„Разпространената информация за закриването на театъра в Кърджали не отговаря на истината. Напротив, Министерството на културата дава шанс на държавните театри, които генерират голям преразход на средства, да заработят активно, да увеличат броя на сценичните си изяви и да представят изкуството си пред по-многобройна публика", обявиха от културното министерство.
„Министерството на културата ще покрие от собствения си бюджет преразхода на средства, допуснат от театрите в Благоевград, Смолян, Кърджали, Велико Търново, Враца, от Държавния музикален и балетен център в София и Операта в Стара Загора, както и от Държавния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев". Тези културни институти трябва да представят още през този месец програми за финансово стабилизиране.
Програмите за финансово стабилизиране трябва да включват актуализиран репертоарен план до края на тази година, разчет на очакваните приходи и разходи, програма за разплащане на просрочените задължения, мерки за повишаване на размера на приходите, оптимизиране на разходите.
На заседанието на Министерски съвет, проведено на 10 февруари, правителството прие постановление за утвърждаване на единни разходни стандарти за финансиране на държавните културни институти, осъществяващи дейности в областта на сценичните изкуства.
Съгласно модела за финансиране на тези институции, държавната субсидия осигурява средства по базов компонент за 1 лев реализирани приходи от брой продадени билети от собствени театрални или музикални продукти, като диференциацията на стандартите е съобразена с различията в спецификата на дейността на културните институти.
През 2016 г. драматичните и драматично-куклените театри ще получават по 2,50 лв. за 1 лв. приходи, куклените театри – по 3 лв., филхармониите, оперите, музикално-балетните центрове и фолклорни ансамбли – по 6 лв., Софийската опера и балет, музикално-драматичните театри, театрално-музикалните центрове и експерименталните институти – по 4 лв., а симфониетите – по 8 лв.", се казва в съобщението.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

22 comments so far,Add yours

  1. Анонимен10/2/16 22:45

    Не врат ами шия. Оптимизиране означава съкращаване на разходи, т.е. персонал. С няколко думи - скоро няма да остане нито един на работа.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен10/2/16 22:53

    Важното е Варадинова да е на работа.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен10/2/16 23:38

    Osven Kiro i YANEK DA napryavyt edin
    SPEKTAKAL Izet ste bide SOLLOOOO.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен10/2/16 23:50

    Artistite si igrayat,rabotnicite si rabotyat a kideli e problema na teatira sporet vas?

    ОтговорИзтриване
  5. П. Петров10/2/16 23:53

    Дали най-сетне тоя директор на театъра - Бочуков ще разбере, че работата не е в това да си разчистваш сметките с неудобните, а да организираш работата, да впрегнеш всички в една полезна посока, да имаш гледаем и продаваем репертоар. А що се отнася до Б. Варадинова тя е синдикален председател и нейната работа като такъв е да защитава правата на колегите си от безумията на директора.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен11/2/16 00:06

    Варадинова не знам, ама Цецо, Гогушев и Бочуков със сигурност ще ни изпратят на борсата, та да си продават халтурите "по френски"

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен11/2/16 08:53

    Stom ne zabavliavat publikata i ne pecheliat, zakrivai.:-)

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен11/2/16 08:55

    Хората нямат излишни пари за не нужния театър....крадливата държава да дава прилични заплати и пенсиии и тогава може да се заопълни театъра...другия вариант е да докарат организирано бежанците два пъти седмично на театър

    ОтговорИзтриване
  9. А бе, кой е тоя Цецо? Да не е шофьорът на бившия кмет Румен Димитров? Те двамата бяха известни със страстта им към риболова и ходиха по язовирите със служебния мерцедес, който Румен Димитров щеше да продава и да купува линейка. Заради такива като Р. Димитров и шофьора му кърджалийци се отвратиха от българските кандидатури.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен11/2/16 09:39

    Цецо най си му приляга да е шофьор, за друго не става!!! Резил за театъра!!!

