Работа има и за бежанците - реквием за един бачкатор?
26-годишен мъж е един от най-крупните животновъди в Родопите. Борислав Байряктаров от село Медевци притежава около 20 крави и 300 овце. Младият родопчанин е абсолютен професионалист в отглеждането на добитъка, продажбата на агнета и касапската дейност.
„Младите могат да се справят с животновъдството. Иска се повече смелост и разбира се трудолюбие”, убеден е Байряктаров…

На 100 души 15 са без работа при… десетки свободни места в Смолянско!

На 100 родопчани 15 са без препитание сочат данните на Агенцията по заетостта за нивата на безработицата за област Смолян. В същото време обаче има десетки свободни места на пазара на труда в региона. Над 50 са позициите обявени в Бюрото по труда в областния град. Регионът изпитва нужда от учители и лекари. Незаети места обаче се търсят в редица сектори като около 90% от изискванията са единствено за средно или основно образование.
„В редица области възстановяването на пазара на труда все още не се случва, защото броят на продължително безработните хора, както и тези в предпенсионна възраст остава висок, което означава, че проблемите са структурни”, обясняват от Агенцията по заетостта.
Проблемът идва също така и от ниските нива на заплащане. 706 лева е средната работна заплата в област Смолян сочат изследванията на Националната статистика, откъдето отбелязват и ръст от 5,7% спрямо първото тримесечие на т.г. За обществения сектор средното месечно възнаграждение е 823 лв., а за частния - 668 лева.
Все повече хора обаче избират да потърсят препитание в по-големите градове в страната или да заминат на гурбет зад граница. Вътрешната миграция обикновено обхваща цели семейства, които продават жилищата си в региона и купуват апартаменти в София, Пловдив, Стара Загора, където заплащането е доста по-високо.

В Кърджали работят средно за 706 лева на месец…, не го споменавайте пред шивачка!

706 лева е средното месечно възнаграждение в Кърджали, сочат последните данни на Националния статистически институт. Нивото на безработица в региона пък държи нива между 8 и 10 процента. В същото време изобилстват обявите за работа в Бюрата по труда. Болшинството от тях обаче са за шивашки цехове и за оператори на машини за пластмасови и каучукови изделия. И докато в единия отрасъл заплащането е що-годе сносно, то в другия нещата стоят по съвсем различен начин.
„Няма такива заплати в Кърджалийско! Знаете ли колко е надникът на една шивачка и колко трябва да работи, за да достигне тази средна заплата за региона? Два месеца, но няма да ги получи, защото възнагражденията винаги са забавени”, коментира бригадир в шивашка фирма. По думите му служителките в цеха превиват гръб по около десетина часа на ден за по 12-15 до 20 лева надница. „Вече е ноември, а получихме аванс за септември. Така е постоянно. На повече от половината жени мъжете им са в чужбина. Иначе няма оправия. Забравете с 400 лева да се гледа семейство. Колко пъти се остава след работно време, часове не се пишат, не се плащат, прибираме се каталясали! На другия ден ставаме в 5,30, за да приготвим
закуска за децата, за нас обед и тръгваме към автобуса. Работи се и в събота. Ние имаме права, но шефовете имат пари”, разкрива служителка в същия бранш, но в друга от десетките фирми в региона.
Обявите за свободни места са десетки.

Цената на здравето – около 800-900 лева, зависи от извънредните

„Плащат много добре в завода. Като за затънтената провинция е добре. Може да се докарат до 800-900 дори хилядарка с извънредните часове и работата по празници. Заплаща се извънредния труд, но това е цената на отровите, които дишаме. Предпазни маски няма. Миризмата от изпаренията от материала и машините е непоносима. Задушава, замайва главата. В един момент се свиква, но после започват болежките. След три месеца работа не можех да спя нощем. Гърдите ме боляха адски. Кашлях. И реших, напуснах работа. Всеки може да започне в завода, постоянно търсят хора. В момента е пълно с такива, които дори името не могат да си напишат. Да, ама не мрънкат за здравето си. Кашлят и бачкат, такива им трябват”, споделя бивш служител на водещ завод в Родопите-по инвестиции, оборот и по… търсене на работна ръка.

„Няма оператори за табла, искат оператори на машини!”

