Стотици нови четириноги се появяват само за година по улиците


Стотици нови улични кучета се появяват в Кърджали само в рамките на година. Това са наблюденията на служителите в местния приют за бездомни песове.
424 четириноги са преминали през общинското специализирано учреждение през м.г. 358 от тях са били кастрирани и пуснати по места, посочва управителят на приюта „Дай лапа” д-р Николай Каснаков. 58 животни са били осиновени през 2016 година. От началото на тази пък техният брой е 56. От ноември м.г. дори стартира кампания „Осинови ме, аз съм приятел”. За първите пет месеца на т.г. през приюта са минали 204 животни, като само 72 са били прибрани в рамките на града, а останалите-от селата в региона. 166 от питомците на обществото са били кастрирани. „На всяко животно се поставя ушна марка. Кастрираните се снимат и се описват. Изключително редки са случаите чипирано животно отново да бъде прибрано, освен ако няма подаден сигнал за него”, коментира д-р Каснаков. На свой ред това означава, че само за 17 месеца по улиците на Кърджали са се появили близо 640 кучета. Поради капацитета на приюта едно животно може да прекара в него едва седем дни и ако не бъде осиновено, то отново се пуска на мястото, откъдето е било прибрано.

Кучета „нов внос”

Изграждане на нов кучешки приют край Кърджали няма да реши напълно проблема с безпризорните четириноги по улиците на областния град. Отговорност трябва да се поеме и от съседни общини, категоричен е кметът на Кърджали Хасан Азис.
Общината вече е стартирала процедурата за изграждане на нов приют край Седловина.
„Отправили сме запитване към областния управител и Министерството на земеделието към терен от 17 дка за изграждане на нов приют. Контакти са проведени и с фирма за изработване на техническия проект. Всяка община обаче трябва да вземе необходимите мерки за справяне с проблема с уличните кучета”, посочи кметът. По думите му, в общината са получавани множество сигнали за бусове, които стоварват кучета в града, превозени от съседни населени места.
В местната администрация е сформирана работна група относно проблема с бездомните кучета. Комисия, водена от зам.-кмета Мюмюн Али, в която са включени и защитници на животните също вече работи в областния град. Според кмета, съдействие е потърсено от областния управител Никола Чанев и Министерството на регионалното развитие за предоставяне на терен за изграждане на нов приют, а до седмици ще има решение за наболелия за града проблем.

Взаимстване на опит
От екипа на Хасан Азис потърсиха и ноу-хау от бурсенската община Османгази.
„Силно сме впечатлени от изградения приют за кучета и котки, който е най-големият в Турция, но и един от най-добрите в Европа, разположен на 114 дка с над 20 сгради. Желаем да се възползваме от този добър опит и вече разговаряхме с кмета техни специалисти да ни съдействат при проектирането на подобен приют в Кърджали”, обяви кметът Азис след посещение в турската община преди време. Персоналът в приюта се състои от 53 души и се грижи за около 300 кучета, 150 котки и дори 13 коня. В учреждението работят три екипа, които реагират на сигнали от граждани и прибират от улиците безпризорните животни.

Танцуващите с кучета
„Воят и лаенето през нощта са ужасни. Започват в малките часове. Нескончаем лай на глутници кучета под терасите. Не може да се спи през лятото, когато врати и прозорци са отворени. Нетърпимо е!”, оплакват се жители на най-големия квартал в Кърджали „Възрожденци”.
След мръкване е опасно да се излиза заради обикалящите песове. Има глутници с по около десет животни. Разходките в парка също са опасни, заради средата, в която си избират да живеят песовете, жалват се жители на града.
„Не мога да отида с детето си в парка. Най-зеленият град, в който е опасно да се разхождаш заради огромни безстопанствени кучета”, коментира мъж, който срещаме в парк „Горубсо”. В централната градска част проблемът е същият като по кварталите. Кучета пресичат необезпокоявано кръстовища и булеварди и спокойно се препичат на слънце дори пред сградата на Община Кърджали.
„Много животни се докарват от селата, дори от други общини и се пускат в областния град. Няма друго обяснение за популацията, при положение, че се извършва кастрация на прибраните четириноги. Преди време имаше случай на автомобил с регистрация от Комотини, който остави кашон с малки кученца в района на пазара в Кърджали”, пък коментират хора, помагащи на доброволни начала на местния приют „Дай лапа”.
„Нападала ме е глутница от около 8 песа рано сутринта между блоковете в централната част на „Възрожденци”. Бях наобиколен, а наоколо нямаше хора. Зъбиха се срещу мен и единственото ми спасение се оказа голям камък на паркинга, който успях да запратя срещу най-голямото и агресивно куче. Тогава останалите избягаха. Не знам, но не е нормално в 7,30 часа сутринта човек да тръгва за работа въоръжен с тояги и камъни”, казва 40-годишен жител на града, ставал обект на нападение.

