Датата е 10.05.1944 г. Денят в който Вермахтът нахлува във Франция и става безпощадно ясно, че политиката на отстъпки на най-великата европейска държава – Великобритания и нейното правителство начело с Чембърлейн, е претърпяла тотален крах. И тук именно, напред излиза величието на една нация и нейните ръководители. Самият Чембърлейн посочва своя наследник – сър Уинстън Чърчил, който съставя коалиционен кабинет, воден от Консервативната партия и включващ Лейбъристката, Либералната, Национал-лейбъристката, Национал-либералната партии и независими политици. Всички политици и целият народ на Обединеното кралство, надмогват своите предразсъдъци, дребни и не чак толкова дребни различия и като един се изправят срещу нацистката заплаха. Краят на войната е известен, заслугите на Чърчил и Великобритания за победата-също. Един народ дава пример за обединение и себеотрицание пред лицето на унищожителна заплаха.
Периодът е  24-25.11.2016 г. В град Харманли се разиграват непознати за нашата държава сцени на насилие. От Турция долита заплахата на президента Ердоган, че ще отвори пункта Капъкуле за над трите милиона емигранти, които в момента са на територията на южната ни съседка.
А в парламента се карат за символите на комунистическият режим, по кръчмите и интернет форумите българите се делят! Делят се  на про и анти – про Бойко и анти Бойко, про леви и анти леви, про наши и анти наши. И никой не осъзнава колко нищожни, колко малки са тези проблеми пред угрозата на най-голямото нашествие в Европа от поне 100 години насам.
Не мога да разбера що за държава сме ние! Нормалните нации, изправени на ръба на криза, се събират в железен юмрук и оставят разногласията за по-добри времена, а ние напротив, сякаш сами искаме да сложим край на родината си. Днес, когато цялата политическа класа трябваше да забрави поне за ден стремежа си към властта и постовете и да даде пример за единение, тя вложи цялата си мощ и енергия в оплюване и разединение.
Българи, нека поне веднъж бъдем не един срещу друг, а заедно, поне за няколко месеца да се опитаме да бъдем силни, защото Харманли вчера ни отправи предупреждение, което всички трябва да разберем, иначе нищо добро не ни очаква!
Понякога си мисля, че сами си заслужихме съдбата на беден, загиващ народ! Но точно в тези мигове се намира някой – приятел, познат, непознат, някой човек с главно Ч., човек, който ме кара да забравя тези мисли и да крещя – ние сме синове и дъщери на България!
Ние сме народ дал на света Паисий, Стамболов, Вазов, народ показвал величие и във времена на възход, и във времена на робство, народ пред който в знак на почит, глава са прекланяли много велики държави.
Точно на този народ се уповавам и сега в тези тежки времена да намери мъдрост, сила, твърдост. Да покажем на Европа, че тук, на Балканите, стои малка по площ, но велика като дух България. И ако преди над 1300 г. хан Тервел спаси континента от арабите, сега на нас, неговите потомци се пада тежката участ да спасим Европа и себе си. Да спасим, но без да забравяме, че милионите емигранти бягат от война, глад, мизерия. Без да забравяме, че те също са хора. Без да забравяме човешкото в себе си, защото единствено то ще ни спаси.
Това което прочетохте, на едни ще допадне, на други не чак дотам, но позволете ми да завърша с едни думи на великия Стефан Цанев :
“….Варадине, запомни от дяда си три неща, предай ги и ти на внуците си, това да остане от мен на таз земя – стига ми. И тъй – не осъмвай, където си замръкнал, не умирай, дето си се родил, не пускай корени – не си дърво – за мъж и вятър няма граници. Угаждай на душичката си, каже ли – дай вино – дай и; каже ли – дай маслинка – дай и, не я насилвай, но не и ли даваш – въздържаността е вредна като прекаляването. И накрая – с политика и развалени жени (то е все едно) си нямай работа, развалата е заразителна, простаците са непобедими.”
Никола Чанев

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

5 comments so far,Add yours

  1. Анонимен26/11/16 23:36

    Бих дал всичко за да видя това обединение, за което мечтаеш и настояваш и ти г-н Чанев. Не знам къде сгрешихме, но не са виновни само политиците, ние се самоунищожихме като дух, като човеци, като нация. Дано не съм прав и дай Боже наистина да започнем да мислим с главите си, а не само от гледна точка на изгодата и далаверата защото може да изпаднем в ситуация утре да нямаме и това, което днес презираме или си мислим, че не зависи от нас. Сърдечни благодарности, че има такива като теб, които все още носят някаква надежда у мислещите хора.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен27/11/16 10:19

    Каквото и да пишем вече файда няма,защото влака е изтърван вече.Останете със здраве поне.

    ОтговорИзтриване
  3. За какво обединение е написано, за Българско.
    Къде виждате Българи, тези който се събраха в Харманли са по малко от депутатите и техните коли.
    Горе написаното е напомпено с див национализъм граничещ с нацизъм скрит в междуредията.
    Веднъж завинаги трябва да се разбере.
    България не значи че всичко е Българско, всичко е на Българите и всичко се решава от Българите.
    България е име на държава.
    Но градивната част са Тюрките, Помаците който са неограничено работливи, Циганите вече има гета от по десетки хиляди, Македонци, Власи, Татари и Арменци.
    Не може и няма да има обединение ако Българина не си смени очилата с който не вижда и не почита градивното мнозинство на държавата.
    Рано или късно Ердоган ще пусне джингитайците по цяла европа.
    Тези който задкулисно дърпаха конците на близко източните войни и на пкк ще си имат в свойте държави безкрайни терористични актове граничещи с войни и безредици.
    Джингитайците че ще дойдат в България ще дойдат.
    Дано не останат за постоянно.
    Защото древният zaferiyus е казал.
    АКО ОНИЯ ДЖИНГИТАЙЦИ КОЙТО ГИ ВИДЯХТЕ НА БУНТА В ХАРМАНЛИ ОСТАНАТ ДА ЖИВЕЯТ В БЪЛГАРИЯ ЩЕ ВИДИТЕ НАШИТЕ ЦИГАНИ КОЛКО ДОБРИ И БЛАГОРОДНИ СА БИЛИ

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен27/11/16 19:34

    Не чужденецо, това е Бъгария от 1300 години и никой турчин, помак или циганин няма да промени това. А ако не ти харесва този факт марш при татко ти Ердоган. И не ми говори за история, защото Мустафа Кемал Ататюрк е казал -"Турция е последната държава която се е освободила от Османската империя". Така че, и твоите тюркски колени са ми доста съмнителни.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен27/11/16 21:05

    Aferim Zaferiyus.
    Hic bir zaman sevilmedi kardesleri gibi.
    Cunku haram yemedi ve serefsizlerin sofrasina oturmadi.
    Zafer abi senin kalbinde cennet vardi, cesaret vardi ve mutluluk.
    Sen sen ol, oldukca bize isik ol.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.