли общинските съветници от дпс и герб

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен19/2/15 19:03

    До 10,07 Точно така е и ти си голямо потвърждение на това!!

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен19/2/15 21:01

    Тия лешеяди няма да се задържат в България те само ще си оставят само семето тука за да се получи пак някакъв странен лешояд.Така се получили и с живущите в България хора:Всички които са минали през територита /наречена не знам по какви причини България/са оставили семето си и затова се е получило един странен народ,който събрал всичко лошо в себе си:крадене,убиване,лъжене и т.н..Затова от тоя народ няма да излезе нищо хубаво.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.