Във връзка с вчерашната публикация със заглавие „Спортното" училище за волейболни шампиони" с автор Георги Христов, публикувана след получена информация от СОУ „П.Р.Славейков", днес получихме ново писмо от училището. Предлагаме ви текста без редакторска намеса. Единствено заглавието е на 24rodopi.com.

СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ,
Уважавам Вашата медия, най-малко заради факта, че с публикациите си може да променя съдби и дори да предизвиква политически трусове от най-високо ниво.
Това, за което обаче се обръщам към Вас няма нищо общо с политиката, а засяга една публикация на Председателя на фен клуба на националния отбор по волейбол Георги Христов, след неговото посещение в Кърджали на 28 декемри 2015 година.
Статията е от Националния спортен сайт БГ – Волейбол и под надслов „Училище за шампиони". Съвсем коректно, а и заслужено тя е намерила място във всички кърджалийски медии, като единствено при вас е с променено заглавие, „спортното" училище за волейболни шампиони. Две много груби грешки. „Спортно" и „волейболни".
Направиха ми силно впечатление, защото само час преди да видя публикациите, говорихме на Педагогически съвет в СОУ „Петко Рачов Славейков" за новия прием след 7-ми клас в гимназиалния курс на обучение, за това, че училището се утвърди в тази степен в последните години като Езикова гимназия и че за 2015 година бяхме единствените от цялата област, които на първи етап изпълнихме план-приема на паралелките си на 100 %.
За информация, учебният план на училището е същият като на Първа английска гимназия в София, на Първа немска, на тази в Пловдив и всички останали езикови гимназии в страната.
Да, спортът, математиката, историята с отлично работещите преподаватели и школи са също приоритет, що се касае за мотивация на учениците в тяхните интереси и желания, но етикетът  „спортно" е малка част от успехите на СОУ „Петко Рачов Славейков", заложени във всички наши стратегически планове за развитие на училището, като най-големия – образователен, възпитателен, културен и спортен център на Източните Родопи.
Втората грешка е в пряка връзка с първата. Волейболни! Не забравяйте, че училището заслужи правото си да отиде на световните ученически игри, заради 6-те отбора класирани на финали, и то по три различни вида спорт.
Всъщност, за да разберете в цялостност, какво искам да ви кажа, предлагам публикацията в училищния вестник на Йоана Венциславова „Баскетболът – начин на живот", ученичка в езиковата паралелка „Английски език и испански език", капитан на отбора по баскетбол, една от групата от 8-те ученици, които ще участват на Световни ученически игри. Това е доказателството за това, което правим в СОУ „П. Р. Славейков", съчетание на интелект, физическо здраве и шампионски дух.
Милко Багдасаров, директор


Баскетболът-начин на живот

Баскетболът не е просто игра! Това е чувство, това е любов, това е най-доброто, което човек може да направи за себе си. Защо? Както във всеки спорт, така и в този се възпитават много ценни за човека качества. Изгражда се характерът, възпитава се стремеж за постигане на цели, спортсменство и уважение към останалите. Но с какво го прави по-добър  спорт от всички други спортове? Разнообразието, сложността. Не е случайно, че е четвъртият най-труден спорт в света. Има толкова много елементи, комбинации, че дори цял живот няма да ти стигне да ги научиш. Баскетболът е игра на характери. Не всеки може да мисли за 20 неща в рамките на 24 секунди, да тича и да се бори за краен резултат.
Ще попитате какво толкова ми харесва в тази игра и какво ми дава тя? Боже, обичам баскетбола! Обичам скърцането на обувките, звукът на мрежичката от вкаран кош, обичам трепетното очакване за първата топка и удоволствието от постигнатата цел.
Залата – това е моят дом. Когато стъпя на полето и хвана топката, забравям за всичко останало. Баскетболът ми даде всичко, което му е нужно на човека – щастие и любов. Не всеки може да се похвали с отбор, който е винаги до теб и те подкрепя във всичко. Не всеки може да се похвали и с треньор, който прави дори невъзможното, за да ти помогне и да те направи по-добър. Не всеки може да се похвали със семейство като моето.
Тренирайки, придобивам вътрешна способност и стремеж да постигна най-доброто, на което съм способна. Радвам се и съм безкрайно благодарна, че се „запознах" с тази красива игра и че имам възможността да практикувам този велик спорт, защото това не са просто мачове и тренировки. Многото часове в залата ме карат да вярвам в мечтите си и да бъда себе си, накараха ме да стана спортистка, но най-вече – да бъда Човек във всяко едно отношение.
Затова ще кажа: „Баскетбол, благодаря ти, ти си велика игра!"
Йоана Венциславова – 8 а клас
СОУ „Петко Рачов Славейков"
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

