„Звънях на братовчед си Ахмед, който е пенсиониран учител в Бурса. Има постоянен адрес в Сбор и го агитирам да се върне, за да стане кмет. 600 лева ще получава и ще има грижи като кмет само със себе си", заяви пред 24rodopi.com Мехмед Юсеин от Крумовград, който напуснал родното си село преди 25 години. Както вчера 24rodopi.com писа, от служба ГРАО твърдят, че населението на Сбор наброява трима души, но наш репортер установи, че и те са напуснали родното село.
130 души е населението на Сбор, но само на книга. В крумовградското село живеeли реално трима души и то… допреди няколко месеца. В момента къщите са пусти, а последните живи хора вече са напуснали региона и са се заселили в Одрин. Това заяви за 24rodopi.com кметът на съседното село Странджево Бекир Осман. Така след промените в Изборния кодекс, след 25 октомври Сбор ще трябва да има свой кмет, но до урните няма да има кой да отиде.
„Бяха трима души, жена и двама мъже - близки роднини. Водеха се на един адрес. Те не гласуваха и на парламентарните избори миналата година. Знаем, че са заминали в Турция и не са се връщали. Занимаваха се със земеделие. Трябваше да изминават по около 4-5 километра до главния път за село Падало, където да си купят хляб и други хранителни  продукти от бус, който кара стока. Изоставили са вече този живот", посочи още кметът на Странджево.
Към 15 март 2015 година населението на Сбор наброявало 3-ма жители, сочат данните на ГРАО. Както вече писахме, това са били 45-годишната Гюлназ Хюсеин и братята й Мехмед и Назми Самет.
Землището на Сбор се простира на 15,481 km². Селото стана известно през септември 2011 година със заселването на дивия европейски кон – тарпан.
Внесените от Холандия диви коне се адаптарираха много добре към района на Сбор. При вълча атака в края на декември 2012 г. в района на село Сбор, едно от родените в България тарпанчета загина, а три от възрастните коне бяха нахапани.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

6 comments so far,Add yours

  1. Анонимен3/9/15 14:21

    taia godina kmet, posle prezident, gel burda! :)))))))))

    ОтговорИзтриване
  2. Емилия3/9/15 14:54

    Къде се изгуби Реджеб ,да не се готви за кметските избори

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен3/9/15 15:13

    "Землището на Сбор се простира на 15 481 km²" ??????????
    Алоооо, редакцията, колко пъти ви казвам, не пишете глупости !!!!
    Вие гледате ли какво пишеш : 15 481 квадратни километра ?????
    Това представлява малко над 7% от цялата територия на Бъглария !!!
    Баси селото, най-голямото след Чунг-Чнаг в Китай

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен3/9/15 15:15

    сори малко над 13 %

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен4/9/15 11:12

    bracet gel burda

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен4/9/15 23:17

    малко по малко турчолята се маха

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.