„Трябва ли населено място с 5-10 души население да избира кмет? Ако отговорът е „Да", как да се осигури нормална работа на избирателната секция при липса на каквато и да било административна сграда? Трябва ли такава да бъде построена, за да може в нея да се помещава кметът и администрацията му и откъде ще се вземат средства?".
Тези въпроси ще бъдат зададени в писмо от седемте кмета в област Кърджали до ЦИК, председателя на Народното събрание, министъра на регионалното развитие и вицепремиера, отговарящ за провеждането на местните избори наесен.
„Нашите притеснения са по отношение за законността на предстоящия вот на 25 октомври. Наблюдава се противоречие на някои закони с Изборния кодекс. Според него населени места с над 100 жители придобиват статут на кметства. По Закон обаче, създаване на кметство става с решение на Общинския съвет. Де факто се получава ново териториално деление без участието на местната власт. Има противоречие и с друга точка в Закона-кметство се създава там, където има възможност това да се случи, където има възможност за изпълнението на общинските функции. В много от новите кметства не съществува каквато и да е административна инфраструктура и ще трябва да се премине към вариант „кметства на колела". Друго противоречие е създаването на избирателни секции. Според изборния кодекс СИК трябва да има в населено място с не по-малко от 20 избиратели. Много от новите кметства обаче са с население реално от под 10 души. В някои има дори двама жители като крумовградското Сладкодум, но според списъците там ще трябва да има кметство. Куриозите ще бъдат големи и затова ние сме готови на диалог с представители на ЦИК и другите отговорни институции за намиране на решение. При всички случаи, ние като кметове, ще спазим законовите изисквания, но в самия Изборен кодекс има законови противоречия", обяви кметът на Кърджали Хасан Азис, който бе домакин на срещата между градоначалниците.
142 ще бъдат новите кметства в областта. Те ще нараснат от 241 за 383. Общинските кметове изчислиха, че ако грубо са необходими по 50 000 лева за изграждане на сграда, където ще се помещава кметството, то общата сума, с която ще бъдат натоварени местните бюджети ще е приблизително около 7 млн.лв.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

10 comments so far,Add yours

  1. Анонимен31/8/15 19:01

    двама души и кмет!!!! Да благодарим на червения башибозук за уместната намеса. Лесно се харчат парите на данъкоплатците.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен31/8/15 20:33

    rezil rezil po beter stanahme ot bay toshovoto vreme

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен31/8/15 20:35

    Кметовете да си вършат задълженията,а не да се занимават с глупости.Както е казал древния Зафериус,ако селото е от двама души...те ще гласуват в съседното по-голямо село!!!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен31/8/15 20:42

    Тези кметове сега ли осъзнаха какви "лай-а" сътвориха техните депутати,берабар с великата"червена фурия" Мая Манолова? Сега-вижте ни колко сме загрижени.....и то колко пари да искаме от институциите,а не че този текст в Изборния закон е ТЪП.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен31/8/15 21:05

    aide, chestito za novite kmetstva-campingi v region Rodopi! :)))))))) kmete, kupi li mashini za izkustven sniag?! :)))
    novite mobilni kmetstva v moderni camperi Hymer ! :))))))) ili offroad 4x4 camper Gugutka?! :)))))

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен1/9/15 08:31

    какво ще правят кметове на толково малко хора та то в големите кметства нощо не се прави толкова ли са прости тия политици толкова ли не мислят за обикновенните хора за пенсионерите за децата че хвърлят държавни пари на вятъра просто нямам думи.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен1/9/15 09:13

    ПО ПРИНЦИП ИМА КМЕТСТВА И КМЕТКИ НАМЕСТНИЦИ КОИТО И СЕГА СА ИЗЛИШНИ ТЕ ОЩЕ НАСАЖДАТ ГЛУПАВА РАБОТА..

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен1/9/15 09:21

    Dayte im ne 7,a 70 miliona,belkim se nasityat malko.Parite im sa izpili mozatsite.Hayvani takiva...

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен1/9/15 09:59

    Действайте,защото това е продукт на 42-рото народно събрание при управлението на БСП-ДПС -Атака .Закъсняли сте за диалог и ревизия за сътвореното от самите ВАС.Споко ,ще си увеличите кметовете от ДПС.Ще има с какво да се похвалите пред Централното ръководство.Нали тръбите винаги и се хвалите ,колко кметове има от ДПС ,колко общини и населени места владеете .и дерибействате в тях .Броя на кметовете от ДПС ще Ви бъде атестат за работата ви .Тройната коалиция това имал из предвид с кодекса на Омбудсмана -Манолова -100човека на хартия -Кмет на заплата .

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен2/9/15 11:12

    А какво е това село от 5-10 души? То за една училищна паралелка са необходими 16 деца.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.