Общинският съвет в Кърджали вече си има председател на разпоредителния орган. В четвъртък, едва при повторното гласуване, за председател на Общинския съвет, с много гласове на ДПС и малко подкрепа от БСП, бе избран Раиф Мустафа. Това се случи на 6-то заседание от началото на мандат 2015-2019 и чак на 8-ия таен вот. Централното оперативно бюро (ЦОБ) на ДПС беше посочил най-опитния съветник Халил Апти за шеф на сесията, но битката на лагерите и целта „Да поставим кмета на колене, за да ни дава обществени поръчки“ показа, че за градските депесари в Кърджали парите са по-важни от решенията на почетен председател, съпредседатели и ЦОБ.
В събота съпредседателят на ДПС Рушен Риза бе гост на отчетно-изборната конференция на най-скандалната общинска организация на ДПС в България – тази в Кърджали. Форумът очаквано започна със скандал – недопускане на делегати, заплахи за напускане от други и т. н. Риза успокои местните и обяви, че няма да има наказания за непослушните в Кърджали. Както се казва на по-разбираем от кърджалийските депесари език „Вие не ни ебавате (от речта на г-н Доган – б. р.), но ни ще ви търпим“.
По същото време в София Лютви Местан учреди новата партия ДОСТ (в превод от турски – приятел), в която влизат трима бивши областни лидери на ДПС в Кърджали - Бахри Юмер, Ахмед Юсеин и Мехмед Ходжа. Следва да отбележим, че командирите във формацията са емблематични, но войници няма. Факт е, че по-голямата подкрепа идва от Турция.
Предлагаме ви материала на „Капитал“ „А какво мислят българските турци“. Заглавието „Едни броят DOST-ове, други не е.ават централата… какво се случва в Кърджалийско!?“ е на 24rodopi.com.


