Лидерите на Гражданско сдружение „Алтай" в Кърджали, които разговаряха с депутата Валери Симеонов от Патриотичния фронт, разпространиха писмо със заглавие „Демократ ли е Борисов или национал-популист?".
„Докато тече общественият дебат по важната тема за истините в българската история, премиерът на България е обещал на 4-ма общински кмета, че няма да има компромис в историята ни и това, което се е учило досега, ще го учат и децата", констатират от Сдружението.
В писмото се отбелязва, че на 30 януари 8 учени в обширно писмо до институции коректно разяснили историческата терминология за „османско владичество, „съжителство" и „турско робство".
„В края на това писмо българските академици по история изразяват своето възмущение от поредното „манипулативно използване на историята" и от това, „…че историята се превръща в инструмент за прокарване на изкуствени разделения в българското общество, които с нищо не допринасят нито за националното самочувстие, нито за изграждането на модерната българска идентичност", се казва в писмото.
В него се казва още:
„Ние, като представители на етническите турци, си задаваме следните въпроси: Демократ ли е Бойко Борисов, или е национал-популист? Изчерпа ли  се Европейската и Гражданска същност на ПП ГЕРБ?
Всичко това се случва, докато върви обществения дебат по темите за историята, а лидери на по сериозните патриотични формации обикалят из страната и се срещат с представители на различни етнически общности в търсене на най-удачното решение за всички. Явно премиерът Борисов, отчаяно търси бърза легитимация на властта, която му се изплъзва, дори с цената на национал-популизма.
Ние сме изключително притеснени и от това, че Бойко Борисов, преди шест месеца, в едно свое интервю по телевизията заяви, явното си желание да се превърне в Ратко Младич - „…мога много бързо, за един час да стана Ратко Младич на Балканите." т.е. в човек обвинен за геноцид и престъпления срещу човечеството!? както и от изразеното през 2008г. негово одобрение за „възродителния процес".
Ще припомним, че лидерът на Патриотичния фронт Валери Симеонов се срещна в Кърджали с ръководството на Гражданско сдружение „Алтай", което стана известно с искането си „хелал храна" да замени свинското в учебните заведения. „Алтай"  настоява в българските училища, детски градини, а и в болниците да се сервира храна, която да е приемлива и според религиозните им убеждения.
Инициативата за неформалната среща дошла от Валери Симеонов след дебатите в обществото „робство или съжителство".
„Г-н Симеонов изрази своята загриженост за начина, по който се отразяват дебатираните термини в учебниците по история върху психологията на децата етнически турци. Той поиска от нас, родителите на тези деца, да му предложим варианти на преподаване или приемливи термини, за да ги разгледа. Прави чест на един лидер на националистите да се интересува пряко от този важен проблем. Ние, от сдружение "Алтай", изразихме нашата тревога от вида на национализма в България, конкретно че национализма се превръща в етнически, и от това, че родолюбието все повече се обвързва непременно с омраза към нас", заявиха пред 24rodopi.com от ръководството на „Алтай".
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

28 comments so far,Add yours

  1. Анонимен7/2/16 10:31

    прави са братята Алтайци. ..50 години ни управлява един неграмотен сега е ополномоштил охранителя си да ни управлява...

