Всеки един кърджалиец ще може да посети и да разгледа напълно завършената Пречиствателна станция. Това ще може да стане в Седмица на отворените врати, която смята да организира Общината, заяви при посещението си на обекта кметът на града Хасан Азис. Ултра модерното съоръжение функционира вече от близо 3 месеца. 21 специалисти са наети от фирмата-изпълнител, за да обслужват обекта. На сто процента вече са завършили строително-монтажните работи по проекта за Воден цикъл на Кърджали. Към момента се отстраняват малки технически забележки, след което комисия ще извърши оглед за издаването на Акт 16, заяви ръководителят на проекта Митко Синабов. По думите му това се очаква да стане до два месеца.
„Изпитах истинско удовлетворение когато видях напълно завършена Пречиствателна станция на Кърджали. Това е краят на едни 10-годишни усилия. Сега виждаме мащабността на този проект, съвсем скоро ще се усети и неговата ефективност. На тема екология Кърджали вече покрива европейските критерии. Реконструирана и разширена е над 14 км водопроводна мрежа както и близо 24 км канализационна мрежа. Пречиствателната станция е едно от най-значимите съоръжение изградени в града през последните 100 години. Затова и искаме да организираме тази Седмица на отворените врати, в която всички ученици и възрастни граждани да могат да видят с какво разполага Кърджали. Използвали сме най-съвременните германски технологии при изграждането. Метантанка е последна дума в световните стандарти и Кърджали е може би единственият град в страната, разполагащ със съоръжение от подобно поколение", заяви кметът Хасан Азис. Той направи оглед на всеки един етап от процеса по пречистване на отпадните води. Станцията притежава 4 помпи, чийто капацитет е 160 литра в секунда. Водата преминава през няколко фази докато достигне до биобасейните, където чрез бактерии се осъществява биоразпад на фините отпадъци докато се влее абсолютно безопасно за околната среда във водите на яз."Студен кладенец". При процеса чрез съоръжението метантанк се отделя метан, който се съхранява в газхолдер и ще се използва за промишлени нужди.
Проектът за Воден цикъл е готов на 100%. До момента той е изплатен на 72 на сто. Припомняме, че проектът е на стойност 69,9 млн.лв.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

16 comments so far,Add yours

  1. Анонимен21/5/15 15:35

    kade otivat laynata na gledka

    ОтговорИзтриване
  2. Ибрахим21/5/15 15:56

    Рибата в Студен Кладенец вече ще е много чист. Няма да мирише на лайна.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен21/5/15 16:13

    питейната вада тече във свят на пикня те пречистват отпадните....това е кържали...

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен21/5/15 16:38

    До там може да се стигне само с танк ,,, по пътя има големи ропи,,,,,

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен21/5/15 17:00

    някой ден ще останем без питейна вода това е проблена

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен21/5/15 17:16

    Да ми сърбате дриснята със сламка

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен21/5/15 17:20

    Как така е завършен водния цикъл на 100 процента.В кв.Веселчане изкопаха едни огромни канали и сложиха големи тръби ,но обратните води от блоковете не ги вкараха в новите тръби.Така излиза ,че ще пречистват само дъждовната вода.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен21/5/15 17:30

    Коментарчето ми закуцука и май ще емигрира.Браво на цензурата.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен21/5/15 17:52

    Кога ще имаме годна питейна вода?Тази която тече в момента не става за пиене.Вече цяла година си купуваме вода.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен21/5/15 17:55

    Водният цикъл готов на 100%! - A улиците след ремонта разбити ...

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен21/5/15 18:01

    Waaaaaauuuuuuu

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен21/5/15 18:20

    bravo na kmeta misho carq prezident

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен21/5/15 18:58

    Няма ли вече да копате улиците?

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен21/5/15 20:55

    bravo, kmete! ami za zelena trevichka, kapini i shipki okolo betonovite plochki hiiich li ne ostanaha stotinki ot kreditite, kmete?! :)))))
    ko stava s patnite taksi , kmete, sabra li parite za snegorini, fandormi, bagari, tratkori i druga patna tehnika za zdrave i higiena na regionalnata patna struktura?! ami mashini za izkustven sniag kupi li , kmete? kade shi kara ski po Perperikon austriiskia ni sky turist na rbg?

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен21/5/15 21:36

    tazi pre4istvatelna stanciq pet pari ne struva bez kompetentni kadri v nego. Nali znaete kak se izbirat kadrite v kj. NAY golemiq kriteriy e da si blizak na opredeleniq 4ovek.

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен21/5/15 21:46

    Все кмета ви виновен, все той е на е на власт... само говорите, в деня на изборите се криете ило сте препили предната вечер. Направо започвам да събирам пари за 2 метрс въже...

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.