Какво ще кажете за над 300 лв. за радостта „първокласник вкъщи”? Имайки
предвид, че учебниците са безплатни… Как Ви звучи еднократна помощ от държавата?
Пазаруването за новата учебна година започна в началото на септември и ще продължи поне още една седмица след първия учебен ден.
Има много тънкости, за които не сте и предполагали.
За подрастващите началото на учебната година е поредното начинание или следващата игра с по-строги правила, но за родителите нещата не стоят по толкова опростен и безобиден начин. Ставам свидетел на съществен разговор между майка и дъщеря пред магазин за играчки. Момиченцето инстинктивно посяга към куклата от лъскавата витрина, като започва да моли майка си да му я купи. „Порасна, вече си голямо момиче. Играчки ли да ти купим или тетрадки? Влез малко в положение, моля те. Може да ти я купя по-нататък, ако си послушна в училище”, отговаря майката. Детето, правейки гримаса на недоволство, се съгласява да отложат закупуването на играчката.
Раници, помагала, тетрадки, дрехи - списъкът с потребности за първолак е дълъг и неизбежен, а всичко това са средства. И къде се намесва държавата?

Еднократна помощ за семейства с първокласник

По реда на Закона на семейни помощи за деца (ЗСПД) на семейства, чиито деца са първокласници, им се полага помощ в размер на 250 лв. Условията са детето да учи в държавно или общинско училище и средномесечният доход на член от семейството да е по-нисък или равен на 400 лв. за последната година. За учебната 2017/2018 ще бъдат подкрепени 46 000 първолачета като заделената сума е 11 500 000 лв. По реда от Закона за закрила на детето за деца с трайни увреждания, деца с един жив родител и за деца, настанени в семейства на роднини, близки и приемни семейства, еднократната помощ се отпуска без доходен тест.

„Мамо, виж я раницата! И супергероят е на нея! Искам я, искам я, искам я!”

Каква раница предпочитате да носи детето Ви? С тесни или широки презрамки? Купете на детето си раница с широки каишки, ако не искате тесните да се врязват в раменете му и да му причинят болка. Има още много неща, на които не обръщате внимание. Започваме…

Раница

Ученическата раница на първокласник не трябва да тежи повече от 3кг. Не предпочитайте раници с много орнаменти и  допълнения, които само ще придадат допълнителна тежест. Твърдият ортопедичен гръб е препоръчителен. Той ще предпази детето Ви от изкривяване на гръбнака. Трябва да е практична и удобна като от значение е да бъде изработена от качествени материали. Не пренебрегвайте и външния вид. Децата на тази възраст си имат любими анимационни герои и силно се впечатляват от цветовете. Защо малкият ученик не отиде на училище със своя супергерой например?
Раниците в Кърджали са от 20 до 200 лв.

Учебни помагала

Много родителите не бързаха със закупуването на учебните помагала. Те се избират от учителския колектив според нуждите на децата. Повечето училища ги купуват на едро и цените им са сравнително ниски.
Другият вариант е поръчка на определен клас към книжарница, която също предлага вариант на отстъпка. Цената - около 50-60 лв.

Тетрадки

При всеки учител изискванията се различават. И тук по-добре беше да се изчака 15 септември.
След тържеството за първия учебен ден, класните ръководители съобщиха своите претенции относно тетрадките. Сметката - още 10-15 лв.                                 

Подвързии и етикети

Освен за визуално оформление, подвързиите служат и за предпазването на учебниците и тетрадките от смачкване. Чрез етикетите  ученикът ще разпознава своите пособия.  Около 10 лв.                                

Пособия за писане, творчески занимания и рисуване

Училище- съществително, тъждествено равно на учители, учебници, тетрадки и безброй изгубени и изхабени химикалки.
Всички знаем, че химикалките, както и моливите са сред задължителните покупки.  Към тях добавяме блокче за рисуване, бои, четки, цветни моливи, флумастери, пластилин и дъска за него, гланцово блокче-не забравяйте и острилката, гумичката, ножицата и лепилото-около 30 лв.

Дрехи и обувки

Децата в първи клас прекарват голяма част от времето си  в училище и най-вече, ако ходят на занималня. Поради това в избора си на дрехи и обувки да наблегнете на удобството. Също така се постарайте да разберете какви са изискванията за часовете по физическо или в цифри около 150 лв.                              
По наши сметки средствата, които  трябва да се заделят за  борудване на първокласник, са около 320 лв.
991 първолаци, 991 раници, 991 пъти по 320 лв. Или около 317 120 лева за пълно „въоръжаване” на първокласниците в Кърджалийско.
Скъпи родители, подсигурете на децата си пълния реквизит от материали, помагала и учебници, но не забравяйте да осигурите най-важното: времето, грижата и емоционалната подкрепа- прегръдка, изслушване и насърчение от мама и татко.
Есра ЮНАЛОВА,
стажант-репортер

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен17/9/17 10:26

    и през седмица ги водят на театър пак по три лева.Родителска среща пак пари.Българска работа бе.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен17/9/17 10:28

    И какво ? Всички бяхме първолаци със големи мечти а сега всички сме роби във чужбина ... Надявам се някой ден Б-я да се подобри ...

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен17/9/17 10:52

    Крайно време е да се променят законите в България и да има обективност в даването на помощи .Който успее да излъже държавата взема помощи защото държавата не се интересува от имотното състояние на семейството .В чужбина влизат в къщата и ти броят и приборите .

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.