В кабинета по български език и литература на СОУ "Петко Рачов Славейков" бе представено ново помагало за учениците от 7 клас. Срещата бе организирана от Школата по български език и литература към школото. По традиция гостоприемно към автори на различни издания, и този път училището за шампиони посрещна с отворени обятия създателите на помагалото "Нови тестове" Борислав Борисов и Росица Калайджиева. Двамата са гостували многократно на учениците и преподавателите в най-голямото кърджалийско училище, но този път в авторски тандем. Представи ги в началото на срещата лично директорът Милко Багдасаров, който ги нарече "големи приятели на славейковци" и изказа увереност, че с помощта на техния експертен труд, включен в помагалото, седмокласниците ще се подготвят отлично за предстоящото в края на учебната година национално външно оценяване. На представянето присъстваха преподаватели по български език и литература и ученици от VІІ клас. Водещите Гергана, Енисе и Наско със самочувствие поведоха разговора с гостите си, без изобщо да имат нужда от съдействието на присъстващите учители. Още в началото направиха уговорката, че ще подходят нетрадиционно и ще задават провокативни въпроси на авторите, а през месец май те самите ще отговарят писмено на въпросите на експертите, включени в изпита, "пък каквото сабя покаже".
Борисов, преподавател в Пловдивския университет и Калайджиева, учител по български език и литература и дългогодишен експерт в РИО на МОН - Кърджали, създават помагалото "Нови тестове", за да отговорят на новото съдържание в изпитните въпроси, както сами обясниха. Правят го с грижа за учениците, за да могат да се упражняват в условия, най-близки до стресиращите децата т.нар. "матури" в седми клас. За първи път към помагалото има и диск с текстовете, включени в задачите, озвучен с гласа на известната кърджалийска актриса Таня Димитрова. Авторите отговориха на многобройните въпроси на малчуганите по самото съдържание на помагалото и други, люшкащи се от "Имахте ли такива матури като ученици?" до "Смятате ли, че тази година ще се преписва по-малко?" . Изказаха своите лични детски притеснения, но получиха успокоение от експертите, че ако се подготвят сериозно и изпълняват всички задачи, които им поставят учителите, ще се справят отлично. Гостите споделиха наблюдението си, че училището предоставя изключително добри условия за качествен учебен процес - с отдадени преподаватели и будни, амбициозни деца. В края на срещата седмокласниците пожелаха автографи от авторите с лично послание на страниците на своите помагала, които да им донесат късмет в отговорната задача, която имат в края на учебната година, когато външното оценяване ще бъде техен приемен изпит за профилираните паралелки след VІІ клас.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Анонимен17/10/15 18:00

    Rodopi 24x7, след като пояснявате, че Борислав Борисов е преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски", можехте да напишете, че Росица Калайджиева е учител по-български език и литература / и един от най-добрите учители/ в Езиковата гимназия - ГПЧЕ "Христо Ботев".

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.