В Ардино представиха новата стихосбирка „Цената на живота“  на поета Рамазан Улусой
Пред многобройната публика в залата на Общинския музей в Ардино поетът Рамазан Улусой представи новата си стихосбирка на турски език „Цената на живота“  („Ömre bedel“). Премиерата събра учители, творци, читалищни деятели и приятели на автора. „Всичко в света започва с обичта на един човек към работата си. Тази вечер ще почувстваме заедно обичта на една голяма душа – Рамазан Улусой. В творбите си той влага привързаността си към родната земя, чувствата и любовта си към родния край“, каза кърджалийската поетеса Хабибе Ахмед, която представи автора и стихосбирката му.
В поздравителното си слово към присъстващите кметът на Ардино Ресми Мурад заяви, че ръководството на общината винаги е отдавал важно значение на хората на перото. „В Ардино преживяваме още една вечер на културата“, каза кметът.
„Човешкият, непринуден тон на поетичния Ви стил и изказ ще пречистят и облагородят младите, ще затрогнат с помисли за миналото зрелите Ви читатели. Няма да ги подмине нито тъгата, нито оптимизма и надеждата, че все пак в живота надделява доброто и красивото!“, се казва в Поздравителен адрес до твореца. Ресми Мурад връчи на Рамазан Улусой и специален плакет.
„Щастлив съм, че съм имал шанса да се родя и да живея сред тютюневите ниви на Родопите, под сенките на белите брези и склоновете на борова гора. Казвам, че е шанс, защото тук в тези земи са израснали много поети и писатели“, заяви авторът. Той прочете специално написани стихотворения за Ардино, в които споделя впечатленията от първото си посещение в града и за традиционния ардински панаир.
В новата си стихосбирка на турски език „Цената на живота“  („Ömre bedel“) Рамазан Улусой е подбрал най-добрите си стихове. В нея авторът описва своята носталгия към родния си край, красотата на природата, живота, бита и културата на хората в Родопа планина. Редактор е Саффет Ерен от Ардино, а художественото оформление на книгата е на известния момчилградски художник Камбер Камбер.
Рамазан Улусой е роден на 18 юли 1949 г. в Горно Прахово. Средното си образование завършва в Кърджали. Негови стихотворения са публикувани в различни български и турски издания. Сред по-известните му стихотворения са „Изселниците от селото ми“, „Мир“, „Приятелят ми Илия“, „Две капки“, „Момичетата на Горно Прахово“.
Гюнер Шюкри

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

15 comments so far,Add yours

  1. Анонимен13/10/17 21:34

    Представянето на поредна книга на Рамазан Улусой в Ардино е добре! Но защо това се прави в Общинския музей? Да не би Улусой вече да е минал в историята... а иначе изглежда не толкова възрастен и сигурно ще сътвори и други книги! В Ардино няма ли Читалище и ако има- с какво се занимава то? Представяне на поети,писатели творци, художници, дърворезбари и други е читалищна дейност, а не музейна!... Музеите си имат друга функция... В Ардино има ли въобще читалищни дейци... и ако има, те занимават ли се с нещо, за какво получават заплати... или са нечии роднини на общински шефове... както успешно правят в ГЕРБ! ДПС в Ардино различава ли се с нещо от ГЕРБ-аджийските разбойници!... Иначе представянето на Поети и въобще на творци е много добре, но ардинските шефове са объркали посоките. Има ли в Ардино човек, който да разбира от организация и инцииране на култура... Иначе заместник кметове и други фалшиви "разбирачи" на култура колкото искаш... Но няма култура!Господин Кмете, добър човек си, но камъните са върху твоята глава... Не си оглеждаш добре хората! С уважение!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен14/10/17 10:13

    Читалищна и музейна дейност се ъдопълват.Имат отношение към нематериалното културно наследство.Няма регламент къде да бъдат проведени културните прояви.При по малко хора по подходящо е залата в музея.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен14/10/17 10:30

    Аз съм от Върбина, но съм учил в Ардино, в Климатичната гимназия.Знам, че читалището беше много голямо, имаше хубав голям салон, има хубави фоаета и други помещения! Там кипеше културен живот... Има много добре подредена библиотека, в която могат да се правят такива представяния на поети и писатели!Ама тогава общинските шефове бяха ташаклии, разбираха от култура. С днешните не съм наясно, ама в читалището мързелът е голям щом такива хубави мероприятия като представяне на един поет се правят в общински музей който си е исторически...Ако аз съм на мястото на този Улусой, ще откажа в музей да ме представят, аз да не съм египетска мумия! Ташак работа!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен14/10/17 14:36

    Залата на музея може да поеме и двеста души! Но читалището, което следва да бъде център на културните изяви, има две фоаета които естествено могат да поемат по 30- 40 души както едно време! В библиотеката на Читалището, която следва да бъде истинския център на представянето на поети и писатели, спокойно може да поеме 20-30 човека! На представянето на Улусой е нямало повече от 15 човека-читалищната библиотека е била прекрасно място за това, това е елемент от библиотечната дейност, каквато тази библиотека от двадесет години насам не осъществява! Който твърди, че нямало регламент къде да се провеждат културни мероприятия е крайно некомпетентен!Музеите са за музейна дейност, която частично граничи с културата! Културата, която обаче ни показва историята, а не живият и добър поет Улусой! Той, след като е жив, едва ли е история, едва ли е за музея! Това са глупости на квадратчета измислени от несведощи и некадърни лица! Щеше да бъде прекрасно Улусой да бъде представен в градската библиотека-едно време прозорците на тази библиотека светеха до полунощ! Днеска няма нито читалище, нито библиотека!А музея го занимават с неща, дето не са му присъщи, вместо да се развива музейната дейност!... Време е общинските шефове в Ардино да помислят има ли читалище и библиотека в града и с какво се занимават! А музеят най-сетне да започне да работи като музей, а не като Културния дом в Кърджали. В Кърджали има няколко читалище, има Културен Дом има и Областен музей... Но всички от тях си знаят работата...Не мога да си представя поетична книга на покойният Фехим Хюсеинов да се представя в Кърджалийския Музей, а не в Културния дом или някое читалище! Стига с тези ардински глупости!Там някой лошо подвежда местните Управници!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен14/10/17 14:53

