Гюнер ШЮКРИ
Общински детски комплекс - Ардино представи вълнуваща концертна програма за жителите и гостите на града.
С много настроение и ентусиазъм детските танцови състави към комплекса изнесоха програма под мотото „С магията на танца – да бъдем заедно", която подготвиха по проект „Създаване и развитие на културната идентичност на децата и учениците от община Ардино, чрез сформиране на танцови групи".
Пайдушкото, дунавското и турското хоро на талантливите ученици от танцовите състави с хореограф Нейлян Сарали обраха аплодисментите на публиката в залата.
В програмата се включиха с рецитал от стихотворения на български и турски език и децата от кръжока по турски език с ръководител Нежля Хайрулова.
Сред присъстващите бяха кметът на общината Ресми Мурад, председателят на Общинския съвет Сезгин Байрам, зам.-кметът Изет Шабан.
Кметът Ресми Мурад поздрави ръководството на Общинския детски комплекс с реализацията на проекта. „Ние трябва да съхраним идентичността, културата си и по този начин ще бъдем част от голямото европейско семейство", заяви Ресми Мурад.
Директорът на ОДК и ръководител на проекта Семиха Гюлестанова благодари на малките участници в танцовите групи и на техните родители за подкрепата им.
Проектът на ОДК е финансиран от Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства (ЦОИДУЕМ) към Министерството на образованието. Инициативата е насочена към децата и учениците от етническите малцинства и включва запазване и развиване на културната им идентичност чрез разучаването на традиционна народна музика и танц.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен1/3/16 12:45

    Ало- оооооооооууу! Дописникът!
    Такова понятие "Турско хоро" не съществува нито в турският, нито преди това в османският фолклор. Дори Уикипедия мълчи по въпроса. Вие в това Криво дере откъде го измислихте като хореография? Забравили сте и кривинките, червени фесчета на момчетата от групата, за да бъде това хоро още по- автентично.
    ... Горките деца, те все още не осъзнават какво се прави с тях!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен1/3/16 13:52

    Алооо- турско хоро не съществува ли?? Или ти не си чувал-- АХМАК от ПРАВО ДЕРЕ. Пиши --TÜRK HORON-- и виж дали съществува или не.Koray OSMANLI ot Egridere.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен2/3/16 08:57

    Вярно е, че "турско хоро " няма! Авторът обаче има известни основания да използва този израз!Ако един танц се изпълнява от етнически турци, то може условно да се нарече "турски танц"! Ако същият танц примерно се изпълнява от етнически сърби, то може да се каже, че този танц е сръбски и... така нататък! Но всичко в сферата на условностите! Не упреквайте автора!

    ОтговорИзтриване
  4. танцуващ специалист2/3/16 09:16

    Да се говори за "турско" хоро е смешно! Хорото е типичен танц за славянските и северните народи! Частично и за елините. Турците, като наследници на османлиите, имат типичния танц "кючек"!Руснаците имат типичен танц "частушка",а гърците-"сиртаки"! Така днешните османотурци, живеещи в Турция и извън нея имат за свой танц "кючек"! Да говориш за "турско хоро", все едно да твърдиш, че има желязно дърво!Всичко това не пречи днешните османлии да играят освен кючек, и хора и сиртаки и други. Както и българите да играят своите хора и ръченици, така и кючека...Нищо лошо! Но нещата трябва да са ясни!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.