Севгин Халил Дрьойвентак е нестандартен за родните ни ширини човек, но това не му е проблем, говори български без дори минимален издайнически акцент. Като го попиташ къде е роден, той отговаря така: „Роден съм точно, където е трябвало да се родя! На най-красивото място на планетата - Родопите, вдън горите тилилейски край Крумовград, в най-хубавото време на 1974 година - 22 юли, в най-големите горещини и явно заради това съм такъв импулсивен и експлозивен".
Всезнайко, сладкодумен бърборко, който и най-мрачното може да разкаже през смях и да махне с ръка с думите"И това е жизнен опит". Той български турчин от Кърджали, от 7 години живее в град Алфен аан ден Рейн /Алфен на Рейн/, Холандия, пише „Бгнес".
Севгин определя себе си като български гражданин, „но не казвам българин – роден съм в семейството на турци и съм възпитаван като турчин в България, и нямам никакъв проблем с хората, които не разбират това. Израснал съм в Джебел, там завърших основното си образование, имах прекрасни учители по български език. Благодарение на тях преодолях онова друго око, с което ме гледаха останалите, винаги е имало недоверие и предубеждение към хората от турското малцинство у нас. Българският си остана водещ в главата ми, с другите езици имам малки проблеми, владея 5 езика - английски, холандски, гръцки, българският, турският и руският са ми по дефолт".
По време на „възродителния процес", когато Джебел беше най-горещата му точка, тръгва за Кърджали да подаде документите си за средното училище, но милиция обгражда автобуса и след бой с палка по главата шокираното момче е арестувано. Биячът се оказал близък приятел на семейството му. Този инцидент дава особен тласък на живота му и оставя белег задълго. Премества се с родителите си в Кърджали, завършва техникум по механотехника и електроника с отличие. В онези смутни времена, когато комунизмът работи за противопоставянето и разделението на българи и турци, майка му се развежда и се омъжва за българин, което било шок и потрес както за българите, така и за турците, отбелязва „Бгнес".
Вратата на семейния апартамент често осъмвала нашарена с кръстове и грозни думи. Вторият му баща Найден, известен в Кърджали учител, успявал да успокои тревогите и страховете му, въпреки, че и него го гледали накриво заради брака му с туркинята.
„Всичко това отдавна отмина, но все пак остава една горчилка и макар да живея в Холандия, често си спомням за това. Как се озовах тук ли, след 18 години живот в София, в които трябваше да се преборя с какво ли не, а битието у нас ставаше все по-тежко, семейството ми се разпиля по чужбините. В столицата съм работил всичко възможно, за да се издържам и уча, бях напълно самостоятелен, но се справях. Бил съм сервитьор, журналист във вестник, в радио, сред много интересни хора. Завърших института за рехабилитатори. Но след като избухна прословутата демокрация нещата в България излязоха извън всякакъв контрол, не беше това, което душата ми разбира и иска. Така разочаровани много от приятелите ми напуснаха страната, след смъртта на Найден майка ми и сестра ми заминаха за Холандия. Децата от двата брака на родителите ни са общо 13 и всички сме пръснати по света, но се обичаме и търсим", разказва Севгин.
Първа в Хага се озовала най-малката му сестра и мислела да приложи традиционната формула на гурбетчията – месеци в Холандия, после пак обратно у нас. Това обаче е много трудно, той самият го е изпитал. Майка им я последвала и досега живее там. В София останал само Севгин, братята и сестрите му се установили в Турция, Русия, Австрия. Преди 7 г. тръгнал за Холандия със съзнанието, че балканецът ще порази и очарова белия свят с английския си език, характера и възпитанието си, но се сблъскал с първия езиково-културен шок. Затворил се в стаята си и три дни се чудил защо изобщо е пристигнал в Алфен на Рейн и какво ще прави. „Дори кафе не можех да си поръчам спокойно, всички говорят на своя език и не ме разбират, както и на улицата. Така дни наред близах рани, гордостта ми беше счупена. После просто се стегнах и научих езика, разбира се, не на това ниво, на което бих искал, но се старая", споделя неволите си той. Последната му работа е супервайзър в хотел до летище Схипхол, а и той обича да гледа как самолетите се вдигат във въздуха. Градът, в който живее, прилича на Кърджали – река Рейн минава през него, но за разлика от Арда тя е плавателна. Наблизо са университетските Лайден и Утрехт, Хауда – „столицата" на кашкавала „Гауда", Хага. „Все повече започвам да се влюбвамв Холандия, което е опасно, искам да си остана балканец. Много ми липсват миризмата на дивата мащерка, родопските хълмове, камъните, ручеите. Но пък намерих други красоти в тази плоска като тепсия страна, не случайно я наричат „ниската земя". Градът ни е на 7 метра под морското равнище, градината ми понякога потъва, но не е страшно", разказва Севгин.
