Най-скъпият музикален инструмент в Кърджали е на Салиф Шакир


Известният  кърджалийски музикант Салиф Шакир притежава цигулка „Страдивариус", произведена през 1730 година. Подарена е от първия му учител в музиката - майстор Тефик.
Всъщност, за бай Салиф може да се каже, че е най-добрият обущар сред цигуларите в света и най-добрият музикант сред обущарите, коментираха пред 24rodopi.com кърджалийски музиканти.
Цигулката е от малкото оригинални „Страдивариус" в България, уточнява Салиф Шакир, но не казва къде и как я съхранява.
Той е роден през 1949 година в Кърджали. Хваща цигулка едва 7-годишен. Учител му е кърджалийският зет от Силистра Тефик.
Салиф Кеманджията е свирел известно време по сватби в Кърджалийско, Хасковско и Пловдивско. Никога няма да забрави как легендарният кларнетист Ибряма – Иво Папазов, го закарал в студиото на Българското национално радио в София, където го представил на двама диригенти.
„Ибряма е с две години по-малък от мен. Веднъж ми вика „Абе, батко, ти не си музикант само за сватби. Добър си. Я, ела с мен до радиото в София. Заминахме и така се промени животът ми", казва бай Салиф. Бил одобрен и дълги години акомпанирал на певците от радиото. „Бях на повикване", допълва той. Участвал е в много концерти из страната.
Ибряма и другият известен кларнетист Мюмюн Али Кириш оценят „магията с цигулката" на Салиф и го канят на съвместни концерти, дългочасови свирения по сватби, записи в музикални студия.
Възродителният процес променя живота на Салиф Шакир. Спира да свири. Става обущар, който занаят практикува и до днес. В ателието му също има цигулка, но не е „Страдивариус"-ът. С „по-обикновения" инструмент свири на клиенти и приятели.
Италианският лютиер Антонио Страдивари е считан за най-големия майстор на струнни инструменти в световната история. Латинският вариант на името му – Страдивариус и до днес се използва като синоним на създадените от него цигулки, виоли и др. Върху почти всички инструменти, излезли  изпод ръката му, стои надписът - Antonius Stradivarius Cremonensis Faciebat Anno. Най-добрите са изработени между 1698 г. и 1725 г., след което качеството видимо спада. Създадените след 1730 г. инструменти носят надписа Sotto la Desciplina d'Antonio Stradivari F. Cremona.
Според музикални експерти обаче, цигулката на бай Салиф най-вероятно е реплика.
24rodopi.com
Видео - тук
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

9 comments so far,Add yours

  1. Анонимен23/4/15 16:57

    пак тънко , тънко етническа статия .... не ви ли омръзна , как не ви е срам ... възродителния процес му променил живота .... тцтцтц

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен23/4/15 17:46

    Тази цигулка не е оригинална. Има ли си престава колко е цената на оргинала

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен23/4/15 18:21

    Sülemesene ba aga hırsız gircege evine ba agacına, sat unu bırak yemeneri git yaşa dünyada baya,,,,......

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен23/4/15 20:57

    Meniir Salif, Bruxelus sa gel Zoıd semtine burdaçok muzikkan ve demirci ..pabuc ustası da var

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен23/4/15 21:15

    aba aga, satsana cigulkayi E klasa Mercedes alsana, Girjalda 1 numra ocasina ba

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен24/4/15 00:36

    Girjali ot koe selo si ve Girjali Hahahahaha tutune cojuum inee kokan

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен24/4/15 09:49

    Спрете да публикувате коментари на турски.Хората не ги разбират.В България сме.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен24/4/15 13:57

    На турски публикуват коментари,но на английски не!
    Пробвал съм над 20 коментара съм написал на английски,но нито един не ми беше публикуван.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен24/4/15 20:30

    Turkmenistan :))) zatova ne publikuvat na english :)))))))

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.