Гюнер ШЮКРИ
След 26-годишно прекъсване бе възстановен традиционният селищен празник в ардинското село Ябълковец. Инициативата бе организирана от местното кметство и с финансовата помощ на изселници от Турция.
„Селските събори са наша традиция. На подобни мероприятия се срещат много роднини, близки и приятели, които отдавна не са се виждали. Създават се и нови приятелства. Нека бъдем по-сплотени и по-единни, за да може нашето село да бъде още по-красиво място за живеене, заяви в приветствието си към своите съселяни кметицата на Ябълковец Мюзейен Сюлейман.
Гости на празника бяха зам.-кметът на община Ардино Изет Шабан, председателят на общинския съвет Сезгин Байрам. Тук бе и почетният гражданин на Ардино Халит Алиосман  Даалъ.
В рамките на празника се проведе кулинарен конкурс съдържащ традиционни местни ястия, както и турнири по шахмат и табла.
Първа награда в кулинарния конкурс получи къпаната баница на Зюмбюл Фейзула. Второ място в конкурса спечели кметицата на Ябълковец Мюзейен Сюлейман с баклава. Третото място бе за Севдие Фейзулла, която бе направила вкусни сармички, със зелеви листа.
Победител в шахматния турнир стана Мюмюн Байрам от Млечино. На второ място в състезанието се класира Еминали Тасин от Кърджали, а трети остана Юксел Исмаил от Ардино.  Реджеб Еминов от Ардино стана шампион в турнира по табла.
Призьорите бяха наградени от кметицата на Ябълковец Мюзейен Сюлейман с парични награди.
За доброто настроение на присъстващите се погрижи талантливият музикант Ердан Назми от Млечино.
Организаторите обещаха никога повече честването на събора да не бъде прекъсвано и той да се провежда всяка година в края на август.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

6 comments so far,Add yours

  1. Анонимен29/8/15 21:33

    ZA KAKVO SE SNIMATE ;; DA POKAJETE CE STE GOLEMI MAYSTORI;;;; YAZIK YAZIK ZA MAYSTORLUKA IZGORIYALISTE KIPANATA BANISA VUSHTE SAMO NA KVO PRILICA

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен29/8/15 23:17

    Iskame da se vizobnovi i seli6tniyat praznik provejdan predi 30 godini i v selo Chernooki Krumovgradsko.Edno vreme tam se prave6e 3 dena panayir na livadite i narodni borbi sis u4astieto na svetovni 6ampioni futbol,avto rali i mnogo drugi sistezniya luna park.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен30/8/15 10:30

    S tretia kuz moga da pohapna lozovi surmichki na cist vuzduh v gorata

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен30/8/15 22:08

      А бе абаза смотан казвай къде живееш да ти донесе сърмички.

      Изтриване
  4. Анонимен30/8/15 22:03

    Анонимен 30/8/15 10:30
    Да не ти приседне тази сармичка на чист въздух в гората.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.