Къде са заровени алтъните на разбойниците, г-н Красин?
На този въпрос отговаря известният писател и експерт по темата „Разбойниците на Родопите“ Христо Красин. Бяхме предизвикани от негови изследвания върху съдбата на разбойници от Кърджалийския край, „шетали” в първата половина на миналия век. Писателят описва красиво техния живот и кончина, но не казва къде са заровени или скрити  парите им.
В част 1: Просячето от Дженевиз кьопрю и алтъните под Патмос
В част 2: Кулаксъз Мюмюн взел награда за взривяването на Кафалията, но казанът с алтъни на разбойника лежи край Горно Прахово
В част 3: Парите на Сетерелиите са в тараджици на дъното на езерцето край Устра

Копук Саид от ардинското село Чубрика е бил доста колоритен в проявите си. Той е известен още и като Кечи Саид. Заедно с половин дузина безразсъдни смелчаци се е занимавал главно с конекрадство.
От днешното Ардино през Кърджали, и Паничково до Станимъка (Асеновград) е имало 12 крайпътни хана. Наеманите керванджии, както и търговците, които имали собствени животински впрягове си правели сметка така да пътуват през деня, че обезателно да замръкнат в някое от крайпътните обиталища. Тези някогашни „мотели” били добре охранявани нощем и на това разчитали търговци и керванджии. Замръкването на открито било силно рисковано.
В онези години ханджийството  е било силно печелившо като бизнес. Керванджийството - също.
Керванджиите разполагали, примерно, със собствени осем или десет коня, мулета, или камили. Пазарели се с търговци, които имат нужда да пренесат стока от едно селище до друго, уточнявали цена за услугата и така печелели и двете страни. Все едно днес да се ползват като услуга товарни автотаксита. Често търговците имали и собствени животни (коне, катъри, камили), с които те лично, под личен надзор, извършвали пренасянето на стоки от място на място. Нерядко обаче се е случвало керванът да замръкне на открито поради различни причини, най-вече заболяло животно, което бави общото темпо на движение.
Това са случаите, които дебнели Копук Саид и аверите му. Те нападали такива окъснели кервани, връзвали керванджията и помощниците му, ако има такива, и отвеждали стоката и конете в неизвестна посока. Когато им се е оказвала съпротива, не се церемонели да стрелят на месо.
Така  отвлечените коне, мулета и камили не след дълго се появявали по животинските пазари на Гюмюрджина, Деде агач и Драма, а стоките се продавали по свободните им пазари почти на безценица.
Друга любима форма на „полагане на труд” за Саид е била грабежите,
които извършвал върху търговци на вторничния (машкълъ) пазар из ливадите на близкото село Кобиляне. Разбойникът имал добре изработена маска на коза. Всъщност, за направата й е била използвана кожа и рога от одрана коза. После материалът е бил обработен така професионално, че човек като я надене на главата си, маската му стояла стабилно, удобно и естествено заблуждаващо.
Саид в тази насока действал като единак. Изчаквал края на пазарния ден, когато се предполага, че търговците са понаправили „някой лев” от продажбите си. Слагал козята си маска и се появявал ненадейно. Насилвал не повече от трима или четирима търговци да му дадат оборотните си пари и бежешком изчезвал в близката гора. Кечи Саид е имал доста яко телесложение, защото хората познавали именно по това, че е той - Копукът от Чубрика, въпреки маската която носи. Твърди се, че търговците след като видели човека с козята глава, не чакали да бъдат заплашвани или бити, а доброволно предавали парите си.
Копук Саид приема амнистията, обявена от професор Цанков относно разбойниците през първата четвърт на миналия век. Започва легална работа при прочутия търговец на брашна от Кърджали Хаджи Вълчо. Кърджалиецът разчитал на това, че Саид, със старата си слава на разбойник, ще стряска потенциалните му длъжници и така по-лесно ще си прибира парите от неизрядни платци. Но хазартния нрав на разбойника от Чубрика не се е променил и той се е отдал на комар, използвайки чорбаджийските пари.
Любимо място, където Саид и другите комарджии хвърляли зарове, е бил ханът, който се е намирал на изхода от Кърджали по пътя за Асеновград. Това е общинската горичка. На мястото, където днес има крайпътен ресторант, а някога и бунгала, е бил старият  крайпътен хан за Асеновград и Пловдив. Там Копук Саид пропилявал чорбаджийските пари на търговеца Хаджи Вълчо. Когато търговецът на брашна научил за всичко това, наредил на близките си хора Копук Саид от Чубрика да бъде ликвидиран.
В село Мишевско разбойникът имал любовница, млада вдовица.
Често прескачал към нея. Някъде край селото имало  чешма с обилна вода в чучура. Самият извор обаче е бил в дъбовата гора зад чешмата и бил каптиран в малък резервоар с капак. В този резервоар, на метална кука Копук Саид закачвал парите си в малки бохчички, в кожени торбички и други подходящи съдове. После затварял бетонения похлупак и отгоре посипвал шума.
Разбойникът усетил, че му се готви ликвидацията и решил да бяга към Гърция. Естествено, искал да си прибере и „спестяванията” от чешмата край Мишевско. Но е бил зорко наблюдаван от „кучетата” на Хаджи Вълчо. Те го застигат до самата чешма и там го застрелват. Трупът му е бил хвърлен в близко дере. Ако убийците му са знаели, че Саид има пари, скрити в резервоара на чешмата в близката гора, можело е да изчакат, да видят къде ще се разрови за имането си и там да го гръмнат. Явно обаче, че  някогашните килъри не са знаели… И парите на разбойника остават непокътнати.  Така, днешните преследвачи на съкровища трябва да проучат къде е била тази чешма извън Мишевско, която е била в непосредствена близост до голяма китка от вековна букова гора. Тази гора трябва да се прерови, да се открие изворът (каптажът), за да се намерят парите на разбойника. На слука на мераклиите!
(Следва)