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен11/2/16 12:02

    Сизгин Мюмюн е голям измамник. Сизгинчо сега измамва Ялчън Кочак. Сигин не е платил на Нахит Догу. Измамил Еркан, който е собственик на мебелна фирма „Меше”. А и Ялчън Кочак не е цвете за мирисане. След като е изтекъл депутатският му мандат, той още осем години незаконно се е настанил със семейството си в резиденцията на Ататюрк „Флория”. След като почнал да не плаща наема полицаите насила са го изкарали и така са го изгонили. Ялчън и от България е изгонен. Тука създавал интриги. Сега говори против ДПС. Толкоз му е акъла, че вярва на приказките на тоя Сизгинчо. Сизгин си е пълен простак и селяндур. Още не може да пише името. И писмата му пише Лиляна Друмева на български език. Има и слухове, че са любовници. Когато дава интервюта за българските медии, винаги има човек до него. Не може да се изкаже на български език. С тоя селски акъл тръгнал да изневерява на жена си. Жена му е достоен човек. А Сизгин я намира за грозна. Едно време тичаше по Ренгинар с черна коса. Тя имаше голяма дъщеря. След това беше с една Руса. Казваше се Фатме. И тя имаше дете. Сизгин все ходи по разведени шърфънтии. Не че той сам ги намира. Някои му намират. И на полицията са вдигнати обвинения за измами срещу Сизгин. Сизгинчо хвалил се, че е разделил Атака и ГЕРБ, че е свалил правителството на Орешарски, че Костов не можал да влезе в парламента заради него, че ДПС са правили опити да го убият. А бе все той е главният герой. Той се интересува от давността за престъпленията на комунизма не за това, че му пука за мюсюлманите, а за да изкара някой лев от обезщетения и да се обяви за герой като политически затворник. Той тогава дори не осъзнаваше за какво беше там. И сега му толкоз акъла. За да се хвали пред наивници и глупаци, казвал, че е бил агент на МИТ.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен11/2/16 12:59

    Davaite teatara na muftiistvoto - da stane zabavno za publikata!

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен11/2/16 14:40

    Цецо е добър ръководител, не го плюйте.Другите от обслужващия персонал са проблема и затова те плюят по него, защото им хвана далаверите.За другите директори Гогушев и този Бочуков не знам, но Цецо не го закачайте.

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен11/2/16 14:55

    Вежди ага завърти сА и към културния дом че и там има бая хора на КУРОРТ

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен11/2/16 15:35

    До П. Петров 10/2/16 23:53
    Кажи последно Варадинова удобна ли е или не е.
    От кога синдикалните председатели НЕ работят, а получават по 800 лева на месец? Май от нея трябва да започне чистката.

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен11/2/16 16:18

    А КОЙ ЩЕ ХВАНЕ ДАЛАВЕРИТЕ НА ЦЕЦО

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен11/2/16 16:23

    че от къде толкова акъл от тоя шофьор та да хване далаверите та тоя на две магарета сламата не може да раздели

    ОтговорИзтриване
  18. П. Петров11/2/16 16:47

    До последния анонимчик 11.02.15.35
    За да са ангажирани актьорите първо театърът трябва да има репертоар, а кърдж, театър няма репертоар; второ - репертоарът се съобразява с възможностите на актьорския състав и интереса на публиката, а това също не е направено в театъра; трето - трябва да има кадърни режисьори, които да си изберат актьорите, а в нашия театър има сал един режисьор - Гълъб Бочуков; четвърто - няма в света театър, в който актьорът самостоятелно да си избира ролята. Както е видно за нашия театър преди всичко е характерна думата НЯМА! Тогава за какво всъщност говорим?!

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен11/2/16 19:10

    Teatira v kirdcaali dilji pari na golemi firmi i horata koyito raboteha na honorari!Rabotata na teatira e tragicna,nyama posto shansove kak da se opravi sitoaziata.Vejdi dade mnogo shansove predi 1 godina ama pak sishtiyat hal.Prostotiyata si prodiljava!

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен11/2/16 22:31

    mahnete debeliq toi vi barka cqlata rabota,

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен12/2/16 08:58

    П. Петров 11/2/16 16:47 МНОГО СИ ПРОСТ!!! ПЪРВО И ОСНОВНО АКТЬОРИТЕ ТРЯБВА ДА МОГАТ ДА ИГРАЯТ!!! ХА ХА ХА!!!

    Да ти каже анонимника, че с тоя прост театрален акъл се чудя как те държаха директор 30 години. Отговора е - ДОНОСНИК СИ.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.