Гюнер ШЮКРИ
91-годишният Сюлейман Мюмюн Юсеин от кирковското село Фотиново е най-възрастният действащ шивач в областта. Ателието му се намира до местната джамия. „Самоук шивач съм от 1944 година. Баща ми купил ръчна шевна машина от Гюмюрджина (Комотини). Всичко научих сам покрай него. Не съм карал и курсове. Сега мога да вдявам и конец в иглата без очила", споделя бай Сюлейман. Той живее в близкото село Кърчевско и десетилетия е идвал във Фотиново пеша. Прибирал се е също пеша. „Сега вече съм на преклонна възраст и пътувам с колата на комшията", уточнява бай Сюлейман.
„За да бъдеш добър шивач трябва да имаш практика. Не ми тежи много работата, но вече нямам клиенти. Намаляха поръчките и тази професия вече не е доходоносна. Хората вече купуват готови дрехи или дрехи втора употреба. Идват само за поправки", споделя родопчанинът. Шил е костюми на кметове, директори на училища, председатели на стопанства и кооперации. Поръчки е получавал от учители, лекари, зъболекари, медицински сестри, инженери. При него на практика са били много ученици от Хасково и Кърджали, които учат в шивашки училища, но нито един от тях  в момента не работи като шивач.
Сюлейман Мюмюн Юсеин е роден през 1926 година в многодетно семейство в Кърчовско. На 18 години се жени. Със съпругата си Айше, починала преди две години, са били сплотено семейство и са отглеждали с голяма любов и всеотдайност своите наследници. Има две дъщери, двама сина и 14 внуци и правнуци.
През 1947 година бай Сюлейман отива войник в Белене. От там го пращат в шивашко-обущарската военна фабрика в Габрово, където изкарва 18 месеца. През 1955 година започва работа като кърпач на дрехите на децата от Дома за сираци във Фотиново. След закриването на Дома през 1960 година започва да шие на частно с патент. През 1964 година започва работа към Трудово-производителната кооперация в Момчилград. Работил е и към Потребителната кооперация във Фотиново.
На въпрос да сподели тайната на своето дълголетие, бай Сюлейман заяви, че се крие във всекидневното му занимание с любимата професия – шивачеството и благоприятната природна среда. „Храня се умерено с повече зеленчуци, плодове и млечни продукти и по-малко месо. Страстен пушач съм, но не употребявам алкохол. Избягвам тревогите. За мен шумът и градската среда са непознати", допълва той.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен14/10/16 16:52

    Да е жив и здрав още дълги години този мил човек!Но къде са тия големци сега,защо не му помагат.Не е ли грехота,не е ли срамота човек на 91 години да ходи на РАБОТА пеша..

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен14/10/16 20:58

    Браво! Да е жив и здрав!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен14/10/16 22:47

    Поредната тъпа статия на ардинския лентяй, хубаво хвалите възрастните хора - ами младите , те не са ли хора?

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.