24rodopi.com
На снимката: Писателят Христо Красин на Орловите скали
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

17 comments so far,Add yours

  1. Анонимен14/10/17 08:21

    Тази чешма аз я знам, ако е същата! Ама гората отгоре на пътя май е изсечена, а баща ми казваше, че в края на зимата ако закъса за дърва от там отсичал по едно две мешета...Каптажът може да се намери, той не може и да е много дълбоко. Утре в неделя ще се поразходя натам

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен14/10/17 10:07

    Около Мишевско има много чешми аз знам поне шест.За коя чешма става дума

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен14/10/17 11:02

    Аз знам къде са парите на копартмата те са във село щерна.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен14/10/17 12:07

    Ако ти я кажа чешмата, ти ще ме изпревариш... Ти сигурно искаш да ти покажат чешмата, да намерят и каптажа й, да отворят капака, да изкарат парите и да ти ги дадат в ръцете! Това ли искаш ти, тарикат мързелив такъв.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен14/10/17 12:16

    Художествена измислица.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен14/10/17 12:44

    Само мързеливите невярват! За тях всичко е художествена измислица, лежат и чакат аллах наготово да им пусне нещо в устата... На такива казват, "мързелив като турчин"! Работливите може също да са турци, но са с българска кръв, за това са и чисти и работливи, въпреки че българите ги хулят.Дано такива титани на мисълта, словото и историята като писателят Красин са повече та да ни отварят очите! Дано!

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен14/10/17 15:03

    Da nee paprat shterna i tam ima ceshmi?))

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен14/10/17 21:49

    Do 12:44 muhlyo 500 godini tursko robstvo zakakiv balgarin se misli6 a

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен14/10/17 21:50

    Alooooo.Oshte vednaj vi povtaryam ce takiva statii podtikvat kam izvarsvane na prestaplenia.imanqrite tova cakar-HUDOJESTVENATA IZMISLICA NA HR. KRASIN

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен14/10/17 22:03

    Аз когато казвам художествена измислица имам предвид,че Копук Саид не е бил убит!Същият доживя 107 годишна възраст в град Бурса!

