Кралят на кларинета, както наричат Ибряма, спира изявите на обществени места. „Ще се отдаде на почивка в Богомилово. Спира концертите и сватбите. Последната му голяма изява беше концертът за юбилея на акордеониста Нешко Нешев", съобщиха пред 24rodopi.com музиканти, които са свирели с 63-годишния виртуоз Иво Папазов. Барабанистът му Сали вече си намерил друг оркестър.
Иво Папазов, по прякор Ибряма (истинското му име е Ибрям Хапазов) е български кларинетист от семейство на потомствени музиканти (зурнаджии и кларинетисти) , пише енцикполедията „Уикипедия".
Започва да свири още от дете. Учи в Строителния техникум в Кърджали. Първия си оркестър формира през 1974 г., но известен става с оркестър „Тракия", основан през 1978 г. По време на т.нар. „Възродителен процес" е съден и пратен в трудов лагер заради произхода си, посочва „Уикипедия". Става международно известен с виртуозността, с която превръща традиционната местна сватбарска музика в джаз-феномен.
В края на 80-те години успява да подпише договор с британския лейбъл Hannibal Records, с който издава два албума със смесица от джаз, тракийска народна и циганска и турска музика. Първият му албум е озаглавен „Пътуването на Орфей".
След промените в края на 1989 г. Ибряма свири по цял свят, в сътрудничество с най-добрите джазмени на няколко континента. За международната музикална общественост го открива Джо Бойд.
През 2005 г. спечелва наградата на публиката на престижните награди за World Music на Радио 3 на английската ББС и я посвещава на сънародниците си. През същата година става лице на България за първия рекламен клип за страната, който се завърта по европейския телевизионен канал Euronews и в който звучи неговата мелодия „Носталгия".
Вестник „Индипендънт" го нарича „свръхестествен гений на кларинета".
От края на 80-те години живее в село Богомилово край Стара Загора.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

6 comments so far,Add yours

  1. Анонимен28/4/15 13:44

    Ако трябва да сме точни в„Уикипедия" пише: " Иво Папазов, по прякор Ибряма (истинското му име е Ибрям Хапазов) е български кларинетист от семейство на потомствени музиканти (зурнаджии и кларинетисти) от цигански произход." Лесно е да се провери.

    ОтговорИзтриване
  2. Дизи Гилеспи28/4/15 13:47

    Не можах да разбера кой прекръсти кючека на джаз ? Много ти е чувал Ибряма за джаз.....

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен29/4/15 02:05

    „Носталгия" е пиеса на Димитър Трифонов от 1 плоча издадена от БАЛКАНТОН на Пловдивската джаз-формация "Бели ,Зелени и Червени " със участието на Ибрям и Петър Ралчев като солисти ! Плочата е изцяло по музика на Д. Трифонов ,нар. композитор и също потомствен музикант от с. Катуница ,Асеновградско,завършил Пловдивския муз. институт- кларинет , и следвал композиция в Соф. муз. Академия ! Пак той организира 2 концерта през 1984г на формацията в НДК - София -през февруари, и в Пловдив през април !
    Част от концерта в НДК е рекламиран от Кеворкян във "всяка неделя" ,със знаменитото интервю на Ибрям ,когато казва ,че иска да свири на Миланската Скала , та да го чуе целия свят !!
    Пиесите от плочата се свирят от орк. "ТРАКИЯ " по свадби години наред след това , но се премълчава ,че музиката не е тяхна !!
    Д. Трифонов организира също представяне на ФОЛК-ДЖАЗ БЕНД-ПЛОВДИВ в София пред Англ. импресарио Джо Бойд , който е поканен от Ибрям на свадба в Караджалово , и там , впечатлен от майсторството му , и огромната публика ,му отваря пътя за Европа !
    България може да се гордее със своите чеда , а гр. Кърджали -и със други майстори-кларинетисти -Кериша ,стария Ибрям-дядката -баща на Нешко акордеониста ,Халил , Акъто , Осман Жеков , скромния виртуоз-Кадришен , Нуршен , и др.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен29/4/15 10:51

    До писалите първите двама:
    Когато Ибряма свиреше из цялата страна,по концерти и в най големите зали,автентична българска народна музика пред хиляди зрители,и когато прославяше БГ по света,не се ровехте в произхода му,нали ?Жалки мижитурки,вие не можете да стигнете даже там където той си събува обувките !!!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен30/4/15 14:09

    Какво бездарие,кой ли ти слуша тая чалга?

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен2/1/21 23:14

    Няма начин.. различни сме.. господ на едни е дал красота,на други грознота,на едни талант с три пръсти,за бог да прости...а на Ибряма талант със двете шепи,моят учител по музика казваше 1 процент талант и 99процента труд..при Ибряма е точно обратно.Този човек е велик музикант,той обърна музиката която не се слушаше поне 70процента от народа във номер едно,а музикантите който се опитват да интерпретират неговите виртуозни пиеси..да се отчайват и отказват,поради трудноста и сложноста на пиесата,ил;и да я изсвирват до леката част..трудно е..почти всички оркестри откриват със неговите "Хитър Петър"..тръгват и никой не я изсвирва докрай..поради сложноста й!!! Човека е гений...жива легенда!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.