    В музея в Ардино са сложили едно младо момче, дето си няма и хабер какво е това музейна работа и история. За културна работа трябва да е читалището ако няма културен дом...В този музей няма нищо от далечната история, изглежда някой има интерес да не се проучва истинската историческа същност на ардинския край... Има интерес да не се знае за тракийския произход на местното население, за това че районът е бил естествено владение на последните български царе! Галиба някой има интерес!

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен14/10/17 16:06

    Представянето на поетичната книга на Улусой можеше да се проведе и в парка край Читалището,можеше да се проведе и под моста до общината, можеше да се проведе и в някой градски кенеф...Някой неразбира, че за такива прояви си има един център, Читалището и най вече Градската библиотека... Градската библиотека трябва да бъде център на литературно творческата дейност, както беше някога...Читалището си има бюджет за различни културни дейности... А там освен един пияница, който,пие, пее и уж води някакъв десеторазряден ансамбъл за турски фолклорни песни, друго няма! За турския фолклор проблем неможе да има, но в него няма никакво развитие, никакъв професионализъм освен изцепки! Как търпят това кметовете, незнам... Те само излагат местните турци! Сигурно са роднини както гербаджиите!... Незнам... В библиотеката едно време имаше един голям библиотека, Салим или нещо такова. Сега е в Турция, често идва в Ардино. После и Сафет Мустафов беше вного добър библиотекар...разбираха си от работата А днеска в тази библиотека какво има... не е за казване-мързеливи задници които трупат стаж за пенсия без да правят нищо... Язък!

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен14/10/17 23:28

    И аз ако бях на мястото на добрият поет Улусой щях да откажа да ме представят в Музей! Това е обида,все едно кметът ми казва, че аз съм умрял и е редно точно там да бъда показан... Като големият Сабахатин Али! Кмете, има ли хора около тебе, които да разбират нещо от обществена дейност... Уважаван и интелигентен човек си, но е време да си отвориш очите и за "еветчиите" около тебе... копаят ти ... / познай какво/! Нищо лично!

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен14/10/17 23:31

    Кметът на Ардино май не разбира, че всички които са работили за Държавна снигурност и са сменяли имената на българските турци си остават мръсници до гроб! Кмете, дано Ааллах да те пази!

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен15/10/17 07:55

    Време е някои стари "мумии"дето едно време са управлявали наивното , но работливо население на Ардино и Ардинско наистина да влязат в Музея, но като експонати, които никога повече да не излизат от там...И да са пример за най-лошото у лицемерният и егоистичен човек... Време е кметовете да започнат сами да си вършат работата, а не да чакат "старите комунистически мумии"!Турците изглежда обичат мъчителите си!На принципа " мръсно куче е, ама си е наше куче!" Стига с тези еничарски тарикатлъци,върнете се малко назад и вижте каква култура е имало в Ардино, къде е тя сега...Ако някой в Читалището или Музея не си върши работата, пратете го в отдел Чистота-там ще им спаднат задниците!

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен15/10/17 15:32

    Напълно съм съгласен за Читалището-там освен чистачката, която е много пъргава и работлива, всички са пуснали "гъзове" от мързел и спокойствие... Там има един Пастет му викат, наистина се е превърнал в пастет...Той трябва да разработи една песен с текст,"Читалището спи, луната спи, библиотекарката спи и расте на гъз, председателят пие ракия и расте на гъз, и аз раста на задник, ама дано Кметът да не разбере! Читалището спи, луната" ... и така нататък! Получава се страхотен текст и на всичко отгоре много верен...Евалла на ардинчани...

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен15/10/17 19:40

    Тази песен много е интересна! Важно е обаче кой с кого спи...или преспива!

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен16/10/17 07:50

    Стаарият библиотекар за който се говори по-горе се казва Азис! Един достоен човек, сега с бяла коса и е в Турция, но често го виждам в Ардино... Много книги съм получавал от него. Той сякаш беше чел всичко, отговаряше на всякакви въпроси!И все като влезех, той държеше книга.Днешните читалищни пияници прочели ли са поне по една книга!

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен16/10/17 12:52

    В ардинското читалище мирише на големи гъзове и лайна! Там ходят само да серат... Осрали са и култура и всичко къде е културата в арадино.И в съвета е пълно с такива-цели отдели...Виновен е обаче кметът, той ги търпи...интересно защо! Чува се че имал любими читалищни работници ама не се знае дали от мъжете или жените, дано да не разбере жена му...че тя ще му оскубе перчема. А е добра свястна жена.

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен16/10/17 18:58

    Такива пък излагации живи поети да се представят в музей сякаш са умрели не бях чувал...

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен16/10/17 22:34

    Незнаех че в ардино има такива ужасии... Ебах му мамата, там май е станало като султанат...

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.