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен14/10/17 22:12

    В Щерна "пребарахме" чешмите,парите не са там Ама както казва Красин, от посоката на Кърджали към Мишево има една чешма... Под чешмата има дере... И местните казват, че там бил застрелян Копук Саид... После приятелката му от селото го погребала там на място, не е посмяла да извика ходжа...Тя е извикала ходжата Мехмед Талиб, ама той е отказал... Чешмата е там, а отгоре по сърта е мешелик, там трябва да се търси каптажа... Вече съм сигурен, че парите не са изкарани... И аз се вдигам да ида да видя.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен14/10/17 22:20

    О чешмеи бен билиорим! Ама зорля тепишиорим... Истамбулдан зор гьореджем гелеркен Булгаристана... Гелин, алън бени, гьостерджам параларъ... Копук Саид параларанъ!... Хем де бая пара вар орда...

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен14/10/17 23:06

    Копук Саид е мой втори дядо по бащина линия! Втори, защото аз съм роден по линия на втората му жена... Вдовицата от Мишево, баба Халиме, която го е заровила в дерето под чешмата както казва този писател... Много е прав и верен този човек Красин.Баба много е плакала, много го е обичала, пък и била бременна от него... За това съм се родил и аз! Всички хайвани,които говорят и пишат глупости, Аллах да ги чарпълдиса!... Вярно е, че има някакъв човек, който от махала "Сиджимлик" до Чубрика се е казвал Саид и е умрял доста възрастен в Бурса. Но моят дядо и той нямат нищо общо... Чубрика има няколко махали и хората с името Саид не са един и двама... Мога още да кажа че дядо Саид е крил пари и точно под минарето на старата джамия в центъра на Чубрика... Защо мислите ,че минарето на старата джамия е външно! Някой изкара парите от там, скрити от дядо Копук Саид и направи уж ремонта... Половината пари ги открадна, маскарата му с маскара... Но аз ще го открия... Моят дядо е загинал край Мишевско, а онзи дето е умрял в Бурса е съвсем друг човек... Не вярвайте на глупости! Аз ще потърся този писател, Красин и ще му дам награда... Разбойник или не, Копук Саид е моя кръв и аз искам да знам всичко за него. А не разни итлемета да крият истината за него! Такива като Красин трябва да се поздравяват, не знам какво правят арадинските кметове! Дано и те да не са итлемета.

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен15/10/17 07:07

    Ние сме от Кобиляне и дядо разказваше за този Копук-Кечи Саид!Точно така е било, както този писател разказва.Дядо е продавал сач, а този с козята глава минавал и им прибирал парите. Ама не всеки пазар.А иначе Саидовци много-сигурно има и други като почнеш от Кобиляне, през Долна и Горна Чубрика и стигнеш до Синчец!Сигурно има и такъв Саид, дето е умрял в Бурса.Ама да твърдиш, че в този район има само един Саид е смешно...Все едно да твърдиш, че има само един Мохамед, и никой друг не носи това име... Не се излагайте!

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен15/10/17 08:43

    mnogo pozdravi na tozı pışman pisatel nişto neznae altınite mnogo odavna sa poharceni

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен15/10/17 10:00

    Другарю Администратор, защо не пускате коментарите! Вие май сте комунист-полу нормалник като Бойко Борисов... Винаги съм смятал, че сте млад човек но изглежда бъркам.. Харесвате тоталитарните чалъми, ваша си работа но не е хубаво.Само вестникът губи и вие, де.

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен15/10/17 12:23

    този коментатор от 08,43 направо си признава, че писателят Красин пише истината,Значи Копук Саид си е бил разбойник от Чубрика, долна или горна, защото твърди, че алтъните на Копук Саид били отдавна похарчени. Може би са похарчени само част от тях, похарчени са за новата-стара джамия в Чубрика, но основната част си стоят край Мишевско!Който не го мързи да си размърда задника, алтъните не падат от небето!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.