Затишие пред буря. Такава изглежда ситуацията в Кърджалийско след сътресенията около отстраняването на Лютви Местан от лидерския пост в ДПС, последвалите информации за забрана на почетния председател Ахмед Доган и депутата Делян Пеевски да посещават Турция и в навечерието на учредяването на новата партия на Местан "Демократи за отговорност, свобода и толерантност" (ДОСТ).
В Кърджалийския регион, известен като бастиона на ДПС, привидно всичко изглежда спокойно. Но местните определят това състояние като "напрегнато очакване". Хората около Лютви Местан усилено обикалят региона в опит да привлекат на своя страна разочарованите от политиката на Доган избиратели, но преброяването на пилците тепърва предстои.
ДПС в изчаквателна позиция
От ДПС засега са заели изчаквателна позиция, за да видят кои от активистите им ще последват Местан. Местните партийни функционери отказват категорично да правят изявления пред журналисти. И засега не предприемат никакви действия. Единственото, което правят, е да запушват евентуалните пробойни, които биха се отворили след учредяването на новата партия на Местан.
Така например в родния град на бившия председател на ДПС - Момчилград, за общински председател на партията беше избран бившият кмет Акиф Акиф, сочен преди това за близък до Местан. На местните избори преди година той не получи подкрепата на централното ръководство за втори мандат въпреки немалкото инвестиционни проекти, които успя да реализира по време на управлението си. В негова подкрепа да се кандидатира за втори мандат даже имаше митинги на избиратели, но ръководството реши да заложи на друг. Изборът му сега за местен лидер изглежда като компенсация.
Почти няма седмица след труса в ДПС, в която в региона да не е на посещение някой от триумвирата, който временно ръководи партията. Освен с евентуален отлив на симпатизанти към новата партия на Местан те имат да се справят и с още един проблем - разломът сред общинските съветници на ДПС в Кърджали. Заради него местната власт в областния град беше докарана до абсурдната ситуация при пълно мнозинство на ДПС в общинския съвет четири месеца работата на органа да бъде блокирана, след като оформилите се две крила не успяваха да се разберат кое от тях да посочи председател. В Кърджали определят това разделение като конфликт между стари и млади. До компромисен вариант се стигна едва този четвъртък, когато на поста беше избран предишният председател Раиф Мустафа, въпреки че централното ръководство беше заложило на друг. Изборът на Мустафа, освен че е демонстрация на абсолютното незачитане на волята на партийната централа в София, е и симптом за дълбок разлом по линия на местната власт/ръководство в редиците на ДПС - Кърджали.
Още една изненада от Местан
Местан готви още един удар по ДПС. Още с изгонването му от движението на негова страна застана единственият от останалите около Доган учредители на ДПС от началото на 90-те години - дългогодишният областен председател и кмет на Джебел шести мандат Бахри Юмер. Сега се очаква сред учредителите на партията на Местан да бъде една от знаковите фигури на движението от началото на създаването му - Мехмед Ходжа. През 1993 г. той заедно със стотина делегати напусна националната конференция на ДПС в знак на несъгласие с политиката на Доган. Ходжа беше първият от учредителите на ДПС, който беше отстрелян от настоящия почетен председател, защото се считаше за пряк негов конкурент за лидерския пост в партията.
В режим на изчакване са и активистите и симпатизантите на ДПС в Кърджалийско. Едни говорят открито за новата партия и казват, че ще станат нейни членове. Други й симпатизират, но продължават да са в ДПС. "Чакат да видят каква ще е новата формация на Местан", както казва Айхан Иззетов, собственик на ресторант в центъра на Кърджали. Други пък не искат да афишират симпатиите си от страх да не загубят работата си. Има и такива обаче, които казват, че афишираните симпатии на хората сега не са показателни за това дали ДОСТ ще има успех, защото на думи те сега може да заявяват подкрепа, но после могат да си променят мнението. Това се случваше при предишни опити на бивши висши партийни функционери на ДПС да разцепят партията. Първо с формацията на Мехмед Ходжа - Партия на демократичните промени, която той основа след напускането си, но няколко години след това прекрати съществуването си. След това и с партията на Корман Исмаилов, която сега е в Реформаторския блок.
По тази причина всички са категорични, че разцепление на ДПС в Кърджали ще има. Какви ще са обаче размерите му никой на този етап не се наема да прогнозира. Младеж от Джебел, който е с двойно гражданство, смята, че демонстрираната близост на Местан с партията на Ердоган може да му изиграе лоша шега. "Част от българските турци не харесват турския президент. А българските изселници в Турция по принцип не гласуват или дават гласа си за други партии", казва той.
Разделението е ценностно
"Този път разделението е ценностно, не личностно", казва Бахри Юмер, който се очертава като един от двигателите на ДОСТ в региона. "Голям процент от хората след последните събития в ДПС видяха, че в тази партия няма никакви права и свободи, че в нея всички ценности са ликвидирани и тя е една еднолична фирма", продължава той. Юмер, в чийто дом навремето се основава ДПС, твърди, че хората вече виждат това и го споделят. Обяснява, че името на формацията, което в превод означава приятел, е дошло спонтанно от едно изречение в прословутата новогодишна реч на Доган срещу ЕС, след която той отстрани Местан. "Ако някой от ЕС говори реално за приоритет на свободата, толерантността, отговорността и дори на сигурността и стабилността - значи не познава реалността. Няма такова нещо", заяви тогава Доган.
Кой свали Местан
Хората в Кърджали, Момчилград и Джебел имат различни обяснения за хода на почетния председател на ДПС със свалянето на Местан от председателския пост и отстраняването му от партията. "Лютви Местан не го отстрани Доган. Отстраниха го Стоян Денчев (бивш вицепрезидент на бившата "Мултигруп" и ректор на университета по библиотекознание) и т.нар. библиотекари. Всичко е в техните ръце. Просто нищо не се е променило. Така че Местан го отстрани системата, защото Доган е рожба на тази система и е една кукла. Аз съжалявам, че Местан се самоизлъга до известна степен, но той нямаше изход", смята Зекерие Солак, пенсиониран учител от Момчилград, който е член на ДПС, но казва, че ще се присъедини към формацията на Местан. "Веднъж тук, в читалището в Момчилград, Доган каза, че той е създал тази партия и "като дойде времето, аз ще я унищожа", прибавя Саим Хасан, фотограф. А Солак добавя, че очевидно вече е "дошло времето". "Той може да унищожи партията, но не може да унищожи хората и мисленето им", обобщава Солак. Другото му обяснение за махането на Местан е, че "това е параван за прикриване на някакви финансови интереси, за покриване на някакви големи техни взимания-давания".
