Снощи в публиката на „Сексът - начин на употреба“ беше Лили Иванова. Кралицата.
Това пише в утрото на 28 ноември актрисата Кристина Топалова. Както вече
24rodopi.com писа, Лили Иванова заведе приятели да гледат талантлива Кристина.
„13 години Николай Волев търси новата си муза Кристина, за да “атакува” театъра 24-годишната актриса от Кърджали е с 27 роли в “Сексът - начин на употреба”, пише списание „Хай клуб“. “Натисках” до краен предел възможностите й, но тя се оказа издръжлива”, признава режисьорът. “Интуицията ми я избра. Имаше страх у нея, трябваше да я окуража, но после нямахме спиране”, казва още Волев
„Истината е, че съм предлагал този текст на близо 30 актриси, някои от които доста опитни и известни. Някои от актрисите, на които предлагах текста на Раме през всичките тези години, бързо се отказваха. Други дълго се колебаеха. Вероятно са търсели у себе си сили, но не са имали достатъчно смелост. И в края на това лято – внезапно и неочаквано – изскочи Кристина, наскоро завършила НАТФИЗ прохождаща актриса. Имам силно развит усет към откриването на точните актьори, благодарен съм на съдбата си, че това проработи и сега. Защото тази пиеса освен нужните качества предполага всеотдайност до краен предел“, подчертава известният творец, цитиран от „Хай клуб“.
Как талантливата Кристина от Кърджали накара Лили Иванова да заведе приятели на театър, пише „Епицентър Бг“:
Какво може да накара Лили Иванова да събере приятели и вкупом да ги заведе на театър? На театър, не на концерт! Някаква провокация? Нещо, което дълбоко я е впечатлило и тя иска да го сподели и с други? Или пък странна мисия, която си е наумила. Лили винаги може да изненада с приумиците си. В музиката ги знаем.
Но в театъра?
Когато чувам в телефонната слушалка: "Може да те изнадам с предложението си, но те каня на театър, на най-новата постановка на Николай Волев "Сексът- начин на употреба", не вярвам на ушите си. "Ще видиш защо? - звучи настойчивият глас на Лили - видях една млада актриса, смятам, че трябва да подкрепяме младите таланти".
Зарязвам всички ангажименти за 16 декември - отивам с Лили на театър в Сити Марк арт център!
Разбира се, прочитам всичко за пиесата, за да намеря камъчето в обувката, което гложди Лили.
Пиесата "Сексът - начин на употреба" е комедийна творба, заклеймена като нецензурна в родната ѝ Италия по време на първото правителство на Берлускони. Автор на текста е Франка Раме, съпруга на нобелиста Дарио Фо. Според отговарящите за морала държавни служители в "пуританския" Рим спектакълът, основан на сензационната книга на Якопо Фо "Дзен и изкуството да правим секс", заплашвал да "наруши общественото благоприличие, като тласне публиката към безсрамно поведение по отношение на секса".
Е, ясно ми е, че точно това е привлякло един от най-провокативните ни режисьори, създателя на две от най-успешните български кинокомедии - "Двойникът" и "Господин за един ден", да постави скандалния текст на българска сцена. И това да бъде театралният му дебют!
Волев разказва, че не взима наготово пиесата, адаптира текста ѝ за българска сцена. И го слага някъде в бюрото си. В това време търси актриса, която да изиграе хем влудяващо, хем непорочно, в цели 27 роли, върховната красота на съчетанието между секс и любов.
Защото да изиграеш "Сексът - начин на употреба" се изисква освен талант, и смелост.
Авторката на пиесата Франка Раме разказва със средствата на комедията за личните си преживявания и вълнения, свързани с най-интимната ни същност. Без лицемерие, без свян, назовавайки нещата с истинските им имена. Текстът е изповед на жена, която не е получила никакво образование от родителите си за секса и животът я поставя или в комични или в трагични ситуации. Откровенията ѝ като Ева, като девойка, жена, майка, леля, баба за онези най-най-интимни преживявания, които дори не смеем да назовем с истинските им имена, отблъскват известни актриси.
Това движение „по ръба на бръснача” доставя истинско удоволствие на изкусителя Волев, но парализира много актриси.