11 comments so far,Add yours

  1. Анонимен14/1/16 14:47

    Йоана е номер 1, като Славейков!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен14/1/16 15:00

    До сега не съм чул за шампион по англ.език.Обикновено шампиони наричат победителите в спортни състезания.Явно не заглавието е подразнило г-н директора.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен14/1/16 15:13

    Много силно есе - чисто, неподправено, интелигентно. Браво на Йоана, на семейството й и на учителите, допринесли тя да се превърне в такова прекрасно същество! "Славейков" създава шампиони - в науката, спорта и изкуството.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен14/1/16 15:39

    Не разбрах на Световните ученически игри като наблюдатели или като участници ще бъдете? Ако сте участници- в какъв вид спорт?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен14/1/16 16:39

      to temata ne pishe otnosno kuf sport e mai ?

      Изтриване
  5. Анонимен14/1/16 19:16

    Какво му е на заглавието ? Училището има най-много успехи и шампиони във волейбола.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен15/1/16 10:57

      Точно така!
      Училище СОУ ,,П.Р.Славейков" е волейболна школа!Аз до преди миналата година не бях чул,че баскетболен отбор се е класирал за финали!Сигурно това тяхно участие им е първото и последното(на момичетата),но няма как да стане с малко тренировки! ЗАЩО КАЗВАМ ЧЕ УЧИЛИЩЕТО НИ Е ВОЛЕЙБОЛНА ШКОЛА??Може да се досетите и сами-8Купи за последните 2години(4от тях са титли) а др са 2-ри места на Клубни или училищни финали! В последната година ВОЛЕЙБОЛНИЯ ОТБОР НА МОМИЧЕТАТА показаха характер на шампион,доказаха го срещу отбори като Левски,Марица,ЦСКА и Казанлък! Те също тренират по2-3 пъти в седмицата и то това е зареди нас,но това като гледам не им пречи да побеждават елитни отбори!И да винаги СЛВ ще си остане школа за ВОЛЕЙБОЛ! На тези Игри в Атина,защо са пратени цели 4-ма спортисти от волейболната школа? МОЖЕ ДА СИ ОТГОВОРИТЕ САМИ НА ТОЗИ ВЪПРОС!
      Приятен ден.
      Д.Г.Д.

      Изтриване
  6. Анонимен15/1/16 10:26

    Никой не мисли за Баскетболистите на Училището.Тези деца са талантливи но няма кой да им помогне.В Славейков се мисли само за Волейбол....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен15/1/16 11:07

      Разбира се! КЪДЕ КЪДЕ Е ВОЛЕЙБОЛНАТА ШКОЛА НА Г-н Митев????

      Изтриване
  7. Анонимен15/1/16 13:01

    Точно така волейболистките имат колкото баскетболистките тренировки, но волейболистите имат повече успехи. Защо ли? Защото момичетата имат талант и дори с толкова малко тренировки те побеждават пак силни отбори ;)

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен16/1/16 18:22

    Никой няма право да коментира успеха на волейболистките и баскетболистките. И неможете да сравните двата спорта! Баскетбола и волейбола са различни спортове, в баскетбола има физически контакт, във волейбола-не. Баскетбола иска издръжливост и много повече физическа сила от волейбола. В баскетбола се тича,бута,блъска и се мисли повече от 20неща в рамките на 24 секунди. Във волейбола-не. Баскетбола е много труден спорт и ,на който не му стиска да тренира този спорт като Д.Г.Д коментира. Еми да вие само това можете. И заради това никога няма да сте на нашето ниво. Не казвам нещо лошо за волейбола. Но научете се да уважавате успеха и труда на баскетболистките, както ние уважаваме на волейболистките. :)

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.