„Шафранът в Кърджалийско цъфна. Вярваме, че ще успеем и при нашите почвено-климатични условия така нар. „червено злато" на Иран ще замести „родопското злато" – тютюна, за да живеят с по-високи доходи нашите земляци. Идеята е дори в региона да има фабрика за пакетиране на шафранови продукти", заяви пред 24rodopi.com Якуб Сали от Българската национална асоциация на производителите на шафран и шафранови продукти.
Отглеждане на шафранови луковици и фабрика за пакетиране на продукти от „червеното злато" на Иран, това предлагат експерти от водещата иранска компания Pasandide Saffron. Вчера трима от висшите й представители бяха на работна визита в Кърджалийско по покана на Асоциацията. Посещението е със съдействието на иранското посолство в София и цели задълбочаване на икономическите връзки между двете страни.
В Кърджалийско пристигнаха водещи ирански специалисти, сред които Исмаил Абазери и Расул Салямед - изпълнителни директори в иранската компания Pasandide Saffron, както и Бахман Аскер-икономически  съветник в същата компания.Тримата специалисти обиколиха областта.Те се запознаха с насажденията в опитното поле при Глухар, както и с насаждения на частни производители. Взеха проби от почвите за изследване.
Според експертите почвено-климатичните условия в региона са подходящи за отглеждане на луковици.Те предлагат също така да се изгради фабрика за пакетиране на шафран за чай и подправки.Това ще осигури работа поне на 100 души целогодишно.България има изгода да произвежда крайните продукти, чието търсене е много голямо, отбеляза Исмаил Абазери.Той посочи че представлява една от най-големите частни компании в Иран и тя може да изгради фабриката в Кърджалийско.
Бахман Аскер бе категоричен, че „червеното злато" на Иран придава младост и радост. Подправката се препоръчва за лечение и превенция на онкологични заболявания,инсулт и инфаркт. Действа и се използва в Ориента и Запада като афродизиак.
Иранският  и българският народ са приятели, ще помогнем и във вашата страна да се отглежда „еликсира на младостта", посочи Бахман Аскер.
Ще припомним, че по инициатива на предприемача Хасан Тахиров, завърнал се от Швеция, и със съдействието на легендарния щангист Наим Сюлейманоглу бяха закупени голямо количество луковици от турски разсадници, които бяха засадени в четири области на страната. Тук това стана със съдействието на бившия зам.-областен управител Назми Мюмюн и областния лидер на ДПС Бахри Юмер. Идеята срещна подкрепа и от народният представител от ГЕРБ Цвета Караянчева. Рамо даде и институтът по почвознание „Пушкаров", както и земеделското министерство.С проекта се ангажира и иранската страна. Иран е най-големият производител и износител на шафран.
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

12 comments so far,Add yours

  1. Анонимен17/10/15 10:32

    Fabrika za paketirane i iznos na iranci e po-rentabilno. Iranci bol, suh safran hich.:-)

    ОтговорИзтриване
  2. БГ КОНСУЛТ17/10/15 10:57

    Бре бреее.
    5 кила шафран не са пройзвели, пък какви ли не структури не измислиха.
    Сега пък фабрика.
    На баламите който им се връзват ще им го изкупят за жълти стотинки.
    Фабриката ще е някаква пакетажна с трима закупчици.
    Тахиров балъци няма бе гардаш.

    ОтговорИзтриване
  3. Разполагам със земеделска земя в землището на с.Глухар ако има купувачи моля Ви напишете тел.за връзка .

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен17/10/15 14:20

    Тоя Тахиров е най-големия мушенник и измамник в региона и незнак как още му се вързват хората на тоя чолак

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен17/10/15 15:11

    тигана на огъня рибата в морето вайвайваййййййй

    ОтговорИзтриване
  6. proizwoditel17/10/15 15:41

    za da iam fabrika trjabat pone 500 dka poleta. do tuka sa 3 dka. a tahirow iska da stoi na vratata i da sabira komisionni. Ne se lazete! shafrana ot tuk ne e s nuznoto kachestwo - kazvam go ot opit! moze da imash tonowe no kato njama kachestwo - nisto ne pechelish.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен17/10/15 18:10

    Продавам ниви за производство на шафарн и шафрантийки депесарски! Йок балък, шерефсизлер, йок артък!

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен17/10/15 18:23

    Вземете да построите фабрика за бонбони, шоколади, локуми, сладки изделия дето ще хване дикиш. На Байрама много хубави бон-бон си купихте от турските производители. Айде помислете по въпроса за бонбонената фабрика. През соца имаше в един близък град на 56 км от тук...

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен18/10/15 15:28

    Proizvedeno v Iran, paketirano v BG s eftin europeiski trud, eftini europeiski danaci, exportirano v EU bez mita i drugi finansovi tejesti. Chudesno za iranskite proizvoditeli na iranska droga i za bg robi s 180 evro zaplati i europeiski ceni. Kak li ne sa pojelali da imat fabrika za opakovka na saffran v Sweden, Germany, France, Italy, Turkiye, Russia, Spain?! Za rizoto, pilaf, sarma i payella?! Hem i 500 000 000 konsumatori imat?!

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен18/10/15 15:30

    Proizvedeno v Iran, paketirano v BG s eftin europeiski trud, eftini europeiski danaci, exportirano v EU bez mita i drugi finansovi tejesti. Chudesno za iranskite proizvoditeli na iranska droga i za bg robi s 180 evro zaplati i europeiski ceni. Kak li ne sa pojelali da imat fabrika za opakovka na saffran v Sweden, Germany, France, Italy, Turkiye, Russia, Spain?! Za rizoto, pilaf, sarma i payella?! Hem i 500 000 000 konsumatori imat?!

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен18/10/15 15:37

    Da pravim belgiiski fin mlechen shokolad - ot nas zaharta, suhoto mliako, solta, masloto, vodata, toka, mashinite, a ot belgiicite - kakaoto, vaniliata i hartiata, boite, aluminievoto folio, kartonite :-) pa moje i belgiiski domati da gledame.:-)

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен18/10/15 16:09

    Toya Tahirov samo gleda da probuta na horata mnogo skapi lukovitzi za seene , tam e dalaverata, zashtoto v drugi strani kilo posadachen material struva 3 evro , a v BG Hasan Tahirov prodava kilogram lukovitzi za 30 evro, ne se lajete hora

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.