Значително по-малко са подадените заявления за регистрация на тютюнопроизводителите в Кърджалийско през тази година. До крайния срок - 31 май, те са 589 към 1042 за 2016 г., съобщават от „Дирекция „Земеделие” Кърджали. Най-много продължават да бъдат подадените заявления в граничната община Крумовград, но и там броят значително е намалял от 640 м. г. на 260 сега.
На база подадените 589 заявления за 2017 г. производителите са включили 3 549 дка площи с тютюн, които ще отглеждат. Но от оперативната информация, събирана чрез общините и кметовете на населените места, към края на май т.г. предвидените за засаждане с тютюн площи са повече с близо 1800 дка или общо 5 335 дка. През миналата 2016 г. площите са били 6 680 дка.
„Имаме известен спад”, коментират специалисти, цитирани от вестник „Стандарт“. Според тях причината е, че много стопани се преориентират към животновъдство и трайни насаждения.
Другата причина е и сериозното обезлюдяване селата в Източните Родопи.
От дирекция „Земеделие” Кърджали уточняват още, че в областта са подадени общо 16 253 заявления за кандидатстване за подпомагане по схемите за директни плащания по данни на ИСАК към 14 юни. Площите заявени по Схемата за единно плащане /СЕПП/ за 2017 г. до момента са 18 529 хектара или с 2 024 хектара повече от м. г.
На снимката: Все по-малко жители на община Кирково се надяват на тютюна
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

6 comments so far,Add yours

  1. Анонимен17/6/17 08:50

    Вече щели да сеят на жълтите павета в крадливия,корумпиран,третополов катун софия.....до кога ще се робува на хиените от софия...до кога,народните представители и областния да кажат пред бедното стадо

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен17/6/17 09:31

    Нека да само заблуждават че отлива е от миграцията а подигравката с цената или господарското подигравка на експерта с труда ти, аре у лево като се наложи да затваряте фабрики не питайте ЗАЩО стигнахме да тук. За ерозията на земята да не говорим.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен17/6/17 12:56

    В случая София е неуместно да се обвинява.Фабриките които са изкупени от една партия правят дьмпинк с вносен тютюн но сьщо време диктуват цени тук. Даже понеже не им се купува цигарите с трева наложиха за акцизна стока табакера нарязан тютюн. Тешекур ,децата ни работя вече вьв фабрика, вьв западна Германия. А чакьджиите нека гледат субсидиите до едно време.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен17/6/17 19:48

    Точно хищтниците от крадливия,корумпиран,третополов катун София са виновни....проклятието на измислената "Демокрация" в майка БЪЛГАРИЯ е третополовия катун София,унищожиха провинцията тези некомпетентни управници-продажници....решението е Референдум,Анекс,Указ и да се махаме от вечното софийско робство

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен18/6/17 19:09

    Абе хора , нима не разбрахте че тютюноробството свърши, минаха тези времена както е било едно време при бай Тошо , хората си отвориха очите вече, нека онези от София които се подиграваха с земеделците като не увеличаваха цените на тютюна, те да работят по нивите, на Запада един строител получава заплата колкото целогодишния труд на тютюнджията , свърши се вече, няма глупави селяни вече,

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен18/6/17 23:22

    17/6/17 08:50, 17/6/17 19:48: Какъв ти е проблема със София бе помяр? Като се махнеш от Софийското робство, къде ще идеш бе? Под султанско робство на Ердоганя ли, или за това милееш и плюеш катуна???

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.