Гърците прокараха 6-километровото трасе, което свързва ГКПП „Маказа" с „Егнатия Одос" (Автомагистрала А2 – б. р.).
След пускането на отсечката в експлоатация, ще се съкрати пътуването във времетраене и километров пробег на туристите към курортите в южната ни съседка.
За следващото лято пътуващите през „Маказа“ ще се включват директно в магистралата, без да се налага да заобикалят през Комотини, и така по-бързо ще стигат до желаните курортни и населени места.
 „Поне с 20-30 минути по-бързо ще се стига до Фанари, Керамоти, Кавала. В момента се уширява трасето до Тихиро, след което ще започне полагането на различните видове насипи и пластове на платното, асфалтовите настилки и маркировката. Едва след отварянето на този участък ще могат да тръгнат и автобусите, и тежкотоварните камиони, но и на самия пункт трябва да има уширение и кантар“, поясниха гръцки пътни експерти, които работят на обекта между Тихиро и изхода на Комотини за магистралата.
Припомняме, че от 23-те км от българската граница до „Егнатия Одос" са готови 17, а Гърция стартира преди две години тръжна процедура за изграждането на останалите 6 км.
В момента международният път свършва край село Тихиро, след което автомобилите тръгват по тесен участък и за да излязат на магистралата, минават по околовръстното шосе на Комотини. Голяма част от пътуващите за Фанари и другите плажове в региона пък минават през центъра на Комотини.
Новите 6 км са предпоставка за пускането на тежкотоварни камиони и автобуси през ГКПП „Маказа-Нимфея", но гърците настояват това да стане след като на пункта бъде изграден кантар. 

Егнатия Одос (на гръцки: Εγνατία Οδός – Егнатия Одос), код: А2, е част от Европейски път Е90. Егнатия Одос е гръцкият превод на латинското Виа Егнация - името на древния римски път на Балканите, свързващ Бизантион с Драч. Свързва пристанищния град Игуменица на Йонийско море с гръцко-турската граница по Марица (отсреща е гр. Ипсала, вилает Одрин) при село Кипи. Дължината ѝ е 670 км. Строителството започва през 1994 година и приключва през 2009 г.  Цялата дължина на магистралата включва 76 тунела с обща дължина 99 километра и 1 650 моста.
.
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен29/10/16 09:54

    Бахти мързеливите гърци,все другите им виновни.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен29/10/16 10:57

    Лъжат яко Глобал нет. Искаха да ми поправят несъществуващ проблем по лаптопа. Кой знае колко хора лъжат така!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен31/10/16 13:07

    До 29/10/16 09:54 как ще са мързеливи гърците иди виж какви пътища са направили хората не са като нашите!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.