Повече от 2000 години след като древните траки изработили своите изискани златни бижута в България, стотици хора отново гребат нейните реки с надеждата да станат богати в най-бедната страна в ЕС, предаде AFP.
В момента над 1500 българи търсят злато в реки и по планинските склонове. Все повече стават жените иманяри. Най-често те обикалят из Северозападна България, по бреговете на Струма, в Средна гора, Витоша, край Кърджали и Ивайловград.
„Около дузина мъже и една жена са влезли до колене във водите на реката. Наведени над техните зелени тигани, те старателно измиват чакъла и търсят песъчинки благороден метал", пише агенцията.
Около 1500 българи в момента практикуват златотърсачество, официално от 2009 година и дори имат собствена асоциация. Броят на златотърсачите у нас се е утроил през последната година, твърди Кирил Стаменов, председател на Българската асоциация на търсачите на злато и метеорити.
За един ден може да се добие максимум 1 грам злато, и то след дълго копаене и прехвърляне на поне един кубик материал, казва още Стаменов. Както вече 24rodopi писа, златотърсачите в Кърджали са около 60 човека. Големите находища в България са съсредоточени в три района – Монтанско, Кърджалийско и Странджа.
„Ако колегите изкарат от 0,5 до 1 грам, е добре", казва златотърсач и добавя, че милионер от тази дейност у нас няма.
Стартът изисква от 70 до 100 лв. за подръчни материали – легенче за пресяване и улей, с който да се събират златните късчета. Тази инвестиция, обаче, бързо се избива.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

5 comments so far,Add yours

  1. Анонимен29/10/15 18:16

    дрън дрън шикалки

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен29/10/15 20:10

    Глад и отчаяние ще ни кара да търсиме и чакъла в реките,, Хейй политици престанете с кражбите най сетне че резил сме в европата,,

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен29/10/15 21:03

    20:10, че то в реките и чакъл скоро няма да остане при толкова строителни фирми в региона

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен30/10/15 09:58

    пазете се от тоя Кирил Стаменов много е добър във продажбите няма усетите как ще ви пробута някой не нужен боклук

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен30/10/15 09:58

    пазете се от тоя Кирил Стаменов много е добър във продажбите няма усетите как ще ви пробута някой не нужен боклук

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.