Турция призова България да не ограничава политическите права на малцинствата и да се съобразява с „основаната на правила“ европейска система.
Говорителят на МВнР на Турция Хюсеин Мюфтюоглу, в писмения отговор, който даде на запитване във връзка с изявлението за пресата на българското външно министерство от 7 март 2017 година отбеляза следното:
"Република Турция е сред страните учредителки на Европейската система основаваща се на правилата, за която се говори в изявлението за пресата на българското външно министерство от 7 март 2017 година. Твърде интересен е фактът че това изявление относно правилата е направено от страна, приела специален закон, с който броят на изборните урни, които може да бъдат отворени в Турция за изборите които ще се проведат в България, се ограничава на 35, с цел живеещите в Турция български граждани от турски произход да бъдат лишени от възможността да се възползват от своето основно право, правото да избират. Призоваваме Република България да се откаже от приложения, които са в разрез с европейската система основаваща се на правилата, и които целят да ограничат политическите права на малцинствата в страната.”
Мюфтюоглу посочи че твърденията за материални стимули, посочени в изявлението на българското външно министерство са недостоверни и че не може да става и въпрос за намесата на Турция във вътрешните работи на друга страна.
„Както до днес, така и в бъдеще, Република Турция ще продължи да осигурява необходимите идеални условия за да даде възможност на намиращите се в Турция граждани на Република България да гласуват на изборите провеждащи се в България“, се посочва още в изявлението.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

17 comments so far,Add yours

  1. zaferiyus9/3/17 12:43

    Поне още 150 секции. Не може в Лондон да има повече отколкото в цяла Турция.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен9/3/17 12:44

    Господинчо ,що не си оправите вашите си проблеми , а си тръгнал да се бъркаш в работата на друга държава Вие сте далеч далеч от правата и свободите и демокрацията , а сте се загрижили за чужди граждани за вашите си граждани ,а сте се загрижили за други граждани .За изпълнение на искането си ,обърнете се към Борисов -бивш министър председател ,белким като гълъбче може да ходатайства пред Служебното правителство и Президента .Но едва ли някой ще склони глава пред предатели .Сега след изборите ,ще се отнеме и българското гражданство на онези които имат турско таково,за да бъдат натурални турци с турски права ,свободи и демокрация и по-добър начин на живот

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен9/3/17 13:35

    Зафере, Въпреки че това вече не ни засяга! Ние сме на Терминал 2 и не така е както пишеш ти(вие), а по-точно негласуващи, мнозина са ... и Споко! Усмихнат и Ползотворен ден !??

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен9/3/17 13:48

    Заферчо днес пак не си изпил хапчетата си гьот,марш да ги изпиеш

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен9/3/17 14:07

    Направо да поискат Лютви Местан да стане президент, а Бахри Юмер премиер!

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен9/3/17 14:22

    Когато нямаше друга алтернатива освен ДПС нямаше ограничения за изборните секции и за автобусите нямаше проблеми.Не съм привърженик на ДОСТ,но в случая Турция е права.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен9/3/17 14:55

    Чудна работа ,такова искане може да отправи нашата страна а не тяхната понеже изборите се провеждат тук.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен9/3/17 15:49

    Автобус на ДОСТ надува децибели из района и дразни хората с клип на турски език и османски марш.Къде са ГЕРБ, БСП, Реформаторите,Патриотите,РИК, полицията???!!!!Отказахме ли се от Кърджали?!Разочарован съм, няма за никого да гласувам.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен9/3/17 16:47

    Автобус на ДОСТ надува децибели из района и дразни хората с клип на турски език и османски марш.Къде са ГЕРБ, БСП, Реформаторите,Патриотите,РИК, полицията???!!!!Отказахме ли се от Кърджали?!Разочарован съм, няма за никого да гласувам.
    ПРАВ СИ
    Турците да си ходят в турция

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен9/3/17 18:39

    Незнам кой е прав и кой не обаче знам много добре че г.Кърджаали е Столицата на Западна Тракия и живущите от 600 г.в тези райони са Турците ако има някои да напуснат тези райони са българите Ане Турците Помаците и Циганите.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен9/3/17 18:46

    Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен9/3/17 19:03

    Писна ми от избори

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен9/3/17 20:00

    Е,как Турция иска да се увеличат секции за БЪЛГАРСКИ ИЗБОРИ,пък нямало намеса във вътрешни работи на БГ?Тука само тоя Мюфуглу ли нещо не е съвсем с всичкия си или и всички,дето пишете ?От къде накъде чужда държава ще казва колко секции да откриваме?Не трябва ли НАШАТА държава това да го реши?И ДА НЕ ОТГОВАРЯТ ТЕЗИ,ДЕТО НЕ СМЯТАТ ЗА НАША ДЪРЖАВА БЪЛГАРИЯ.Който иска да гласува,ще намери как.Аз съм в Австралия и ще отида на 500 км,за да гласувам.Щото искам.И турците,ако искат,ще намерят къде и как.Защо излишен разход за секции?

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен9/3/17 20:19

    Турците са световни шампиони по наглост(гьонсуратлък).Бившият турски президент Тургут Йозал твърдеше, че Омир бил турчин - Омур а пък Агамемнон-Ага Мемнун.

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен9/3/17 22:38

    Гласувайте за ДПС братя Българи. Те единствено се противопоставят на Ердоган и са единствените патриоти. Всички партии се скриха като мишки. Къде е ГЕРБ, къде е БСП, къде са патриотите? Само ДПС да спасим България с N 9!

    ОтговорИзтриване
  16. IZVINETE BUGARITE OT ALTAY LI SA DOSHLI ILI OT PARIJ?!

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен10/3/17 18:43

    6.40 О супер Алтай сме дошли,ама с вас пак нямаме нищо общо.Пък и свестните турци в Турция/които султанът ви не вкара в затвора/ и те нямат с вас нищо общо.Не че ги знаем откъде идват,де

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.