"Не трябваше по този начин да става, но ние не сме в кухнята, за да знаем защо. Ние знаем това, което пишат медиите. Но колко са достоверни - едната страна казва едно, другата друго", казва жена от Кърджали. Тя е член на ДПС от около десетина години. Не иска да се споменава името й, защото работи в общината и се страхува да не загуби работата си. Смята, че хората са разделени по въпроса: "Както винаги, едни казват, че Доган сигурно знае нещо, други смятат, че прави каквото си иска", добавя тя. Определя обаче твърденията, главно в медиите около депутата Делян Пеевски, че Местан е турски шпионин, като "най-абсурдното нещо". "На това могат да повярват само хора, които искат да вярват в това", казва тя. "Лично познавам г-н Местан. С двете си ръце се подписвам, че той може да е всичко друго, но не и агент. Това са глупости. Години наред най-близките му приятели са българи", казва Солак.
Бизнесменът Кемал Йозмез смята, че в България има "една параноя", че всеки, който има турски паспорт, е агент. Той е роден в Турция, но от 20 години живее в България. Преди три години е получил и българско гражданство и за пръв път е гласувал на последните местни избори за ДПС. Бизнесът му е в сферата на търговията, има и предприятие за производство на бои. Член е на управителния съвет на Българо-турската търговско-индустриална камара. "Дойдох в България и започнах да се занимавам с бизнес. Два пъти фалирах и от полицията продължават да ме питат какво правя тука. Ако бях агент, щях ли да фалирам. Много е лесно да кажеш за някой той е турски агент", казва той.
Радикален ислям тук няма
Хората в региона не приемат и лансирана в същите медии теза за "заплаха от радикален ислям от Турция". "Религиозен ислям в България не може да се получи. Нашите джамии са отворени и всеки може да влезе в тях. Няма нищо лошо в това, ако някой преподава малко по-възвишени знания за исляма, за да имат хората повече познания за своята религия", казва Абдула Шефки. Рашид Рашид добавя, че е бил учител в ислямското училище в Момчилград, и е категоричен, че там не се проповядва радикален ислям. Шефки е земеделец и обработва 3 хил. дка земи близо до Кърджали. Казва, че е член на ДПС, но на последните три избора е гласувал "насила". На парламентарните избори гласувал за ДПС, защото в листата е бил Шабанали Ахмед, който сега е независим депутат, защото напусна групата на движението заедно с Лютви Местан. Причината е, че го познава от дълги години. Заедно с това отговаря и за джамията в Кърджали, но не като духовно лице. Приема твърденията за ислямизация като опит да се настроят българите срещу Турция. "Никой не може да дойде да ми каже как да гласувам", казва той по повод твърденията, че представители на турското посолство оказват натиск върху хората да подкрепят партията на Местан. "Ако някой е идвал, той е идвал да помогне на някого с нещо", добавя той. Удивлява се и на коментарите на някои анализатори, че Турция има териториални претенции към България. "Как е възможно да се говорят такива неща. Ние сме в НАТО и в ЕС", казва той.
"Моите уважения към Русия, но не може турчинът в Истанбул да е турчин, а в Момчилград да е някакъв друг. Но моята родина е България и съм много по-голям патриот от много българи. България и Турция имат интерес да бъдат приятели, защото аз с комшията мога да се карам, но, щем - не щем, трябва да сме приятели", обяснява Солак. Убеден е, че "тези големи ценности на народите се използват от тарикатите". "Чрез тях те прикриват временно нещата за свой интерес. Сега Ердоган е на власт, утре ще дойде друг. Народът на Турция не е Ердоган. Но като държави България и Турция трябва да бъдат добре", смята той.
Хората са объркани
Хората са объркани и от "завоя" на Доган към Русия и изказването му срещу Турция, което доведе до обтягане на отношенията ни с югоизточната ни съседка. "Никой не иска обтягане на отношенията с Турция. Тук няма неразделени семейства. Не искаме отново разделение, това вече веднъж го преживяхме. Нашите роднини в Турция се притесняват, че няма да можем да им ходим на гости. Те не по собствена воля отидоха в Турция", казва жената от общината в Кърджали. Повечето от тях нямат обяснение и за информациите за наложената забрана на Доган и Пеевски да посещават Турция. "Едни казват, че е така, други, че не е. Не знаем кое е истина", казват те.
Кемал Йозмез заявява, че не разбира реакцията на българските власти с обявяването на турското аташе в Бургас за персона нон грата. Приема я като отговор на забраната на Турция Доган и Пеевски да посещават страната. "Ако от Турция спират някого, който е от управляващите в България, щях да разбера тази реакция на Министерството на външните работи на България. Дори бих разбрал такава реакция и ако имаше забрана за Волен Сидеров да влиза в Турция, който е лидер на партия в парламента. Но ДПС не е в управляващата коалиция. Хайде, Пеевски е депутат, но Ахмед Доган е нищо", казва той. И добавя: "Аз като обикновен гражданин от това разбирам, че управлението не е на ГЕРБ, а на Доган и Пеевски. Значи нашият премиер не е Борисов, а Доган и Пеевски. Може ли заради двама души, които крадат държавата, да си развалиш отношенията със съседа. Ако бях аз, нямаше да поема този риск", казва той. Йозмес смята, че България трябва да се възползва от възможностите, които може да й даде турската икономика. "Каквото и да се казва, Турция е един стабилен и мощен съсед на България. Решението за българската икономика е Турция, защото тя е огромен пазар. В Турция живеят 80 млн. души", казва той. Йозмез смята, че с изявленията си срещу Турция Доган е направил голяма грешка. Казва това чрез една турска поговорка: "Джаами авнусуна ишаде", което в буквален означава някой да се изпикае на оградата на джамията, а в преносен, че е "направил голяма грешка".
Кратък коментар пред „Капитал“ направи единствено общинският съветник от движението в Джебел Ремзи Имамов. Той лаконично заяви, че не очаква да има разцепление на партията в региона. А на въпроса дали според него новата партия на Местан ще има успех, той отговори, че очаква двете партии да се обединят. Имайки предвид вероятно това, което стана с формацията на Мехмед Ходжа. След оттеглянето му през 1995 г. Партията на демократичните промени беше оглавена от Мукадес Налбант. Впоследствие Доган обяви амнистия и през 2000 г. формацията се вля отново в ДПС, а Налбант стана зам.-министър на образованието.
Досега историята с разцепленията на ДПС се повтаря по един и същ начин и винаги в полза на движението. Но този път обаче може повтори като трагедия.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

