Мавзолеят на „вожда” Георги Димитров е бил построен за рекордните шест дни. С ден повече трябваше на един вицепремиер, за да го разруши. С безумната идея и изпълнението й бе планирано да се заличи завинаги спомена от един режим и строй, в който уж всички бяха равни. Историята е доказала, че върху разруха и погром не може да се гради ново бъдеще. Гробницата на тоталитарния „фараон” трябваше да напомня на поколенията постаментите на класовата борба, която придобива съвсем различен характер от пиедестала на тоталитарното разбиране за „световно равенство”. Преосмислянето на подобна философия би била трамплина към израстване на новото общество. В противен случай в народната памет остават тежките въздишки за евтиния живот, страхът преразказан като „сигурност”, големите покупателни възможности в празните магазини и, разбира се, един кофти „бомбаджия”.

Носталгия по миналото с кебапче на цена от 15 стотинки

„Превивах гръб в завода, за да може семейството ми да е добре. Купих жилище, ходихме на почивка всяко лято. Имах кола, която още крета и до днес. Стои на село, използвам я когато трябва да ходя за фураж за животните. Държелива е като мен. Общо взето живеехме добре тогава. Сега е ужас. Пенсиите не стигат за нищо. Помощ е само животът на село, където градината е магазинът и осигурява всичко необходимо. Как да не обичам онова време? Всичко беше осигурено. Трябваше само да работиш, а работа имаше. Мъка е сега. Синът оставаше често без препитание. Наложи се да заложи апартамента, за който аз се мъчих в завода цял живот. Взе пари от банката, оправи си документите и замина за Канада. Той също ходеше с плакати в ръце и скандираше. Но не по манифестации, а по митинги. Искаше промяна и на! Ето му я. Скубеше си косите толкова време без хляб, а после избяга зад граница. Труди се, ама навън. Има семейство, но все едно няма. Все е далеч”, споделя бай Гошо. Кърджалиецът е бил част от онова общество, заради което след Девети септември Първи май бе обявен за най-големия празник. Живял, видял, постигнал своето в битието си.
„Кебапче за 15 стотинки. Хлябът бе 18, през 70-те години зареждахме бензин за 26 стотинки за литър, нафтата за горене бе 8 стотинки. Плащахме по 3-5 лева ток. Кое време е по-добро, сегашното ли? Парите стигаха за всичко, а сега има всичко, но парите не стигат. Младите теглят заеми, влизат в дългове, стресът ги мори. Животът е ужасен”, казва родопчанинът. Мнението му се споделя от всички негови набори, независимо от етническата принадлежност, а когато говорят за едно време обикновено завършекът на сравнителния анализ е с: „Жалко, че не сте живели по-дълго тогава, за да видите разликите”.

Разходка във времето

Всички дървета са с еднакво оформени корони по пешеходната част на централния булевард „България” в Кърджали. Няма и хартийка по земята. Алеите в парковете са „излизани”. Градът е чист и зелен. В средата на 80-те години на миналия век кипи усилено строителство за довършване на най-новия квартал отвъд Арда-„Възрожденци”…
Минали са над 30 години. Поделението на брега на реката вече не съществува. Върху него е стъпил гордо огромният парк „Арпезос-Север”. Доста време ще е нужно на фиданките да станат горди дървета и да превърнат централната градска част на Кърджали в „зелена зона”. Въпреки това, тя продължава да се развива с амбициозни темпове.
За отрицателно време след завършването на всеки етап започва разрухата. Пейки, маси, беседки, стълбове за улично осветление, ел.табла-всичко е мишена на вандалите, на новите кърджалийци, на поколението на прехода в малкия град. Надписите със спрей по стените на съоръженията в парка са автографите на съвременните хуни. Няма средство за справяне с непреходната простотия на продуктите на прехода. Къртят се плочки, свалят се стълбове, защото…, защото е просто въпрос вкус. Извратен. Обръщат се контейнери за смет, отпадъците се разпиляват-завършек на поредната безумна нощ из баровете на града. По улиците се изхвърлят стари автомобилни гуми, торби с отпадъци летят направо от терасите, закачайки се по клоните на последната, отчаяна растителност в „новия” квартал „Възрожденци”. Този, който трябваше да отгледа поколението на соц размаха на промишлеността. Отгледа друго.
А „Възрожденци” се разраства! Кварталът се е превърнал в строителна площадка. Навред се копае и се вдига поредната жилищна кооперация. Блок до блок, тераса срещу тераса, прани гащи срещу прани гащи, на ръка разстояние. 

