С 10 стотинки по-скъп хляб купуват кърджалийци от близо седмица. Увеличението е наложено от фирми-производители от съседната област Хасково без предупреждение, в един ден и с обяснението, че са поскъпнали горивата и предстои увеличение на тока. Това твърди пред радио „Кърджали“ Кадир Аптикадир, собственик на магазин за хранителни стоки. 
„Дойдоха и казаха, че хлябът вече е с нова цена. Продавам хляб на 7-8 фирми - и местни, и външни, всички са увеличени. В момента цените се движат между 90 стотинки и 1.05 лева за хляб от 700 грама. Някои от малките производители се опитват да запазят цената на хляба ниска, възможно е това да става за сметка на грамажа. Но основна роля в ценообразуването имат големите производители, монополистите. Винаги те първи вдигат цените и доколкото знам, винаги има предварителна договорка между фирмите. Иначе няма как реално една фирма да знае, че в определен ден и час ще има нова цена на хляба. А те всички производители дойдоха с нова цена в един ден, в рамките на два часа“, разказва Кадир Аптикадир
Хлебозаводът в Кърджали засега задържа старите цени.
Движим се в рамките на 75-80 стотинки за 600 грама хляб, твърди собственичката му Бахар Палова. Според нея увеличение е много вероятно да има. Какво ще бъде то, ще стане ясно обаче, след като излезе новата реколта от пшеница, т.е. в края на лятото. 
Относно наложените от хасковските хлебари нови цени, Палова казва: „Има увеличаване, тъй като фирмите работеха с много ниски цени. Доставяха на 50-60 стотинки. Сега се получи едно изравняване на цените на пазара“.
„И 80-те стотинки не покриват разходите за производство на хляб. Зърното скочи, цената на брашното е висока, горивата скачат, виждате, дизелът е 2.30 за литър, предстои увеличение и на тока. Тоест, тенденция към увеличение има и тя ще се запази, докато се прибере новата реколта от пшеница. Увеличението обаче няма да мине границата на разумното и ще бъде в рамките на 5 до 7-10 процента“, смята собственичката на хлебозавода Бахар Палова.
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

9 comments so far,Add yours

  1. Анонимен22/6/18 08:08

    6142 също вдигнаха тарифити

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен22/6/18 09:27

    vsichko skacha a zaplatite namalqvat stanahme ograbvashta darjava

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен22/6/18 09:35

    Браво на ГЕРБ. Дигайте цените на горивата, тока, водата, дървата... Все пак от там ви е хранилката. Има държави, които са във война, а цените са по ниски и от нашите. Евала ГЕРБ. Е-ахте ни мамата.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен22/6/18 10:03

    Попитайте ги как са се договорили за цените и уведомете КЗК

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен22/6/18 11:37

    Скок ина цените на таксита

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен22/6/18 14:37

    А ние от пътя за Маказа няма да дигаме цените на секс услугите! Ще намалим времето. Така че почвайте да тренирате на ръка да я вършите като врабчетата. Като ви се обелят дланите сте готови.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен22/6/18 15:30

    Kide e Oblastniyat upravitel.Zashto ne go objalva v sida,kakto pravi s resheniyata na obshtina Kircali.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен22/6/18 21:41

    ДОЛУ БСП....и ДПС, ама то едно и също! На бесепарските и депесарски фирми дължим всяко увеличение

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен23/6/18 14:56

    Gazopoto parno kak e?

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.