Питам го как името Дрьойвентак е станало негово фамилно, а той пак се залива от смях и подчертава, че всички избори в живота му са осъзнати. „Сам избрах това, както някога ми се наложи в България да избера да се казвам Юлиян Ковачев – тогава се бях увлякъл по историята на Римската империя. Моята сексуална ориентация е доста коментирана, но аз се определям първо като човек и не крия, че съм хомосексуален мъж, това не ми пречи да се реализирам в професионален и личен план. В Холандия намерих подходящия човек и връзката ни е узаконена, еднополовите бракове са разрешени със закон. Сексуалната идентичности сексуалността са две различни неща, първото е по-сложно. Правил съм секс с жени, красиво и забавно е, но когато открих и другия вид секс, бях много повече впечатлен. Сега съм женен за Лесли Дрьойвентак, често с приятели се смеем заради преводното значение на фамилията – Гроздански. При подписването на гражданския брак в общината ме попитаха дали желая това име", разказва през смях Севгин. Лесли е от Суринам, държава в Южна Америка, бивша холандска колония допреди 35 години. Той е креолец, цветнокож микс от черно и бяло, университетски преподавател по специализирана педагогика и е единствен с тъмен цвят на кожата сред 2 000 преподаватели във висшите училища в страната. Когато 19-годишен пристигнал в Холандия, видял за пръв път сняг и се чудел кой ръси захар от небето. Севгин го определя като изключително колоритна птица, с която винаги е забавно и леко да се живее. У дома има индиански костюм с пера, цялата му рода в Суринам без никакви скрупули приела,че се омъжва за бял мъж.
„Когато за пръв път дойдохме в България, бяхме много притеснени как ще бъдем възприети и опасенията ни се оправдаха. Разбирам хората в България, че са били лишени от достъпа до информация и дори до цветнокожи като Лесли, затова грубо ги наричат „негри", това е обидна дума. Но той обича България, има поне 15 тениски с надписи „Аз обичам България", „България на три морета", коментира Севгин. Запознали се след лек скандал в заведение, когато той седял сам пред чаша бира, а Лесли решил да го почерпи. Тогава буйната балканска кръв кипнала, характерът на зодия Лъв изръмжал – как така някой ще го черпи и ще му плаща. Попитал кой му праща бирите на масата и му посочили другия край на бара, в тъмното се виждала само една ослепителна усмивка и след словесната баталия се сприятелили. Впоследствие усмивката станала ключ за семейните фестивали на сдобряването. И двамата в миналото са били принуждавани от семействата си да се оженят „като хората", Севгин обаче отказал такова стандартно обвързване – дори да съм 100% с жената до мен, тя щеше да бъде лъгана незаслужено, щях да кръшкам с мъже, а това е крайно обидно за една жена, обяснява той. От брака си с жена Лесли има три деца, които възприемат и Севгин като техен родител. Те са вече големи, завършили са висшето си образование, дори са ги дарили и с внучка.
Питам го дали се е замислял да се завърне в България, а той признава, че всеки ден това се върти в главата му. „Но се опасявам, че или аз не съм готов, или България е готова за мен такъв, какъвто съм. С Лесли често пътуваме до моята родина, на него му харесва всичко с изключение на неграмотността, на това, че хората у нас живеят в свят с мънички неща и не искат да надскочат себе си. На летището в София той говори на английски, а служителката му отвърна на български, това за него беше почти скандално. Тогава ме попита как е възможно да не знаеш западен език и да работиш на аерогарата, и да си със златни обувки с високи токове, беше потресен от тази демонстрация на субкултура. В Суринам можеш да се разбереш на английски абсолютно навсякъде, там такъв проблем няма. А и как да се върнем в България, където нашият документ за брак е невалиден, в хотелите е трудно да се регистрираш. Това не ни пречи да обичаме прекрасната ми кочинка, която още дълго ще се пречиства", казва с обичайния си смях нашенецът в Холандия.
24rodopi.com
На снимката: Севгин и Лесли. Снимка: Бгнес
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

