Нападнат от корояди голям бор изсъхна и се стовари на пътя край Джебел.
„Едната лента е затворена и трети ден никой не разчиства пътното платно. Мястото е близо до село Самодива“, коментира пред 24rodopi.com водач на МПС, който всеки ден пътува между Самодива и Джебел.
Около 300 хил. дка гори в България са засегнати от корояди и гъбни вредители като заразените петна се разширяват понякога и с метър на ден и единственото лечение е сеч, обяви след обиколка в Кърджалийско наскоро Атанас Добрев, зам.-министър на земеделието. Най-засегнати са областите Кърджали и Смолян.
Заразата по дърветата в Родопите настъпва застрашително, като горските власти призовават собствениците на частни гори да започнат незабавно санитарна сеч и изнасянето на заразената дървесина от горските масиви. През последните дни са забелязани и нови площи със заразена дървесина. До момента на територията на Южно горско стопанство са регистрирани общо 150 800 кубика заразени дървета от различни видове корояди и гъбични инфекции, като те са разположени на общо на 2 589 хектара.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен25/9/17 09:29

    МЮжното горско стопанство с поделенията в страната си не сама да регистрира кубиците и хектарите , а да контролира ,защото около короядите се изсича 90% не нападнатите дървета ,не болните ,а здравите дървета , а нападнатите болните падат по пътищата.Горските са в играта срещу взимане на пари .Не контролират какво се сече и какво се извозва .Отгоре на камионите има някой кубик изсъхнали, всичко друго е здрава дървесина.Горските правят бизнес с на гърба на уж нападнати и болни от корояди дървесина Регионалните дирекции особено Кърджалийската да направи проверка на горсксите си стопанства където се изсича уж изсъхнали дървета .

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен25/9/17 19:02

    Това дърво е изсъхнало поне от 4-5 години. И причината за това може би са корояди. Но не те са причината да падне, а гниенето на ствола в основата.....

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен25/9/17 20:25

    Трябва да има санкция за короядите от МВР за това че са затворили пътя и от горското че са отсякли дърво

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.