„Окончателното решение”
Над 10 кучета са отровени в района на автогара „21 век“ в Кърджали. Сигналът е отпреди броени дни, подаден от живеещи в близките кооперации. Според тях на животните са подхвърлени топки кайма, натъпкани с отрова.
За случаите е била уведомена и полицията.
 „Деца успяха да спасят едно от кучетата, което е яло кайма с отрова. То се гърчеше и се опитваше да изплюе консумираното. Децата му дадоха прясно мляко, за да повърне храната. Едно момиченце позвъни на познат, който донесе ваксини. Това куче бе спасено, но до него лежаха мъртви едно друго куче и една котка. При второто ни позвъняване, на място дойдоха полицаи“, разказаха кърджалийците.
Случаи с отровени животни имаше и в съседни общини. Нито един виновен за деянията не бе задържан.
„Не можем да решаваме по такъв начин проблемите си. Това, което ни пречи и не ни харесва да бъде заличавано, убивано. Знаем, че са необходими много инвестиции за по-голям и модернизиран приют, знаем, че в голямата си част обществото е виновно за тази популация на улични животни, но решението не е „отравяне на проблема”, категорични са природозащитници.
„Междублоковите пространства се превърнаха в опасни места заради животните. Отделно някои хора пригаждат стълбища за къщи на животните, хранят ги и така идват все повече. Който иска да отглежда животни да си ги прибере у дома, а не на стълби, по етажни площадки и входове”, заявяват пък жители на жилищна кооперация във „Възрожденци”, които въстанаха срещу съседка, „осиновила” десетина котки и кучета, хранейки ги пред входа на блока.

***
Проблемът с уличните животни отразява недъзите на обществото в завършен вид. Така както се отнасяме с него, такива са отношенията ни към всеки по-слаб индивид, а и към самите нас. Помиярският озъбен манталитет все повече взема превес.
Жельо МИХОВ,
24rodopi.com
На снимките:
Спасено от отравяне куче
Много са, особено в парковете
Дори пред Общината
Кметът на Кърджали ще взаимства проектът за приют от един от най-модерните в Европа
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

6 comments so far,Add yours

  1. Анонимен12/6/17 08:47

    Бля Бля айде стига пози ми дай да оставим кучетата да нахапят до смърт някое дете или възрастен човек АИДЕ СТИГА С ПИШМАН ПРИРОДОЗАЩИТНИЦИ ами правилно които иска да си ги прибира у дома и даспре да мрънка ми няма друга оправия или те нас или ние тях това е като липсва държава и законност деиства закона на джунглата това е иииии Стига сте плюли госпожи и господа ФАЛШИВИ ПРИРОДОЗАЩИТНИЦИ

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен12/6/17 10:49

    Анонимен 12/6/17 08:47

    Точно така, напълно подкрепям!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен12/6/17 12:48

    Dai da gi iztrepem togava edno po edno .che e po-lesno .Hora se narichate hahahahahhahaahah

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен12/6/17 13:30

    Нощно време не се спи от кучешки лай- особено около парка,не дай си Боже да си навън...съжалявам, но трябва де се вземат драстични мерки!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен13/6/17 07:09

    Нека поискаме помощ от братски Виетнам.
    Една две делегации и всичко ще е супер.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен13/6/17 10:13

    С нашите темпове, май няма да е приют, а най-големият развъдник на кучета и котки в Европа.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.