31 comments so far,Add yours

  1. Jackson Martinez24/9/15 23:48

    Ebahti Rezbata...

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен25/9/15 00:36

    Не човек, а откачалка ...

    ОтговорИзтриване
  3. "Демоде мисъл "25/9/15 06:57

    Факт е , че в годините на " демокрация " в България най-бързия начин да успееш е да си мутра, гей и курва! Дамите са ощетени в известен смисъл!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен25/9/15 08:28

    Толкова много писано за един п.......

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен25/9/15 08:40

    Какво ни занимавате с такива педали на такъв светъл мюсюлмански празник. Това са напаст за обществото .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. МАНИВЕЛАТА25/9/15 08:58

      НЯМА ПЪК ДА НИ ЗАНИМАВАТ С ВАШИЯ "СВЕТЪЛ" ПРАЗНИК!

      Изтриване
    2. Анонимен25/9/15 13:59

      Ако не ти харесва събери си багажа... и вън ,човеко подобно създание

      Изтриване
    3. МАНИВЕЛАТА25/9/15 16:03

      ТУРЦИ И ЦИГАНИ ВЪН! БЪЛГАРИЯ Е НА БЪЛГАРИТЕ! ЗА ВАС САМО И ЕДИНСТВЕНО АНАДОЛА!

      Изтриване
    4. Аптикадир26/9/15 08:30

      16:03 Никаде няма да ходим педраз такъв ! Ще продължаваме да се размножаваме тук в родината си !

      Изтриване
  6. Реджеб и Наджие25/9/15 08:42

    Този го искаме да го схрускаме

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен25/9/15 08:55

    Алоооооо завистници момчето се е оправили а вие си седите и хулите този или онзи само това ви е останало пълни идиоти , За това казват хората в България е останал лош материал , наистина в България са останали само идиотите завистиците педалите циганите е тук там се вижда за сега и някой българин

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен25/9/15 09:23

    Момчето е с различна сексуалност, за които България е страшно място. Отишло е на по-добро място и е щастливо. Да го поздравим всички.
    А вие щастливи ли сте? Нормалните, мъжкарите, голямата работа, е.ачите? Вие не сте ли цял живот гейове, които пред силните на деня охотно им се навеждат, а после се правят на мъже вкъщи при жените, под юргана. Осъзнайте се колко кратък е животът и как педератски го живеете, ментета такива.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен25/9/15 09:25

    Дайте адреса на Севгин в Холандия.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен25/9/15 09:33

    Че те повечето мъже са живи проститутки ,за пари и хуй лапат.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен25/9/15 10:33

    "майка му се развежда и се омъжва за българин, което било шок и потрес както за българите, така и за турците" Този странен човек никога не се е чувствал българин, дори напротив. Не виждам какво ни го набивате в очите, такива трябва да бъдат забравени.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен25/9/15 10:51

    пишете кратко и ясно - стига сте разтягали локуми - аз не протетох статията до краи - 80 % от написаното е раздумки - ако някои е прочел до края нека с едно изречение каже кое е нестандартното на този ?

    ОтговорИзтриване
  13. Евгени Минчев25/9/15 11:04

    Стига сте ни критикували бе гьотверени

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен25/9/15 11:06

    Севгин го познавам ,той е наше момче ,съчанлийче от Гледка ,всички сме минали на другия бряг, да е жив

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен25/9/15 11:40

    Севгин е искрен с вас. Това е божа работа относно сексуална ориентация . Всички имаме деца. А за неграмотността в бг си е точната дума за Родопите. За аерогарата за английският език ... нима не е прав. Откровен е и казва това, което мисли. Който не е излизал от града във вътрешността, а и на запад не може и няма да може никога да го разбере. Тези хора си живеят в техният ограничен свят-град,село...
    От негрите има мюсюлмани и затова Ви казвам
    Честит Курбан Байрам ! Бъдете Здрави и Щастливи !

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен25/9/15 12:49

    ПЕДЕНУГА.БИЛ СЪМ В ХОЛАНДИЯ .ТАМ НЯМА СВЕСТЕН ЖИВОТ.ТРЯБВА ДА СИ РАЗЛИЧЕН ЗА ДА УСПЕЕШ.ВСИЧКО В ТАЗИ СТРАНА Е ОСОБЕННО.НЕ Е ПО ПРАВИЛАТА.

