Кметовете на Ардино, Момчилград и Крумовград с остра реакция към здравния министър

Ако се намалят средствата за болниците в труднодостъпните общини в Източните Родопи, ще бъде ограничено правото на пациентите да получават гарантираната им от Конституцията на Република България достъпна медицинска помощ. Това предупреждават кметовете на общините Ардино - Ресми Мурад, на Момчилград - Сунай Хасан, и Крумовград - Себихан Мехмед. Те и управителите на Многопрофилните болници за активно лечение в трите общински центъра изпратиха писмо до Министъра на Здравеопазването, управителя на Националната здравна осигурителна каса, председателя на Управителния съвет на Българския лекарски съюз и до Омбудсмана на Република България. Кметове и медицински шефове настояват за оптимално функциониране на Многопрофилните болници за активно лечение и недопускане намаляването на финансирането на стойностите  и обемите на дейностите в Болничната медицинска помощ за първото тримесечие на годината.
„Взаимодействието и сътрудничеството между местните и централни държавни органи е от съществено значение за съвместно разрешаване на проблемите в системата на здравеопазването. Многопрофилните болници в Ардино, Момчилград и Крумовград са разположени в труднодостъпен район с неблагоприятен географски терени неблагоприятна инфраструктура. Считаме, че намаляването на финансирането на тези лечебни заведения са нецелесъобразни и несъстоятелни  и са в противоречие с реално извършената медицинска дейност и обективните нужди на здравноосигурените лица. Ограничава се правото на пациентите да получават гарантираната им от Конституцията на Република България достъпна медицинска помощ, както и на Закона на здравето”, се казва в писмото.
Кметовете на Ардино, Крумовград и Момчилград предлагат пред министъра на
Здравеопазването да се предприемат необходимите действия за незабавно анексиране на договорите с всички засегнати лечебни заведения в рамките на първоначално предоставените им по-високи стойности към договора за оказване на болнична медицинска помощ по клинични пътеки и покриване на цялата реална осъществена дейност. Кметовете предлагат още да бъдат променени някои изисквания  по медицинските стандарти и клинични пътеки за броя на специалисти по тези специалности, където има остър дефицит на лекари като: анестезиология и клинично лечение, клинична патология, вирусологична лаборатория, микробиология и паразитология, рентгенология.
24rodopi.com



Share To:

24rodopi

Post A Comment:

5 comments so far,Add yours

  1. Анонимен26/1/17 13:26

    Reakcia ot umreli sela, deto nikoi ne jivee po adresna registracia?
    Kakva mafia sa samo?!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен26/1/17 14:52

    Какви села? За Ваше сведение, хората в тези села са живи и здрави.Най-добре е Вие да застанете пред огледалото и да се погледнете на какво приличате.Що за човек сте? Как може толкова негативно да виждате всяко нещо? Какво хубаво предложение са направили кметовете. Браво. Да са живи и здрави! Успех на всички във всичко!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен26/1/17 15:15

    БИЗ БУЛГАРИСТАНДА УЛЕ ! Пари има за Акулите от София, Пловдивы Ст.Загора и т.н. За планинските райони - няма ! Елате на лечение и прегледи в големите градове ! Ама да не забравите направленията и портфейлите ! Я елате Пиленца при батко за да ум..те бавно, бавно.........

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен26/1/17 16:18

    Ko - ko kaza? Konstitucia za shosetata po selata s dupki i sniag!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен28/1/17 11:40

    Мале може ли някой от общинската администрация в Крумовград да ми каже болницата освен за източване на пари за какво друго служи за едно високо кръвно и в Кърджали и кои са специалисти

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.