Делегати от Езиковата гимназия в Кърджали направиха проекторезолюция в симулативен модел на ЮНЕСКО, който се състоя във Велико Търново. Проектът бе организиран от Дружество за ООН в България, с подкрепата на Министерството на образованието и науката.
Събитието, обединява провеждането на симулационна игра за ученици в ролята на дипломати и паралелен семинар за учители на тема „Глобално образование и Целите за устойчиво развитие“. В Модел ООН участниците играят роля на „посланици“ на чужди страни. Обсъждат се актуални световни проблеми в един от органите на ООН. Задачата е да се учи за сложните международни отношения, да се придобие навик за критично и обективно мислене. При подготовката на ролите се научава много за чужди страни, за тяхната политика, икономика и култура.
От Южна България единствени участници бяха представителите на ПГПЧЕ „Христо Ботев”- Кърджали като едни от стабилните партньори в мрежата на ЮНЕСКО. Александрина Емил Янева от 12 клас и Петя Кръстева от 11 клас, подкрепяни и насърчавани от своя учител по философия Марина Димова, защитаваха интересите на САЩ по време на тридневната симулация.
Изборът на страна не бе случаен, репутацията на училището беше изпреварила самите участници. Форумът изискваше да се създаде мотивaция за учене в областта на гражданското образование, разбиране на проблемите на другите, развитие на умение за сътрудничество и постигане на компромиси в сложни ситуации. Свободното общуване, добрата комуникация и развитието на речевите умения бяха сред най-важните задачи на симулативната игра.
Събитието бе открито от проф. Петранка Филева, проф. Красимира Мутафова и проф. Илияна Павлова, които запознаха 60-те делегати с темите за дискутиране. През втория ден от симулацията, съделегатите бяха разделени на две групи. Александрина отговаряше за „Световното културно наследство – търсене на баланс между туризма и опазване на културните паметници в САЩ”, а Петя за „Образованието като фундаментално право”. Всеки участник запозна останалите с политиката на страната си, даваха се предложения, прие се дневния ред. Дебатите бяха изключително оживени като САЩ влезе в конфликт със своя дългогодишен опонент– Руската федерация във връзка с предложение за домашното образование. След дълги дискусии, делегатите гласуваха за даденото предложение. Към края на деня бе постигнат консенсус по всички точки от дневния ред и беше изготвена проекторезолюция.
На заключителния етап се проведе дискусия “Достъпът до информация като път към овластяване”, за която представителите на САЩ бяха изключително добре подготвени. Делегацията от Езиковата гимназия в Кърджали се открои с познания по различни теми от областта на историята, географията, външната и вътрешната политика, стратегическите цели на хилядолетието.
За участието си в мероприятието учениците бяха наградени със сертификати с международно признание лично от Илина Мутафчиева от Дружество за ООН в България.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Vin Diesel26/10/16 20:55

    Za6to Edin prezident ne izliza v scenata v realniq jivot i da re6i problema na sveta kato naprimer, vsqka durjava da si proizvejda: hranata,vodata,kolata,benzina,gazta, ot-do vsi4ko da se proizvejda vsi4ko kakvoto ima v toq svqt, ama v vsi4ki durjavi da bude taka!. togava voinata 6te spre avtomati4no!

    Aede razbirame 4e golemite durjavi zaradi petrol i drugi resursi ubivat nevinni hora v Aziq.

    Togava da se izmisli plan naprimer:
    Petrolut e nai vajen, s nego proizvejdat plasmas, naylon, boi, nafta,benzin, i t.n...
    takiva resursi da se opredelqt ( 4ast ot sveta )
    i da se spodelqt s vsi4ki durjavi! na edna i su6ta cena Ako iskate da e spravidlivo i da nqma voina!
    Ama na golemite durjavi 6te im boli za6toto na tqh im trqbva 200 puti pove4e petrol! a na malki durjavi dori nqma nujda da se kara kola i nqma tolkova naselenie!

    Ne moga da razbera samo edno ne6to:
    Kakvo 6te stane tozi koito suszdava voinata v sveta deto e miliardder i produljava da vadi dnevno miliardi, kakvo 6te napravi tezi pari ? kogato umre pak 6te bude v mqsto kadeto vseki e tam ( Pod zemqta v pqsaka na Kofcheg! ) Tezi pari 6te ostanat na rodninite, a rodninite su6to 6te sa v su6to mqsto kogato im izmine jivota!.

    V tozi svqt moje da se napravi edna sistema! Vsi4ko da e bezplatno a robotite da si proizvejdat vsi4ko.

    togava vseki 6te bude dovolen!
    Razbiram da ste Egoisti i da mislite kato: " Az da imam vsi4ko, a toi da nqma ni6to i da me gleda "...
    Ama zaradi tazi ego mnogo hora se naranqvat!

    Ne zabrqvaite 4e nie v tozi svqt vsi4ki sme na edin ba6ta i na edna maika!!!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.