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен25/9/15 15:21

    на запад няма свестен живот, а в българия има свестен живот. млади хора - образовани, трудолюбиви, знаещи езици, безработни, несемейни, без деца...е мили ми анонимен -- 12:49 е по-добре в булгаристан и по точно в кърджалистан. по-добре е за хората над 50 г., че работят, че си изучиха децата, че имат внуци, че имат село, че имат град,, да` за тях е добре дошло, но не и за живеещите в града, без гръб, без връзки, без всичко най-най, за тях, как е... сега са над 30, ако дочакаме още 15 г. да се пенсионират бабите, които са на 50 г., изчисленията ми са - 30 + 15 = 45 г. ... това е вашата гледна точка, а нашата е, че е хубаво в родината, която си се родил, но като няма хляб в нея, какво да се прави-- очаквам отговор. аз съм прост човек, объркан, ненужен в живота, отхвърлен отвсякъде, безинтересен, а това, ако го прочете някоя от някоя управляваща партия, как мислиш,.. на какво мнение ще е тя.. ще се радва-- това е българина. радват се за нещастието на нещастни хора.. уязвим родител съм. на запад не, че е по-хубаво-климат,блудкава храна,квартира-хъркащи,наркомани,пиянки... много хора не им е хубаво, но от няма и какво стоят в западни държави. пари, пари, но понякога не всичко е пари...единственото нещо, което е хубаво там, че гледат човека, а не връзките и ако те одобрят ...., точно това ни подтиска, че навън са одобрени, а в българия подценени...примиряваме се цял живот...

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен25/9/15 17:36

    До 16.03 Глупав българино,ти ако идеш в Анадола,устата ти ще висне до гърдите те.
    Там е красиво и за разлика от теб,хората са по-добродушни.
    Затова всички българи ходите до Турция да пазарувате,че и стоката ви не става за нищо.Знаеше само да завиждате и да злобеете.Ей за това ще си останете прости и некадърни и ще лижете задниците на успелите.

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен26/9/15 09:43

    Pırvo (draga mi redakzi9), tozi ne e djebelchanin, a n9kakıv ot kraynite mahali na Krumovgrad.
    Vtoro, ojenil se bil za negır I domıknal chernilkata v Bılgari9, kato nevesta I vie zanimavate horata s pokaz na razvrata, na preden plan.
    Treto, nas prosto ne ni interesuva, koy, koga, kıde I s kogo se sıvkupl9va!!!

    F.M.

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен26/9/15 11:22

    09:43
    има нещо вярно. животът си е негов... ако всички хора сме еднакви, то няма да е интересно. по-важното е да си честен, работлив, спазваш законите на дадена държава т.е. да не крадеш, лъжеш, убиваш и т.н. и т.н. ...

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен26/9/15 13:56

    az puk si pomislih 4e e napravil ne6to golqmo v holandiq..lesli go rasporil i tova li e 4udoto kakvoto e storil..pedalski istorii

    ОтговорИзтриване
  22. Анонимен26/9/15 17:23

    16:03
    останал си някъде надолу в развитието си... та си се задръстил в някакви имагинерни граници...

    ОтговорИзтриване
  23. Анонимен26/9/15 18:15

    може ли да не ни занимавате с подобни "цветни" типажи?

    ОтговорИзтриване
  24. Анонимен26/9/15 18:33

    Най-неграмотните, лишени от каквато и да било възможност за развитие, проститутките, транссексуалните, наводниха Западна Европа преди десеттина години, и да ние т.нар. "тъпанари" решихме да останем тук.Да и ние сме били навън, специализирани в Западна Европа за разлика от господина и "успешното" му семейство, и точно заради такива като тях на запад ме е срам да призная, че съм от България, да не говорим, че съм от Кърджали. Благодаря на всички тези субекти, че за пореден път ни представиха като нация на обслужващия персонал от най-долнопробно ниво. Благодаря, срам ме е от всички тях, и от всички които си позволяват да изказват веждесъщото си Бай Ганъовско мнение, и на тези който на Запад се тупат в гърдите с израза:"Булгар, Булгар".

    ОтговорИзтриване
  25. Анонимен26/9/15 18:50

    11:22
    Na tova li mu vikate spazvane na zakonite na dadena dırjava?
    Znachi, ako idesh v Holandi9, za da si v krak s modata I zakonite tam, tr9bva negır I to pedarast,da dokarash u doma za bulka.?
    Ako idesh, da rechem v Afganistan, imash pravo da domıkvash hashish I imash pravo da ubivash.
    Ya stiga s vashite naprednali I moderni razsıjdeni9.
    ZAKONIT NA DADENA STRANA E NAD VSICHKO, no tova ne dava pravo na nikoy s bolna I l9va fantazi9, da ni zıfne s takava bulka-PEDARAST.
    Na takiva, kato Sevgin v Djebel im vikat: OROSPU ÇOCUĞU.

    ОтговорИзтриване
  26. Анонимен26/9/15 22:11

    tva novina li e negar e... selqnin

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.