Какво ядем, по колко пием и пушим ли, какви са хигиенните ни навици? На тези въпроси ще отговори мащабно изследване, което подготвя Регионалната здравна инспекция в Кърджали. Проучванията на експертите от РЗИ ще обхванат различни групи от населението в региона, разкри за 24rodopi.com директорът на ведомството д-р Виктор Кирчев.
Събиране и обобщаване статистическата информация за здравното и демографското състояние на населението в област Кърджали е заложено като дейност на здравната инспекция през настоящата година. Проучванията на здравния статус ще съберат данни за начина на живот на населението, употребата на алкохол, тютюнопушене, двигателна активност и хранене.
„Именно това са рисковите фактори, водещи до редица хронични, незаразни болести като диабет, инфаркт и инсулт. Съвсем безплатно ще бъде измервано кръвното налягане, кръвна захар, холестерол, телесна маса и ще бъдат анкетирани за хранителните им навици участниците в проучването. Този регистър ще ни помогне да се ориентираме в бъдещите ни мероприятия, свързани с профилактика на болестите. Разбира се подрастващите не са забравени също. Допитахме се до медицинските специалисти от здравните кабинети в училищата с кои заболявания и проблеми с децата се сблъскват най-често и гръбначните изкривявания са един от тези проблеми. Уговорили сме специалист-рехабилитатор от Отделението по физикална и рехабилитационна медицина към МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“, който в рамките на месец може да извърши обиколка на учебни заведения, намиращи се на територията на град Кърджали и да извърши прегледи на желаещите ученици от 5-6 класове. Рисковата възраст за развитието на гръбначните изкривявания е предимно на децата от тази възрастова група. Предстоят разговори с директорите на училищата по какъв точно начин могат да спомогнат организацията на изследването. Учениците с отклонения ще бъдат насочени към рехабилитация и усилващи гръбначната мускулатура упражнения”, посочи директорът на РЗИ д-р Виктор Кирчев.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.