Не в 48 села на община Кърджали ще се провеждат избори за кмет, каквато, според Областна администрация, заповед издал кметът инж. Хасан Азис, а в цели 94. Това стана ясно на днешното заседание на Министерския съвет.
Така и в селото с 5 реално живеещи - Яребица, за което алармира народният представител Цвета Караянчева, също трябва да избират кмет.
По закон кметът на община Кърджали бил длъжен да издаде такава заповед за селата с над 100 жители, твърди министърът на строителството Лиляна Павлова.
Вижте част от стенограмата от правителственото заседание:
БОЙКО БОРИСОВ: Възлага се на заместник-министър председателя по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев цялостната координация по подготовката и провеждането на изборите.
Приемаме точката.
Павлова!
ЛИЛЯНА ПАВЛОВА: Господин министър-председател, един коментар по точката. Преди малко имах позвъняване от Централната избирателна комисия. Има един интересен факт, който се случва в някои населени места, факт, който ние като Министерски съвет не можем да се намесим, въпреки че Централната избирателна комисия изпраща по компетентност към МРРБ, а сега ще е и към определения днес за координиращ вицепремиер.
Става въпрос за следното. Съгласно §17 от закона във всяко едно населено място, в което има над 100 души, трябва да се издаде заповед и съответно за кмета на това кметство да бъде проведен директен избор на кмет.
Това, което обаче се наблюдава като тенденция… като последният пример е от Кърджали, където имаме почти 100 населени места, които отговарят на това изискване. Кметът няма право да тълкува закона, защото законът е изричен: ако в населено място има определен брой жители, трябва да се издаде заповед да се проведе директен избор на кмет за това населено място. Кметът на община, в случая Кърджали, издава заповед само за половината от населените места да се проведе избор, а за другите отказва да издаде заповед и съответно не изпълнява закона там да има свободни, честни и демократични избори за кмет. Ние бяхме сезирани, изпратили сме по компетентност на Централната избирателна комисия, която има със свое решение също определение в изпълнение на закона, че трябва да се проведат избори, и нито кметът, нито общинският съвет не могат да тълкуват закона. Въпреки всичко, ние имаме много населени места, в които това се случва.
Споделям с вас тази информация, тъй като ще се обърна и към главния прокурор, към Върховна административна прокуратура и ВАС за съдействие, които трябва да се намесят също, да отменят всички тези нелегитимни заповеди на кметовете и съответно под някаква форма трябва да намерим начин да задължим кметовете да реализират този свой законов ангажимент.
Централната избирателна комисия го прехвърля това към Министерски съвет, но ние не сме органът, който може да се намеси. Може да се намеси само ЦИК и само прокуратурата. Това е за информация на всички". БОЙКО БОРИСОВ: Такъв отговор им върни. Има си институции, които отговарят за това къде и как да се провеждат изборите. Ние като кабинет трябва да осигурим необходимите средства и организация.
Горанов!
ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ: В този ред на мисли съм подготвил и ще ви докладвам, но поради съкратените срокове ще помоля да се приеме неприсъствено.
Имаме вече вариант на план-сметка за провеждане на изборите. След всяка промяна в Изборния кодекс сметката набъбва главоломно. Поискани бяха 69 милиона за провеждането на местните избори при 39 милиона отчетени през 2011 година, когато имахме избор на местни власти и избор за президент.
БОЙКО БОРИСОВ: 70 милиона!
ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ: Бяха поискани. Успях с различни методи да сваля това число до близо 51 милиона и в днешния ден може би ще ви изпратя към министър-председателя за неприсъствено приемане на точката за близо 51 милиона лева разходи за провеждане на изборите.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

9 comments so far,Add yours

  1. Анонимен26/8/15 18:05

    Браво бе Горанов - много сваляш !!!!!!!!! Нема такава държава !!!!!! Ега си палячовщината! Бабаити.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен26/8/15 18:31

    Tova e sramota be gospoda upravlyavasti kak taka v 117 naseleni mesta v 94 ste ima kmetstva horata namalyavat administraciyata niye ste ya uvelicim.
    Dokolkoro znam v tezi hora nyama zgradi, tehnika to nyama hora a te ste pravyat kmetstva koeto ste struva sigurno kim 1,5 dopilnitelno razhodi za obstinata

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен26/8/15 19:14

    Sram za vsi4ki deputati e tozi zakon, kide sa gledali kogato sa go priemali, tova e podigravka s horata.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен26/8/15 19:23

    Дайте селата на червения башибозук. Направете даскалята кметове - 5 човека- кмет; 10 чиляка кмет +замесник кмет; 15 чиляка - кмет, зам. кмет и секретарка.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен26/8/15 19:25

    Никъде не е казано,че с изменението на чл.17, ал.1 от закона да административното устройство се отменя ал.2, което е от значение- наличие на условия за изпълнение на функциите. Не бива емоционално да се подходи. Щом дават право на кмета на общината да прецени, така ще е - той се съобразява с двете алинеи от закона. Няма в обори, сайванти да се помещават кметствата с достъп до регистри и база данни. Иначе Горанов ще да се бръкне по дълбочко

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен26/8/15 19:35

    Омбутсмана /автор на изборния/ ще реши проблема спокооооо

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен26/8/15 19:52

    vsicki deputati byaha signalizirani mnogo otdavna no nikoy ne si napravi truda da otdeli 10 minuti i da se glasuva izmenenie v zakona osobeno tezi koito sa upravlyavasti a sega iskat da obvintat kmeta znaete li ce 50 kmetstvo primerno s 600 leva razhodi zq zaplati zaedno s osigurovkite sa 30000 leva na mesec za 12 meseca nay malko 360000 leva na godina samo za zaplati a rujiyni, zgradi, podrijki, komputri vie smetnete za kakvo prahosvane na sredstva srava vipros
    ZASRAMETE SE GOSPODA bez znaceniye ot vasiyat politiceski svyat

    ОтговорИзтриване
  8. здравко сербезов26/8/15 20:15

    Там все пак има живущи, ако не поне къщи.
    Елате вижте в село чуково колко събратя роми са глассуващи.
    По документи живеят в махала калбурджулар.
    Реялно погледнато там няма и основи на къщи.
    както е казал древния зафериус.
    ПАЗИ БОЗЕ, СЛЯПО ДА ПРОГЛЕДНЕ.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен28/8/15 08:54

    УЖАССССССССССССС.УЖАСССССССССССССССС.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.