От печат излезе монографията „Кистна ехинококоза. Подценена хронична болест: Медицински, екологични, социално-икономически аспекти". Нейн автор е д-р Марин  Мухтаров. В монографията са представени съвременните знания за паразита Echinococcus granulosus (по-известен като кучешка тения), както и етиологията, епидемиологията, патогенезата, клиниката, диагностиката, лечението, епидемиологичният надзор и контрол, а също и профилактиката на заболяването кистна ехинококоза.
Анализите и изводите се основават на проучванията на автора върху ендемичен за заболяването район, който включва областите Кърджали, Смолян и Хасково. По-подробно са разгледани ехографските особености на кистната ехинококоза и резултатите от ултразвуков скрининг, съчетан с имунологични изследвания. За първи път след въвеждане на здравноосигурителната система са анализирани икономическите загуби при хората в региона и в страната.
Книгата „Кистна ехинококоза" е ценна и необходима за много специалисти: общопрактикуващи лекари, хирурзи, интернисти, гастроентеролози, педиатри, паразитолози, епидемиолози, стажант-лекари, студенти от горните курсове по медицина, специалисти по медицински грижи, ветеринарни лекари.
Монографията е резензирана от член-кореспондент д-р Олга Полякова-Кръстева, д.б.н. и доц. д-р Йордан Генов, д.м.
„Книгата на д-р Мухтаров, д.м., представлява една отлично замислена и изпълнена научно-изследователска работа върху клинико-епидемиологичните и ехографските особености на кистната ехинококоза сред населението на слабо проучен район. Дава се възможност за приложение в страната на нови подходи за проучване, лечение и оценка на медико-социалните и икономическите загуби при това тежко хронично заболяване", посочва в рецензията си д-р Олга Полякова.



Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.