Преходът от другари към дрогари

Другарите са вече в миналото. Другарките, които ходиха на шопинг в Дома на книгата отстъпиха място на „плеймейтките” от баирите, които позират с телефони в ръка където им падне, защото новият Дом на културата е в социалните мрежи. Предизвикателствата на съвремието вече не окончават с лозунгите за новата петилетка в завода. Предприятието, ако не е в миналото, то дава евтини стимули. Пазарът на плът обаче е в апогея си, възродил най-старата сделка в света-секс срещу храна.
Какво прави един ученик след като си изяде кроасана? Използва опаковката, за да си завие прилежно тревата. После пък му четат присъдата „обществено порицание” пред останалите в школото. След което мигом става „генгста звездата” в очите им. До следващия път. Карай, когато пък не е на кеф винаги може да зарита контейнерите на улицата. Пък като хване спрея-то лирика, то драма, то Г*з…

Населението намалява, простотията расте

Интересно. Родопските градове все повече обезлюдяват, а пък простотията в тях расте? Изказванията на едни чукундури (по новому депутати) сякаш избистрят отговора, ама нейсе.
Опитахме се да се гмурнем назад във времето и да изплуваме за минути обратно. Нещо не е наред. Със сигурност всеки таи отговора в себе си.
Градът расте и се развива. Също се и санира. Санираният соц.
Жельо МИХОВ, 24rodopi.com
На снимките:
Спартакиада в Кърджали;
Работничка от Кърджали сред опакования тютюн за износ в местната тютюнева фабрика. Тютюнът в Родопите вече е „мъртъв”;
Центърът на Кърджали-„фризирани” дървета и чистота…
…. 6 петилетки по-късно-ужасът на простотията
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

5 comments so far,Add yours

  1. Анонимен21/1/18 09:18

    Изпростяване отвсякъде! Образованието и културата в тази държава са в последна глуха!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен21/1/18 09:55

    Следващото рушене ще бъде на летището - ще се прави индустриална зона! Да живее партията, пардон разрухата!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен21/1/18 10:05

    И сега има такива градове /като в миналото/,но не се управляват от некадърници..........

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен21/1/18 14:54

    Времето на Развития Социализъм:
    -вноска за апартамент,18-20 години чакане(10 заплати)без лихва;
    -вноска за кола,10-12 години чакане(10 заплати)без лихва;
    -покупка на телевизор с връзки;
    -покупка на пералня с връзки;
    -покупка на ТАП с връзки;
    -покупка на хладилник с връзки;-
    -опашка за банани (само за нова година);
    -опашки за маслини (само за нова година);
    -опашка за хляб (само на обед)
    -опашка за кисело мляко (до 6:30 само сутрин);
    -почивка на море(от 01 май,4 семейства с по 2 деца в един апартамент) с една тоалетна.
    -покупка на нов апартамент,след 18 год.чакане-незабавен ремонт;
    -покупка на нова кола след 12 години чакане-изработка на ауспух от неръждаема стомана;
    -покупка на цветен телевизор-пребиваш си децата да не го пускат;
    -покупка на дънки-целия клас ти завижда;
    -имаш дънки-всички познати ти ги искат когато ще ходят в София...

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен22/1/18 10:18

    А сега има всичко, но няма пари за нищо! Няма спокойствие, няма сигурност, няма човечност!....

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.