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен7/2/16 10:33

    ALTAI LIMONADA LIMONTUFA SHVEPS NIAMA SMISAL BRE KAKVI ETNICESKI TURCI???????????????????????????? midhad pasha kazva kolko ste turci i ako ste e izmisleno ot alkash pomak kemal za sborno ime na miousulmanite v osmanskata imperia.kiourdite turci li sa?? tataritea? kazaalbasite?cerkezite? IOURUCITE ASIRIICITE CIGANITE koito sa 5 miliona v turciai te li sa TURCI laza ermalak ergoliam Dogan E CIST TURCIN OT GROZINSKI PROIZHOD t pak lazite Hristiani i Miousulmani sa nad 2 miliona DAULOGLOU PAK E CIST TURCIN KARAKASHLAR DEMEK DIONME .BALGARSKATA ISTORIA E IZLOJENA PO MUZEITE NA EVROPA .AKO TRIABVA DA SE PROMENIA TO TOVA OSMANO-TURSKATA ISTORIA PISANA PREZ POSLEDNITE GODINI OT RENEGATI I DIONMETA v TURCIA.GOLEMI STE KOMPLEKSARI KATO SE ZAGOVORI ZA ARMENSKI,GRACKI,BALGARSKI,KIOURDSKI,ASIRIISKI,KIPARSKI GENOCID NIKOI NE ISKA BAI HASAN COBANINA V TEKEZESETO DETO E PASAL KOZITE S COBANINA BAI ILIA I SA SI GLEDALI KOMSHULUKA DA SE CUSTVA VINOVEN CE V OSMANSKATA IMPERIA E ROBENO UBIVANO HRISTIANSKO NASELENIE CE DO 80 godini na 20 vek ot TURCIA SE GONIHA HRISTIANI S PO 1 KUFAR na semeistvo i 20 dolara KATO IM SEW VADIHA I ZLATNITE ZABI PREDI DA MINAT GRANICATA , ZASHTO BAI ILIA COBANINA DA SE CUSTVA VINOVEN CE ZADNITE ZA VLASTi POSTOVE SATRUDNICI NA DS KATO DOGAN I MESTAN /NE SAMO/IZMISLIHA PREDLOJIHA I PROVEDOHA taka narecenia vazroditelen proces?????? ZASHTO ALTAI NE PISE CE DO 84 MIOUSULMANITE V BALGARIA SI IMAHA VESTNIVI RADIOPREDAVANE MENDRESETA TEATAR< KLUBOVE PREVILEGII ZA VLIZANE V VISHI UCEBNI ZAVEDENIA........neshta koito i Balgarite SA NIAMALIKOI IM ZABRANIAVASE DA SI MIZPOVIADVAT RELIGIATA ZA RAZLIKA OT HRISDTIANITE na koito be zabraneno da hodiat na cerkva i krastavat decata si ZASTO HELIAL HRANA ?? NIMA HRANATA V VAV STOLOVE I BOLNICI SE KONSUMIRA i PREDLAGA PO NACINA I IZISKVANIATA NA CARKVATA NIMA POP IA OPIAVA CE NE ISKATE DA IADETE ?? VSICKO E NA RESTURANSKI NACILA TAKA CE VSEKI E SVOBODEN DA IZBIRA KAKVO DA IADE IMA I KETARING ZASTO AZ KATO HRISTIANIN DA KONSUMIRAM HELIAL HRANA ???

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен7/2/16 10:54

      всички мюсюлмани са длъжни във 6 години да си пуснат децата си на градина и във градините всичките ги хранят със свинско месо..без да питат родителите им...конституционо.престъпление....

      Изтриване
    2. Анонимен7/2/16 11:45

      Ей голем бьлгарин пиши по кратко,че никой няма тьрпение да те чете!!!и пиши на кирилица и без това нещата са миш маш за тебе хелал,турци после арменци!!!

      Изтриване
  3. Анонимен7/2/16 10:34

    CAMO ICTINATA BRAVO NA ALTAITCITE

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен7/2/16 11:02

    ОСТАВКА на крадливата и корумпираната коалиция на пазача,охранителя,менте пожарникаря Бойо Методиев Борисов.....BASTA на диктатурата на националните предатели и на корумпираните КАЛИНКИИИИИ....ОСТАВКА ОСТАВКА и на дръвника националните предатели..народа тене в глад,мизерия,болести а ония мекерета в вишсия ешелон си живеят лукс живот...ОСТАВКА ОСТАВКА

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен7/2/16 11:38

    Национал-популиста Бойко се чуди как да си забърши насрания си задник и с цялото си нахалство не харесва зададените му въпроси от имигрантите в Лондон....страната се обезлюди благодарение на крадливите и корумпираните КАЛИНКИИИИ на кабинет Борисов-1 и 2...Герб води България към трета национална катастрофа и с направения подарък българското въздушно небе да се паьи от Турските самолети,кажи речи се обяви война на Братушките от Русия......СРАМ и ПОЗОР е това правителство което е кукли на конци...ОСТАВКА

