На 14 януари 1949 г. цялата еврейска общност от Кърджали емигрира за една нощ за Израел с кораба „България" от Бургас


Евреите в Кърджали са били от т.нар. сефарадска общност. Заселват се в града край Арда след войните от 1912-1913 г., а болшинството идват от Ксанти, Гюмюрджина, Солун и Одрин.
Историята на кърджалийските евреи бе разказана при старта на тазгодишната Инициатива „Мултикултурният град" на 21 май в Артгалерията с обща изложба.
10 любители фотографи, с ръководител Зафер Галибов, представиха Организацията на евреите в България „Шалом". На събитието присъстваше и израелецът Яков Георг Щиясни, социален и културен изследовател, близък приятел на българския евреин от Израел Цви Керен, който публикува през последните години изследвания на български език и иврит.
При откриването на изложбата авторите на фотографиите (които по професия са лекари, инженери, историци, учители) изненадаха организаторите и гостите с доклад, подготвен специално от г-жа Естер Ниего от Израел, родена в Кърджали през 1935 г., и дъщеря на някогашния първи местен лидер на общността в града Нисим Ниего и на Рашел Наего, основателка на културно-просветната еврейска женска организация „ВИЦО" в Кърджали (1931 г.).
През периода 1914-1939 г. евреите в Кърджали играят силна рола в икономиката на града, към 25.І.1938 г. тук са регистрирани 14 действащи фирми на еврейски фамилии – кинкалерии, кафеджийница, складове за тютюн, шекерджийница, склад за кожи, галантерия, фирма за търговия със стъкларски изделия, сарафски работилници, 3 дружества за тютюн на Фархи & Герон. Съдружниците Фархи и Нерон изкупуват и преработват тютюна от селата в собствена фабрика в града и изнасят цигари за Европа и Америка, като подпомагат нововъзникващите културни, женски, спортни и младежки еврейски дружества, както и построяването на синагогата (1924). Еврейският квартал се намира до пазара, многобройни са евреите занаятчии (шивачи, стъклари, сладкари, сарафи, счетоводители, продавачи на банички и семки), търговците на брашно, жито, стъкло, платове, каучук, шевни машини. В началото на 20-те има 1 лекар от еврейски произход, а характерно за местните евреи е, че „винаги говорят повече от един език" – беше изтъкнато при презентацията. Сарафът Юда Менда през 1934 г. става член на престижното Търговско дружество в Кърджали, което съществува, за да защитава моралните и материалните интереси на всички търговци в града, а 30-годишният търговец Леон Н. Ниего през 1938 г. става секретар-ковчежник на Управителното тяло на Организацията на професионалните автомобилисти и шофьори в България, клон Кърджали. Братята Барух и Моис Чакърови имат важен принос за развитието на кинефикацията в града.
През 1924 г. с местни дарения се строи синагога, която претърпява пожар и се самосрутва през 1956 г. На нейното място Арт движение Кръг и Община Кърджали поставят мемориална плоча и релефна скица през 2009 г. Периодът 1939-1944 г., когато срещу евреите в България започва да действа Законът за защита на нацията, е тежък за местната общност поради въведените ограничения – блокиране на банкови сметки, забрана за излизане след 21.00 ч., забрана за посещаване на българско училище и пр. На 14 януари 1949 г. цялата еврейска общност от Кърджали емигрира за една нощ за Израел с кораба „България" от Бургас, който е имал вместимост 4000 човека. За първи път гостите в Артгалерията чуха „тайната история" на този масов изселнически феномен – единствен в страната, като изселването е подготвено със задкулисна подкрепа на тогавашна депутатка от Кърджали и натиск върху ЦК на БКП. На гарата в Кърджали ги изпраща тогавашният кмет Иван Герджиков.
Фотографският клуб "Шалом" остава в Арт къщата в Дъждовница до 25 май, за да подготвя фото-проект „Чудесата на Източните Родопи".
24rodopi.com 


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Анонимен22/5/16 16:36

    ДОБРЕ,ЧЕ СА ГИ ИЗСЕЛИЛИ ! хаир от юдеи, няма !

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен22/5/16 17:05

    много им здраве ! от евреи, хаир няма ! Без рязане, моля !

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.