"Предлагах този текст на близо 30 актриси, някои от които доста опитни и известни. Точният избор на изпълнител на дадена роля е от ключово значение и в киното, и в театъра – в крайна сметка зрителите гледат актьора. Ако изпълнителят не е на нивото на текста или задачите, поставени от режисьора, лошият резултат е неизбежен. И най-гениалният актьор е безпомощен, ако текстът не е добър. В същото време и най-гениалният текст може да бъде провален от слаб актьор или безпомощна режисура", разказва Волев за терзанията си да намери подходящата актриса, която да изиграе женското си "АЗ"
Така минават близо 13 години.
Докато случайно през това лято той се запознава с една 24-годишна актриса от Кърджали, току-що завършила специалността “Актьорство за куклен театър” в НАТФИЗ. Кристина Топалова. И интуицията му веднага сигнализира, че това е Тя. Усетът да открива точните актьори, проработва и сега.
 Кристина е точно това, което Волев е търсил 13 години - красавицата носи чувствителност и интелект, излъчва дива смесица на секс и непорочност, съчетава предствата за Ева, Златната рибка и Инструктурка по оргазъм, танцувална и развихрена, чаровна и въздействаща. "Единствената пречка бе нейната възраст, но увереността ми, че ще се справи въпреки това, преля у нея", разказва Волев.
И започва съвместната им работа. Три месеца само върху текста.
Младата Кристина трябва да придобие на бегом такава житейска мъдрост, че да изиграе за час и половина 27 роли - от малко дете до старец, които сменят настроението и изживяванията си в рамките на минути. "Чувствам се голяма късметлийка! Това, което искам да стигне до хората е усещане за лекота, забавление и радост", споделя Топалова преживяванията си по време на репетициите.
Натоварването на актрисата в постановката е огромно. Тя уплътнява по един удивително лек за зрителя начин превъплъщенията си - пее и танцува, смее се и морализаторства, изпълвайки с присъствието си сцената, където единствен нейн партньор е каменната глава на олимпийския бог Хермес. А негови подгласници са две картини на Адам и Ева – едната на Лукас Кранах преди грехопадението, а другата на Мазачо – след изгонването им от Рая.
Кристина е това, което е всяка жена - чувствена и плаха, предизвикателна и всеотдайна, съобразяваща се с морала и бягаща от морала, която следва библейската си същност - да събужда и да изживява любов, да носи еротика, без да стига до порнография.
И това е най-голямото постижение на младата актриса и на опитния режисьор - тънката линия на пошлото, която те не са прекрачили.
Това всъщност е видяла Лили в Кристина. Това е другата страна на женската емоция, на интимността, която тя пресъздава в песните си. И затова ни покани - да видим и онова, което Лили не може да изпее, но което е неотменнаата част от живота. Лили раздипля душевните ни тайни, Кристина, под ръководството на Волев, разкрива сексуалните ни драми, терзания и удоволствия. И всичко това под палмата на любовта.
Разказвайки за секса, Кристина го прави на един абсолютно непорочен начин, със сетивността на зрялата жена и с любопитството на девица. И с едно тънко чувство на лек, здравословен, хумор, където тъжното и смешното се сливат, а емоциите на публиката минават от въздишка през смях до бурни ръкопляскания.
Волев много добре съзнава по какво острие върви. Пиесата може да бъде обругана от пуритани, спряна от Министерство на образованието или просто отхвърлена. "Исках да чуя вашето мнение", суетеше се притеснен прочутият режисьор на "Маргарит и Маргарита".
Лили с нейна невероятна чувствителност по отношение на красивото и пошлото, на истинското и фалшивото, му беше верен ориентир.
След пиесата младата Кристина Топалова застана трепераща пред попиконата. Кършеше ръце и се чудеше кой Господ ѝ е уредил такава среща.
Лили ѝ каза нещо много важно: "Прекрасна си, но запомни едно - каквито и успехи да имаш, не си вирвай нослето! Защото много големи творци от вирнати носове се сринаха в калта..."
Дано Кристина ги запомни!  И да върви напред.
От „Епицентър Бг“

24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.