Кметът Хасан Азис да поеме отговорност и да осигури средства за неотложен ремонт на СОУ „Владимир Димитров – Майстора", на чийто сграден фонд стопанин е общината, а не държавата, настояват съветниците от ПП ГЕРБ. Това се казва в писмо на ГЕРБ-Кърджали, до медиите.
Недостигът на средства в бюджета не е оправдание за немарливото отношение на местната власт към едно градско училище с 35-годишна история и над 300 деца, след като в продължение на девет години /от 2008-а насам/, директорът Ангел Спасов е внесъл 10 докладни за аварийното състояние на материалната база и необходимостта от спешни ремонтни работи – като се започне от партерния етаж и се стигне до покрива. Някои от тях са подадени заради предписания на контролните органи – РЗИ, Пожарна и др. Въпреки подаваната нееднократно информация за лошото състояние на сградата, кметът е неглижирал проблема и не е включил училището в списъка за капиталови ремонти, въпреки, че разполага с инструментариум за извършване на належащ ремонт, категоричен е общинският съветник Гроздан Колев, зам.-председател на постоянната комисия по образование. Сега най-лесно е да прехвърлим топката в полето на държавата, но това няма да реши проблема на учениците, които наесен отново ще трябва да влязат в класни стаи, в които покривът тече, по стените пълзи влага, а от износената дограма помещенията се наводняват при всеки дъжд, твърдят от ГЕРБ. От 2008 г досега са похарчени стотици хиляди левове за капиталови ремонти на общински обекти. Пари за СОУ „Владимир Димитров – Майстора" обаче съзнателно не са заделяни. Пренебрегната е и възможността чрез формулата за разпределение на средствата за делегираните бюджети, /в качеството си на първостепенен разпоредител с бюджетни кредити/, кметът да предвиди средства, които да се ползват за неотложни ремонти. /Според ЗАКОНА ЗА НАРОДНАТА ПРОСВЕТА чл. 41а, ал.7 (Предишна ал. 6, изм. – ДВ, бр. 109 от 2013 г., в сила от 1.01.2014 г.) първостепенните разпоредители с бюджет, финансиращи училища, детски градини и обслужващи звена, като част от допълнителните компоненти на формулата за съответната дейност, могат да предвидят резерв за нерегулярни разходи в размер до 3 на сто от средствата, като неразпределените към 15 ноември на текущата година пари от резерва се предоставят на училищата, детските градини и обслужващите звена, по съответната дейност, като се разпределят пропорционално на броя на децата и учениците. Несериозна е препоръката на г-н Азис, кмет, съветници, експерти и сие да се хванат под ръка и да тръгнат по министерствата, за да просят пари за хидроизолация на училищен покрив. За съжаление, правилата на демокрацията не са предвидили подобни решения, освен с мнозинство, да се вземат и с морал. Вместо да се прави на репресиран от държавата и да обвинява опозицията в политическо говорене, кметът да си преразгледа приоритетите и да проумее, че грижата за децата е първостепенна и тяхното здраве и сигурност не бива да бъдат подлагани на риск, за сметка на инвестиции в пазари, паркове и фестивали, настояват от ГЕРБ.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

7 comments so far,Add yours

  1. Анонимен27/6/16 09:01

    А защо за сградата на емблематичната стара гимназия която се намира в центъра на града ,и се руши съветниците от ГЕРБ и БСП мълчат ,
    Явно и те са в далаверата за това апетитно и златно място

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен27/6/16 11:58

    ЗАЩОТО ТАКИВА КАТО ТЕБЕ Анонимен 27/6/16 09:01 КОГАТО ЗАКРИВАТ УЧИЛИЩА В ГРАДА СПИШ У ВАС! ТАКА ПРОСПА И ЗАТВАРЯНЕТО НА УЧИЛИЩЕ "НИКОЛА ВАПЦАРОВ". А В "МАЙСТОРА УЧАТ НАД 300 ДЕЦА, И ТЕ НЕ СА ВТОРА РЪКА!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен27/6/16 12:57

    За съжаление, правилата на демокрацията не са предвидили подобни решения, освен с мнозинство, да се вземат и с морал.... Чухме всички тези думи на Гроздан Колев на заседанието на общинския съвет на 23.06 и те са една голяма истина за Кърджали.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен27/6/16 13:17

    Пазарът на производителите дължи на общината 1 100 000 лв. Като ги върне ще има пари за доста работи. А че хората проспиват харченето на общинския бюджет за глупости е факт. А после се искат пари. Защо не протестираха пред общината и ОС когато се приемаше решението за даване на заем на пазара? Защо не протестират когато се съфинансират глупави европроекти и общината затъва? Там са всъщност парите за училища и ремонти.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен27/6/16 13:27

    " Несериозна е препоръката на г-н Азис, кмет, съветници, експерти и сие да се хванат под ръка и да тръгнат по министерствата, за да просят пари за хидроизолация на училищен покрив. За съжаление, правилата на демокрацията не са предвидили подобни решения, освен с мнозинство, да се вземат и с морал ". Цитатът е от писмото на ГЕРБ, но къде е смисълът, ако правилата на "демокрцията не са предвидили подобни решения ",то някой ще ми каже ли какви са разбиранията на ГЕРБ за демокрация !? Можем да плюем, а не можем заедно да поемем отговорност !!! БСП бяха прави, прави се политика на гърба на децата и нищо друго. ЗАСРАМЕТЕ СЕ !!!

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен27/6/16 18:09

    До 27/6/16 13:27
    Кючуков, когато пишеш и смяташ че си прав - напиши името си! То вярно, че ако не се представиш за анонимен ще излезе , че сам си хвалиш БСП-то. Жалка работа. Язък, дотам ли я докарахте? :))) А да искаш да се поеме отговорността на някого, който е съсипал училище ...? Май просто лижеш под гърба му! :)))

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен28/6/16 00:40

    вече съм засрамен 27/6/16 13:27
    само че не виждам моя срам с какво ще помогне покрива да се поправи.
    факт е че за училищата в града не се дават пари за сметка на селата.
    освен да помолим дпс да са толерантни, а?

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.