„Любовни небеса“ е първата поетична книга на Максим Бойков

С популярния хуморист, сатирик и най-вече фейлетонист Христо Станчев се срещам в кафе-клуб „Ванеса” в Кърджали, който той стопанисва.
Станчев смята, че е местен човек, но корените му са от село Петково, Смолянско. Говори отлично турски език и с приятелите си от този етнос си „праска” на техния език, както той се изразява. Турците обаче говорят с него на български. Така че, често се случва да слушаш разговор между приятели, когато българинът говори на турски, а турчинът на български. И се разбират така добре, сякаш  помежду им никога е  нямало говорна бариера.
Поводът да се срещна с него е първата поетична книга „Любовни небеса” на Максим Бойков от село Жълтуша, Ардинско и новото издателство „Кръжило”.
Господин Станчев, знае се, че вие сте Председател на Конфедерацията на българските писатели с филиал Кърджали. Появиха се обаче и два нови субекта в общественото културно пространство-издателство „Кръжило” и непознатият до сега поет, Максим Бойков. Какво е вашето отношение към тези имена?
-Издателство „Кръжило” е основано от именития родопски писател Христо Красин в София. Той е и член на Националния съвет на Конфедерацията на българските писатели. Аз съм изпълнителен директор на издателството. Наша основна задача е да подпомагаме наши членове да издават своите първи и следващи книги, както и творбите на вече утвърдени автори от Югоизточна България. Но не се ограничаваме само с „вътрешни” поети и белетристи. Работим с всякакви автори от всички краища на държавата ни, независимо от това дали членуват в други творчески организации или въобще не членуват никъде.
Максим Бойков поне до сега бе непознат поет…
-Да, Максим е наш член. Пише интимна лирика и определено беше дошло време да издаде поетичен сборник. Той е инженер-геолог и работи в рудник „Ерма”, Златоградско. И мината ражда поети. Думите на Максим звучат много силно… Вече е подготвил и втори поетичен ръкопис…
Има ли много желаещи да издадат поетична или белетристична книга?
-Има разбира се! Ние не се ограничаваме само с поезия и проза! Приемаме и журналистически сборници, спомени, мемоари  и други…
Върху какво конкретно работите в момента?
-О, подготвяме литературен алманах озаглавен „Орфееви песни”. В него включваме творчество на наши членове, както и на външни автори-поезия и белетристика… Това ще бъде ежегодно периодично  издание на нашия Конфедеративен филиал в Кърджали, така че творците от  областта както и от Югоизточна България ще имат своя литературна  трибуна.
А отбелязахте ли по някакъв начин Св.Валентин?
-Не, но се почерпихме за нашите Св.Трифон и Св. Кирил… Това са светците, които почитаме ние…
Успехи в благородните ви начинания!
-Наздраве!
Разговора води: Руди Сливнев

Специално за 24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

5 comments so far,Add yours

  1. Реджеб от село Лисиците19/2/17 15:02

    Най добрия поет е инж Илиев ,написал безброй романи и стихове

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен19/2/17 22:28

    Хаирлия да им е! Литературните дейци от Кърджалийско най-сетне ще имат свой сборник! А и заглавието е чудесно, " Орфееви песни"!Браво на тия от литературната Конфедерация,както разбирам, там има все значими имена! Да им е лек пътя!

    ОтговорИзтриване
  3. Маринов19/2/17 22:30

    Христо Станчев е прекрасен човек! И много добър фейлетонист... Поздравления и за издателството и за сборника!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен20/2/17 12:53

    Ако и ДПС помагат на добрите творци от Кърджалийско така ще покажат, че не са обърнали гръб на културата... За сега се смята, че културната работа на тази партия е много селска...

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен23/2/17 11:27

    Добре сте се уредили двамцата. Комерсиално до козирката.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.