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен7/2/16 11:48

    КОЙ КОЙ КОЙ назначи националната предателка madam YES за министър на образованието...КОЙ КОЙ КОЙ ....след Габонската афера и кражби на милионнииии долари,след като унищожи два атомни реактора в АЕЦ-Козлодуй,срещу огромен рушвет от Френската държава,който и беше даден като награда директорския пост и 40 000 евр месечно заплата във Париба Банк като награда че унищожи двата бг реактора ,че по тоя начин Франция ще спечели милиардииии а не БГ държава...помиярка,подлога на САЩ,ЕС,преди на ЦК на БКП сега и с лекота ще унищожи Българското образование и наука.....СРАМ СРАМ СРАМ за БГ народ.....ОСТАВКА ОСТАВКА

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен7/2/16 11:54

    И ние българите сме за истината. Етническа противоконституционна, протурска партия ли е дпс? Къде и защо се скри от страх лидера на това движение? Имало ли е, и има ли протурски искания за автономия? Имало ли е, и има ли турски екстремизъм и тероризъм? Тъй наречените лимонади /алтайчета/ знаят ли верните отговори.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен7/2/16 11:58

      Знаят!Няма такова нещо!!!

      Изтриване
    2. Анонимен7/2/16 12:05

      ПЕШО Алтай чета 20 години са против дпс оод.и са национални патриоти а не етнически.и за това се срещнаха със валери симеонов...

      Изтриване
    3. Анонимен7/2/16 12:05

      Цитронада!

      Изтриване
  8. Анонимен7/2/16 13:43

    Реджеб иска мастика не ще алтай .

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен7/2/16 13:44

    От Комунистическия режим в новата история след освобождение от турско робство по-кадърен не е имало. Не знам , кой и за какво се опитва да обясни , но май въобще не е на ясно. Демократи или популисти , какво по-демократично има от това да кажеш историята в чистата и светлина , а тя е фект , че е имало 500 годишно турско робство. Няма как да променим историята , може само да се опитаме да я прикрием , но за слепия човек. Появи ли се такъв , който е въоръжен със силата на знанията , то ще премине през всички слоеве от манипулация на управляващите.
    Демокрация развали отношението между българите и турците , демокрацията на американците и прякото и прилагане от нашите марионетки в България. Колко от вас помнят , как задружно всички бяха на едно , като деца , как се работеше задружно в колектив от всички етноси. Нима тогава не се е говорило за турско робство , нима тогава турците не са били турци и българите не са били българи. Манипулацията и интереса от разделение дари е интереса на управляващите , за да прикрият всичко онова , което не искат да се види и да прокарат всичко онова , което ще пречи на мен и на моя приятел независимо дали е турчин или българин.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен7/2/16 14:59

    Да през онова време през социало фашизъма на чобанина Тато работихме дружно без пари по магазините пълни с ненужни съветски стоки едни прости 100кг,викуп железни Руски москвичи Лади и Волги струващи между 4000 и до 12000 български лева съветски уж Цветни Телевизори наречени Електрон струващи между 800-1500лева при средно заплата 100/150 лева и при 21 лева земеделска и 115лева народна пенсия.това ли беше прекасният комунизъм на българина.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен7/2/16 16:04

    Господа,няма как да се промени историята на България,Имало е турско робство,,и нека се изу4ава и се помни ,имаше и възродителен процес и той трябва да се знае,Затова ,когато се изу4ава историята трябва да се назовава с истинските имена,за да не се забравя и повтаря никога пове4е.ВСИ4КИ ДА БЪДЕМ РОДОЛюБЦИ И ЖИВЕВЕМ СПОКОЙНО В ТАЗИ ПРЕКРАСНА ДЪРЖАВА И Я ПАЗИМ.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен7/2/16 18:35

    14:59.
    НЕ СИ ДОБРЕ С ГЛАВАТА ! ПАРДОН С ТИКВАТА !

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен7/2/16 18:48

    Ех Асене /Асане/, няма никакво значение алтаите от кое оод са.

    ОтговорИзтриване
  14. zaferiyus7/2/16 19:29

    Евалла братя Алтайци.
    Нерегистрираното дружество на зафериус MHP ви поздравява.
    Нашо задължение е братята Българи да приобщим към нас и да им разясним истините.

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен7/2/16 20:28

    Алтай не е име на питие,а
    е име на планина в северна азия -Казакистан и на български означава Алено конче.

