За 11-та поредна година СОУ „Петко Рачов Славейков" спечели грамота за отлично представяне в ученическата секция на Пролетната конференция на Съюза на математиците в България. Тази година в Плевен отличничката е десетокласничката Цветелина Карамфилова. Тя се представи с проект по комбинаторика „Домино покрития и линейно-рекурентни редици". Грамота за много добро представяне получи другата участничка от „Славейков" - десетокласничката Сиел Шефкетова. Тя направи много перспективен дебют с темата по геометрия „Формула на лещата, правилен седмоъгълник и триъгълник на Шаригин". Научен ръководител на двете ученички е техният учител по математика Вълчо Милчев.
Удовлетворението от кърджалийското участие в тазгодишната пролетна конференция на Съюза на математиците в България се увеличи и с още един успех. В първия ден на конференцията се получи новият брой на списание „Математика" със статия на Цветелина Карамфилова и Вълчо Милчев: „Линейно-рекурентни редици и точни квадрати". Единственият екземпляр се превърна в подарък за развълнуваната Цветелина.
Защитата на нашите момичета предизвика интересни изказвания. Доцент Георги Димков от Института по математика и информатика на БАН прояви голям интерес към реферата на Сиел и бе дошъл специално за нейната презентация. Член-кореспондент на БАН проф. Олег Мушкаров разказа как като ученик се е справил на олимпиада с една от задачите – с решение, различно от това на Сиел.
За проекта на Цветелина се изказа ласкаво доцент Евгения Сендова от Института по математика и информатика на БАН. Разработката на ученичката от „Славейков" е вдъхновена от една статия в списанието „Journal of Integer Sequences" през 2004 година - "Нови домино покрития и редици" (A New Domino Tiling Sequence). Авторът Roberto Tauraso от Университета Tor Vergata в Рим пояснява, че той е дал отговор на едно предположение, изказано от J. Bao в заключителен доклад по време на лятната изследователска школа (Research Summer Institute) в САЩ при Масачузетския институт по технологиите през 1997 година. В проекта на Цветелина може да се види едно развитие на резултата на италианския професор вече за по-сложна решетка. Нови резултати тя представи в Плевен. Оказа се, че през 1997 година доцент Сендова за първи път е била тютор в тази изключително престижна международна школа за ученици.
45-та пролетна конференция на Съюза на математиците в България се проведе от 6 до 10 април в Плевен под патронажа на председателя на Народното събрание Цецка Цачева. При откриването на форума Цецка Цачева подчерта, че създадената от българската математическа общност система за откриване и развитие на талантите е среда, която не само позволява на младите хора да открият и демонстрират заложбите и способностите си, но и да ги обогатяват в сътрудничество с преподавателите си, надминавайки ги понякога в своето развитие.
„Използвам повода, за да засвидетелствам респекта си към всички, посветили пътя си да откриват и обучават талантливи млади хора, и да провокират любовта им към математиката", каза председателят на парламента.
Двете десетокласнички се явиха пред директора на училището за шампиони Милко Багдасаров и разказаха за своето участие в престижната конференция. Срещата стана в обновената учителска стая на „Славейков".
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен11/4/16 20:21

    Поздравления за момичетата и техния учител господин Милчев!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен12/4/16 08:53

    Поздравления за тези хубави и умни момичета!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен12/4/16 15:32

    Браво Джонес!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.