25 comments so far,Add yours

  1. Анонимен28/2/16 08:51

    Така ще е ДПС даде много власт на далавераджии и ялами, сега да си бере плодовете

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен28/2/16 09:01

    Понеже става въпрос и за Мукатдес Налбант, искам да внеса малко яснота по въпроса!
    Мехмет Ходжа сам напусна ДПС!
    Още през 1995 год. той беше наясно, че Доган е доносник, престъпник и че ще работи против турците в България!
    Бях на учредителнотто събиране на ПДП. Мукатдес Налбант беше самопредложена от внедрен депесарски агент. Впоследствие се оказа, че и Налбант е агент в редиците на ДПС.
    Тогава още разбрахме, че тя ще унищожи новия политически проект. Доган я награди със зам.министерско кресло!
    За сметка на това обаче се стопиха надеждите на един млн. хора!
    Вече 25 години! Колко жалко!
    Но има една поговорка: По-добре късно, отколкото никога!
    Не се отчайвайте, скъпи ПРИЯТЕЛИ, имаме нова възможност!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен28/2/16 09:04

    Хубавото е, че от ДПС в Дост отиват първо далавераджиите. ДПС се чисти.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен28/2/16 09:16

    Няма да гласувам нито за ДПС нито за Дост. Винаги съм гласувал за ДПС, но завчера един се опитваше да ми дава за пример за голям човек в ДПС в Кърджали един мръсник от Държавна сигурност. Това трябва да се промени. Не може боклуци и крадци още да бъдат на началнически места защото са били членове на ДПС, а се забравя, че са мачкали турците. Сега е време да се промени ДПС. Разберете, че тези боклуци не мога да събарат 5 човека за подкрепа, но са хванали здраво знамето на ДПС.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен28/2/16 09:27

    Za segasnoto sistoyanie na obstinskata organizatsiya na DPS-Kirdjali edinstveniyat vinivnik e kmeta H.A,s negoviya stremej da slaga navsyakide negovi hora za da mu e lesno i bezproblemno lapaneto.Znam,ce nyama da puskate komentara ,no da si go kaja pone nyakoy ste cete

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен28/2/16 10:07

    DOST-ALLAH yolunu açık etsin

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен28/2/16 10:13

    Нито едните нито другите мислят за народа,пример виж общинския съвет в кърджали.далавераджия до мошеник.а в ДОСТ папагала местан,имаминът ислямист шабанали и др.така , че нито едните,нито другите

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен28/2/16 11:14

    А защо родопи прави реклама на дюнерджийницата на байрам в джебел какво общо има със тази новина

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен28/2/16 11:19

    Народа почна да крачи със своите крака и реагират със своята воля.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен28/2/16 11:22

    Само ДОСТ

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен28/2/16 11:43

    ДОСТ Е НАШАТА ПАРТИЯ, ДПС Е РУСКАТА.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен28/2/16 11:52

    Истаната е, че първи Касим Дал каза истините за Руската подлога Доган, а всички други вкупом в това число Местан, Бахри Юмер и Ахмед Юсеин го плюеха и го обиждаха на изменник за де се харесат на гнусния доносник Доган ! Но въпрек това, по-добре късно отколкото никога !