    ОтговорИзтриване
  16. zaferiyus7/2/16 21:20

    Altay Dağları’nın simgeselleşmiş biçimidir. Gökyüzünde bulunur. Türk yurdunun ve devletinin enginliğini göz alıcılığını temsil eder.

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен7/2/16 22:01

    Айде още един дето ше казва кой какъв е, остави това на всеки да си реши. Всички са български граждани, обаче не забравяй. Живял съм сред гагаузи, всеки знае откъде са дошли и те не го крият ама се гордеят че са български граждани . Нищо, че говорят турски по добре от теб.

    ОтговорИзтриване
  18. Ирина Скат8/2/16 05:37

    Обичам те АМЕТ♥ !

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен8/2/16 06:17

    Do mnogoznaikoto 10:33pisal s mn dalgo no s palen neveja zasto altay zastoto ty prarodinata na vsi turki za tatari dragi te sishto s turki kolko za kızılbashite neveji tova samo e religiozna obshnost i nema nisto obsto nacionolnosta za tvoya informacia neveji ima turci suniti i kızılbashi ili shiyiti xa tuy galosh prost pravi komentari za nesta koiti znaesh GANİO BALKANSKİ.

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен8/2/16 10:01

    06:17 Писах на латиница защото си нямате тюркска азбука .Амсалак неграмотен си ти бре хайван ,ВИЕ ВЗИМАТЕ ЕЗИКА ОТ АЗЕРБАЙДЖАН И КАЗАХСТАН ЕДВА ПРЕЗ 1926 год а писмеността ви е латинска до тогава сте писали на ОСМАНО АРАБСКИ . ВИЕ НЯМАТЕ НИЩО ТЮРКСКО бре хайван ЗА АРАБИТЕ СТЕ КРАДЦИТЕ ЦИГАНИТЕ НА АНАТОЛИЯ .ЗАПИТАЙ СЕ САМО ЛАЗИТЕ ДАЛИ СА И ИМАТ ЛИ НЕЩО ОБЩО С ТЮРКИТЕ лаз е ер малак ер голям ерДоган.Дали министър председателя Даулоглу като представител на дйонметата капанджилари /има и каракашлари /и той ли е тюрк??? Кюрдите аджеба Турци ли са???Караманлиите от Караман които се бият с Османлиите до 1480 и слид това за назидание са преселени на Балканите и те ли са Османлии??????? КЙОРМЕМЕТ БОРСУК ХАЙВАН ДАНА даже и в момента сунити и шиити воюват и се избиват помежду си.СЕРСЕМ ИМА ТЮРКСКА ЕЗИКОВА ГРУПА НО НЕ И НАРОДНОСТНА ИЛИ НАЦИОНАЛНА ТАКАВА .МИДХАТ ПАША Е КАЗАЛ МНОГО ОТДАВНА КОЙ СИ И ОТ КЪДЕ ПРОИЗХОЖДАШ.Ганьо Балкански звучи гордо ,все пак изнася стоки и търгува с Европа но какво да кажем за представителя на турската от 1924 нация РЕДЖЕП ИВЕДИК е ти си достоен представител на този обобщаваш образ за турчин гордей се неграмотен чифутино даже и на родната ти латиница не можеш правилно да пишиеш.

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен8/2/16 21:07

    ОНЗИ ДЕН НАПИСАХ НА ТЪРСАЧКАТА "ГРЪЦКА АЗБУКА", И ЩО ДА ВИДЯ ЧУДООО ГОЛЕМООО- ЯВИ МИ СЕ БУГАРСКАТА АЗБУКА, И СИ ВИКАМ Е..СИ ХИТРИТЕ ВИЗАНТИЙЦИ ОТКРАДНАЛИ СА ДОРИ И АЗБУКАТА ОТ "УМНИТЕ", БУГАРИ БРЕХ БРЕХ БРЕХ БРЕХ,,,

    ОтговорИзтриване
  22. Анонимен8/2/16 23:07

    Ами тогава такава е била евро ориентацията.Великия цар Борис е обединил държава с религията - такава е била политиката тогава. След триста години като излющят от някоя ядрена стопилка евро, ще кажат - ебахти българите умни.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.