„Живея и работя в Холандия. Купих си апартамент в центъра на Кърджали. След като го изплатих, при едно от връщанията ми в Кърджали се опитах да се регистрирам адресно, но ми бе отказано. Изживях шок, когато служителката ми каза: „Г-не, вие сте купили офис, а не жилище! Така е по документи“.  Откачих! Оказа се, че кооперацията била сграда за обществено обслужване, в която
по-голямата част от помещенията са си за обществено обслужване, т. е. офиси, а не апартаменти“ ,
разкрива пред 24rodopi.com гурбетчия-новодомец, който е орисан да живее в офис.
От агенциите за недвижими имоти потвърждават, че в Кърджали има не едва и две сгради за обществено обслужване, в които до промяната на статута ще се продават не апартаменти, а офиси. Оказва се, че врътката „Сега ти продавам офис, после ще направим промяна и ще имаш апартамент и по документи“ е пробила дори в „спалнята на Кърджали“ - квартал „Възрожденци“.
„ Сградата е жилищна, когато най-малко 60% от нея са жилища. При по-малък процент сградата няма как да се води жилищен комплекс. Когато 60 на сто са офиси, това си е сграда за обществено обслужване“, коментира пред 24rodopi.com дългогодишен кърджалийски брокер и допълва: „Съгласно чл.37 от ЗУТ сградите на основното застрояване се изграждат съобразно предназначението на УПИ, определено с влязъл в сила ПУП. Според предназначението си сградите на основното застрояване биват: жилищни, производствени, курортни, обществено-обслужващи и др., както и сгради със смесено предназначение. Не може в УПИ, отреден за обществено обслужване да се проектират жилища. Това противоречи на чл.4, ал.7 от Наредба №7 за правила и нормативи за устройство на отделните видове територии и устройствени зони. Следователно когато в обществено-обслужваща сграда се предвидят жилища, сградата става със смесено предназначение.
В конкретния случай,
за да бъде „и вълкът сит, и агнето цяло“, се налага промяна на предназначението на даден етаж от сградата.
Инвеститорът трябва да извърви цялата процедура, за да стане част от обществено -обслужващата сграда жилищна кооперация“.
„Има такъв проблем – строи се сграда за обществено обслужване и офиси се продават за жилища. Шашмата тръгва още при идеята за строителството. Или инвеститорът недалновидно е „прилапал“ парцела, отреден за обществена сграда, надявайки се на по-късен етап да промени предназначението по чисто български "бичим" – в България всичко е възможно, или просто от самото начало бил наясно, че ще продава на „будали“. Изразът е грозен, но съм бил свидетел как инвеститори и строители го използват. Ние с такива хора не работим“, коментира темата и Иван Генев, брокер в пловдивска агенция, която е в процес на позициониране и в Кърджали.
„Когато млад човек си купува първата кола, той винаги прави грешки. Пита всички наред, а накрая изборът е негов. Не слуша специалистите. За съжаление за мнозина така се получава и с новия дом, а е несравнимо една таратайка за 2-3 хиляди лева с жилище за 50 000 евро, да речем. Капаните, които инвеститори, строители и агенции за недвижими имоти залагат са толкова много, че сериозният купувач предвидливо ползва услугите на адвокат, на оценител на имоти, на строителен надзорник. Много са съветите, които можем да дадем на хората, които това лято са решили да си купят жилище. Примерно, колко от тях си задават въпроси относно собствеността му парцела, отреден за строителство? На инвеститора ли е или е заложен в банката? Щом на този етап строителят е заложил имота за банков кредит, какво да очакваме на следващите? Вероятно разчита да продаде достатъчно жилища „на зелено“, за да погасява вноски на банката,  а с другата част от парите да строи. Ами ако плануваното „светло бъдеще с продажбите“ не върви по план, какво следва?“, открехва още завесата брокерът.
Следва: Какви съвети дават на клиентите си читавите агенции? Отмина ли времето да се строи върху нездрави основи (по подобие на разцепения блок до Новия мост във „Възрожденци“) и да се икономисва от бетон и арматура?
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

8 comments so far,Add yours

  1. Анонимен10/7/18 16:56

    Бих искал да споделя с читателите и хората, които искат да си купят жилище. Преди известно време си купихме уж жилище,но се оказа, че по документи не е така,за което пък бяхме предупредени от други, които по същия начин са били подлагани. Бих искал да кажа по имена тези брокери , които са в това число - Танер от ТБС и Ергюн от Веста брокер,може да има и други брокери в град Кърджали освен тези,които ги споменах.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен10/7/18 18:26

    Както всички брокери лапат комисиона от всички и лъжат за всичко артисти

    Ок ой

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен10/7/18 19:34

    Ало редакцията защо не публикувате коментара ми?

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен10/7/18 20:32

    При самата покупко-продажба пише какво купуваш Какво продаваш. Преди да подпишеш четеш какво подписваш. Ако се правиш на играч трябва да знаеш че в града има много треньори.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен10/7/18 21:27

    OTIVAY PRI RASIM MUSA ,TOY SHTE TI PODARI EDIN APARTAMENT OT NEGOVITE,,,,,

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен11/7/18 08:24

    Cora nali obirna ofisite v apartamenti

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен11/7/18 08:38

    Няма контрол в БЪЛГАРИЯ.ГРАД КЪРДЖАЛИ Е СТОИТЕЛНА ПЛОЩАДКА КЪДЕТО ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ РАБОТЕЩИТЕ В ОБЩИНАТА КУПИХА ВСИЧКИ ДЕТСКИ ПЛОЩАДКИ И СЕ СТРОИ БЕЗКОНТРОЛНО .Няма друг град с такова безразборно строителство и без да се помисли за зелени площи .

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен11/7/18 22:10

    Артик те търсят такива балъци като теб с извинение, в Кърджали всички строители и брокери на жилища са мошенници. Взимат ти парите и ходи се оправяй както можеш. Аз специално такова скъпо жилище в Кърджали не бих купил НИКОГА !!! Във всеки друг град можеш да купиш по добро жилище на по добра цена и по добро качество !!! Поинтересувай се и ще се убедиш в думите ми. Аз го знам от личен опит !!!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.