„Най-трудното за един ресторантьор е да си намери персонал. Говоря наистина за хора, които да са лицето на заведението и да знаят как да си вършат работата. Дори и да не умеят, ще ги обучим, но всичко става с желание. Такова обаче липсва. Заплатите в сектора наистина не са високи, но конкретно за сервитьорите, те могат да си докарват по още една заплата от качествено обслужване”, споделя собственик на оборотно заведение в Кърджали. Думите му потвърждават ситуацията в региона-търсят се основно шивачи, бармани, сервитьори, готвачи, строители, оператори на машини.
„Не можем да намерим читави хора с табла, а как се намират боравещи с машини не искам и да знам. Интересът опира единствено до възнаграждението. Изпълнението на работата е на последно място. Понякога държим на работа хора, които я вършат не дори с неудоволствие, а направо с ненавист, но към него момент просто няма друг избор. Страдат клиентите, страда и бизнесът”, отбелязва ресторантьорът.
„Ако преди можехме да подбираме кой да работи за нас, в момента се радваме и на полунеграмотни кандидати с отвратителни трудови навици. Мъчим се да ги обучаваме, защото няма други”, казва Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ). „Имаме повече поръчки, отколкото можем да произвеждаме, но сме предпазливи в разширяването на дейността си и заради човешкия фактор”, допълва той.
По думите му, две години и половина след като икономиката започна да създава нови работни места, липсата на кадри става все по-осезаема. И то на всички нива – от шофьори, през инженери, до мениджъри високи позиции. Перспективите пък не изглеждат никак обнадеждаващи.

***
Безработицата в България отбеляза понижение до 7.2%, достигайки най-ниското си ниво от август 2009 година. Нивата на безработица в Европейския съюз също се стабилизират. Данните са на Евростат.
Линията на бедност в Родопите е една от най-ниските в Европа. Оцеляването в региона е оценено на 189 лева на месец при почти двойно по-високо средно ниво за страната.
„Целта е явно да ни изгонят всички и да осигурят евтина работна ръка от прииждащите орди бежанци. Разселват ги по обезлюдените райони и елате, инвеститори, едните роби си тръгнаха, но други има на тяхно място!”, смята шивачка.
Жельо Михов, 24rodopi.com

На снимките:
Стока с ценоразпис на тържище в Родопите сякаш пресъздава цялата икономическа картина-галоши за по 5 лева…

Когато има повече хора като Васко животновъдството ни няма да загине.

Може би единственият мащабен протест на шивачки в Родопите-срещу фалиралото предприятие „Булфанко”. Подобно нещо вече не може да се види защото „Тръгвате си и започвате гладуване, а идват други”
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен14/11/16 23:08

    с магистратура за под 1500 кинта не се Фатям ФФФФФФ АААААААпсурт средна 800 лева значи с такваз диплома поне за малко над средната 1500 ето става аиди ди каде е ама а? ши ва риним кат гьобрета уе ненаситнициииииииЙЙЙЙЙ? А нема кинтаж нема бачкитаж япма уа? мин раб заплата задалжително 2000 кинтака мин нали а така ?

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен15/11/16 08:08

    ей тия дипломи само работа не вършат
    а за заплащането съм съгласен работодателите винаги нямат пари но си карат нови коли последни модели за 300 хиляди
    това кара работещите да работят калпаво
    това че се возите в скъпи коли не ви прави пред работниците ви богати или печелите доверието си
    по добре елате с трабантче и дайте по 50лв на работника си повече и виж как се работи ще печелиш двойно повече но пъво фасона пред всички

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен15/11/16 10:35

    shefove shefove na sivaski firmi gospod zabavya no ne zabravya taka ce pomislete jivotit e pilen s iznenadi i zelenata treva nakraya stava slama

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен15/11/16 13:53

    Бизнесът "реве за кадри" , а когато някой съвестен и отговорен човек започне работа същият този "бизнес" започва да го експлоатира , мачка и унижава!!!Извънреден труд, който не се заплаща, назначаване на 4 часа, или в най-добрия случай на минимална работна заплата , непрекъснато забавяне на заплатите , принуждаване да се изпълняват няколко дейности, но за една заплата...Малка част от това , което работодателите обичайно правят с работниците си! За това хората бягат навън!!! Богатеят на чужд гръб , карат скъпи коли, ходят по луксозни дестинации да отмарят , а тези, които се гърбят и им изкарват парите се чудят как да си платят сметките и нахранят децата !!! Нека същите тези работодатели да започнат сами да си работят , заедно с жените и децата си , та тогава дано да се научат да уважават чуждия труд!!!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.