Десетото юбилейно издание на Европейския екологичен фестивал „Зелена вълна - 21 век", и петото, на което община Кърджали е домакин, бе открито на 25 ноември в Дома на културата. Негови организатори са Европейската комисия, фондация „Европейски екологичен фестивал" и община Кърджали. Затова и сред имената на гостите на фестивала бе и това на председателят на представителството на ЕК в България Огнян Златев.
Официалното откриване на Европейски екологичен фестивал „Зелена вълна – 21 век" бе направено от заместник–кметът на община Кърджали Елисавета Кехайова.
„За мен е огромно удоволствие за пета поредна година тук заедно с вас да открием петото поредно издание за Кърджали, а иначе десето юбилейно издание на Европейски екологичен фестивал „Зелена вълна-21 век". Щастлива съм наистина, защото петте години изминаха толкова бързо и сякаш за нас това събитие се превърна в истинска традиция. За петте години в Кърджали, то претърпя своите промени и се разви изключително. Тази година може да се поздравим с нови партньорства и с нови приятелства, които се включиха в нашето издание и в тази прекрасна инициатива, посветена на опазването на околната среда и начина, по който да пазим своя свят. Аз се радвам, че всяка година младите хора на Кърджали участват активно, виждайки залата пълна и днес. Щастлива съм, че фестивалът е провокирал интереса на кърджалийци и на учениците в община Кърджали, защото именно към вас насочваме цялото си внимание, уважаеми млади хора. Вие сте тези, които най-добре ще разберете какъв е начина да опазим природата си чиста", каза зам.-кметът.
По време на официалното откриване, ръководителят на представителството на Европейската Комисия в България Огнян Златев също поздрави участниците и припомни усилията на Комисията за преодоляване на щетите от природните катаклизми и бедствия и работата по превенцията им. Той заостри вниманието и към една символична свързаност между екологичния фестивал в Кърджали и предстоящата голяма среща на ООН в Париж, след седмица. И в двата форума една от основните теми е свързана с промените в климата.
„От името на Европейската комисия се радвам, че успяхме да подкрепим тази чудесна инициатива, за нас е особено важно, че тя идва не от държавна институция и структура, а от неправителствена организация. Особено важно за мен и чудесно за града и община Кърджали е домакинството на този форум, още повече, че Кърджали е номиниран за европейската награда „Зелено листо". Ще стискам палци догодина, когато бъдат обявени победителите, Кърджали да е сред тях. Самият факт за номинацията е нещо с което общината и всички вие, като граждани на Кърджали, трябва да се гордеете.", каза още ръководителят на представителството на ЕК у нас Огнян Златев.
С приветствие към всички се обърна и новият партньор на еко фестивала, в лицето на Маркус Хаас, ръководител на отдел „Култура и връзки с медиите" при Посолството на Германия в София.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.