„Тя се разсмя и пак ме сръчка. – Давай, Носе, гмурни се заради мен". Това е извадка от изпитната работа за 7-мокласниците. На друго място в текста името на героя не е посочено. Кажете ми, той Нос ли се казва или Носорог. Самите учители казаха, че вероятно става дума за печатна грешка и обръщението трябва да е „Насе", от Атанас, но уви, оказа се, че в оригиналния текст е „Носе", това твърдят кърджалийци, чиито деца били разочаровани от разказа „На изток от Запад" на младия автор Мирослав Пенков, който се падна на изпита на 20 май.
Мнозина наричат текста „потискащ", но има и доволни.
„Това бяха много трудни матури. Седмокласниците  писаха за произведението на Мирослав Пенков. Че децата не са учили за него! Нямам думи да опиша разочарованието на детето. Какъв е този тест, от който детето излиза с думите „Ужас, мамо, ужас!", се казва в писмо до 24rodopi.com на родител.
1197 седмокласници от област Кърджали положиха изпита с външно оценяване по Български език.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

12 comments so far,Add yours

  1. Анонимен21/5/15 09:12

    Не ревете по форумите, а си търсете си правата!
    По закон директорите са длъжни да организират провеждането и нормалното протичане на ДЗИ. Да отстрани ученик за преписване има право само квестор в учебната стая. Инспекторите от МОН нямат това право и при жалба от родител действията им става нищожни! Пишете жалби и защитете децата си!
    Обществена тайна е, че в Кърджали инспекторите от МОН са по поръчка на депутатката Караянчева, Наталия Михалевска и две от приближените им директорки!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен21/5/15 09:25

    Това е един чудесен български млад автор с много отличия отвъд океана, който критиците определят като блестящ. Дори в САЩ и Канада оценяват по достойнство разказите му, които са само за България. Децата ни трябва да разширяват мирогледа си и да четат повече, а на родителите да ги питам: Преразказ на непознат текст не са ли чували, май не и не са и правили. Децата на тази възраст вече трябва да са развили интелекта си, за да запомнят и преразказват, тия родители какво искат-да преразказват приказката за козлето Боц? Аре не се излагайте! В седми клас знаят за секса повече от родителите, а не разбрали какъв е прякора на главния герой

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен21/5/15 09:36

    Да си купят микро слушалка

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен21/5/15 09:41

    до
    Анонимен
    21/5/15 09:12
    напълно те подкрепям,най-голямото невежество е в Кърджали са инспекторите,протежета без грам грамотност,но на изборите ще им се отблагодарим на ГЕРБ и Цвета!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен21/5/15 09:56

    нямам дете на тая възраст но що за драми и трагедии ако децата имат езикова култура гледах интервюта на деца от други градове които казаха че вило много лесно, нали всъщност това е преразказ на текст те това ако не умеят какв все едно да гледат филм и после да ви го разкажат сега децата са умни свободни и мн ихформирани какъв е проблема

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен21/5/15 11:45

    умни са, не може да се отрече,
    НО.. в какво се питам? - любов, наркотици, проституция, пушене на цигари от малки. Родители вместо да им кажат, кое трябва и кое не трябва..Те започват да защитават отрочетата си...Лесно се раждат деца, но трудно се възпитават...

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен21/5/15 12:23

    Текстът е прекрасен. Ще отсее можещите.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен21/5/15 16:55

    Mnogo hubavo stana da se vidi koi e uchil i koi ne sviknali da prepisvat

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен21/5/15 18:19

    Моля Ви се аз съм от 7клас и наистина беше много гадно. Как така да се подготвиш 2години за Х. Ботев, А. Константинов и др. И най-после да излезе някакъв Мариян....... И квесторите ни се "шашнаха" те казваха че е бил за 10клас този разказ. И аз се хванах за главата. Какво да правим. Нали знаете много. Ние сме малки за Вас. Но когато направим нещо сме ГОЛЕМИ. Моля Ви се все едно Вие не сте преписвали когато сте били на наши години, че на нас ни се "карате".

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен21/5/15 21:15

    Аз също съм 7ми клас и теста тази година ми се видя доста лесен в сравнение с другите години. Тази година успях и да отида на Националната олимпиада по български език и литература и там мога да кажа, че беше объркващо и много трудно. Текстът за преразказ също беше лесен. Под лесен разбирам: не много дълъг, без описания, но наистина много деца се затрудниха да го схванат. Все пак всичко зависи от подготовката.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен21/5/15 22:03

    Тестът беше елементарен.Много под средното ниво.За знаещите и можещите,разбира се.На 50-тата минута бях готов с теста.Проверих си резултатите.Над 5.50 -първи модул.За втори модул ,почти сигурен съм,че ще имам поне 30 точки.Ще продължа в моето училище.,не е ГКПЧ-Кърджали.
    21.15-Не знам кое ти е било объркващото и трудното.Текстът е много лесен и приятен за четене .Условието -от неутрален разказвач.Какъв ти е проблема?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен22/5/15 20:37

      Не казвам,че ми беше труден,а че другите деца се затрудниха. Казвам,че беше труден този на олимпиадата.

      Изтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.