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен28/2/16 13:49

    Реклама на дюнерджийница в джебел

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен28/2/16 14:13

    Като не искате да уважавате България като държава ,прав ви път към посока Изток.Там ще живеете по законите на Корана ,но според тълкуванието на салафитите.Те ще забранят на жените ви да се обличат по европейска мода и да се разхождат свободно.Да живее г-н Доган.

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен28/2/16 14:17

    Всяко нещо си има своята причинно следствена връзка. Случващото се днес е плод от конструкция, зачената и пряко свързана с манталитета на населението обитаващо територията на България. Целокупното население с всичките му специфики, нюанси, фолклор. Всички анализи и коментари в популярните медии от 10.11.1989 имат за отправна точка именно тази дата, приемайки за константна даденост обусловеният към тази дата социум. Разбира се плинцукането по повърхността е лесен, евтин и удобен, манипулативен подход обслужващ тясно груповите интереси на статуквото. Колкото по-малко разходи за подръжка на хомогенизиран, лоботомиран суверен, толкова по-успешна "демокрация" на неграмотните и по-пълни касички на "елита". ХОМОГЕНИЗИРАН, това е ключовия термин. Всички гръмки думи за разделение, присъствия, етнически мир са оръжия създадени от нищото. Богатата и красива територия на днешна България е достатъчно впечатляваща и плодородна, за да накара всеки обитаващ я да живее в състояние на мир, благоденствие и разбирателство, като това състояние е дълбоко мотивирана душевна потребност. Има достатъчно артефакти оцелели през милениумите, които доказват това. За съжаление има и достатъчно успешни опити нагона за разруха да надделее над разума. Настоящето към днешна дата е плод на този импулс с болшевишки контури. Той атакува душата маркирайки я като ракова клетка и облъчва човека до превръщането му в опростен орално-анален механизъм, чийто отверстия са едновременно вход и изход. Всепоглъщащи, унищожаващи и винаги отделящи токсини. В тази затворена система възхода може да се състои единствено в ескалация на злото и градация степента на дегенерация. И така до пълно самозануляване. Огледайте се!

    Изследователска информация за програмирането на турския елит в България в периода на официалния тоталитаризъм 09.09.1944 -10.11.1989, използването му за масова агентурна инвазия в Турция по време на "голямата екскурзия" през лятото на 1989г, както и функцията му на фундамент в проектите ДПС, НПСД, а сега и ДОСТ може да намерите тук:

    www.facebook.com/notes/младежко-дпс-българия-youth-mrf-bulgaria/турското-малцинство-и-българският-комунизъм-политика-религия-и-национален-въпрос/1494957157500078

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен28/2/16 14:47

    Макар и късно след толкова плюене хората разбират и осъзнават че ДОСТ е партията на спасението и бъдещето за истинските мюсюлмани.

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен28/2/16 15:11

    В хола ли правят дьонера ?

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен28/2/16 18:57

    Доган бил доносник...Щото Местан не е бил. И двамата са боклуци, които забогатяха на гърба на турците. Всички млади турци са в чужбина, а тези които не са или са безработни, или работят за жълти стотинки. Щото дпс крадците много мислят за нас. Местанчо и той 20 години беше сол т....на Доган,сега като го изритаха плюе...сега ли е разбрал какъв е Доган. Всичко е далавера. Чудят се как да баламосат народа че те изборите бързо идват. Дано никпй да не влезе в парламента и един по един да ги избият. С тях или без тях все тая. Турците са бедни и пак ще са такива.

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен28/2/16 20:43

    Зекерие Солак, пенсиониран учител от Момчилград-agent i lizach ....lyutvi mestan i fikri gyulestan i sabahtin ali....nali?

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен28/2/16 21:14

    до 14 47 прави си до е едно място в новата партия ДОСТ няма да има деление на етноси и т.н тя ще е национална партия в която ще искат да членуват половината останали в БГ население над 18г

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен29/2/16 07:18

    В ДОСТ е нашето бъдеще и свобода.

    ОтговорИзтриване
  22. Анонимен29/2/16 08:08

    Макар и късно след толкова плюене хората разбират и осъзнават че ДОСТ е партията на спасението и бъдещето за истинските мюсюлмани.

    ОтговорИзтриване
  23. Анонимен29/2/16 15:25

    Zamestnika si pravi reklama na dunera!

    ОтговорИзтриване
  24. Анонимен29/2/16 16:55

    В ДОСТ ще отиде плявата от зърното. Знаете ли ,колко плява има като местан , бахри и хафъзов в ДПС.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.