От две години да си пенсионер, но за този период да не си получил и лев пенсия. В Европейския съюз с европейските правила. Това обаче е положението за хиляди нашенци, работили в Гърция.
Чиновници в южната ни съседка мотаят наши гурбетчии, които години наред са обслужвали гръцката икономика.
Такъв е случаят с кърджалиеца Камен Каменов. Бившият пожарникар е прекарал 18 години в Гърция и Кипър. Подал е документи за пенсия в България през юли 2017-та година. От тогава до днес той не е получил и лев от полагащото му се след навършване на необходимия стаж и точки. Причината-гръцката държава все още не е потвърдила официално трудовия му стаж там, разказа пред екип на 24rodopi.com Камен Каменов.
60-годишният мъж напуска пожарната в Кърджали през 96-та, след близо 14 години служба. Заминава да работи за две години в Русия. След това в Гърция и Кипър.
Подава документи пред родния осигурителен институт с извадка от трудовия си стаж от Кипър и Гърция. Чака близо година от островната държава необходимото потвърждение. От Гърция обаче то така и не му е издадено.
„Хванах адвокати, действах с Агенция, занимаваща се именно с подобни казуси. От гръцка страна обаче получих единствено писмо, с което ме уведомяват, че процедурата за изваждане на потвърждение за трудовия стаж може да се забави три години. Вече минаха две. Гледам болните си родители. Не се знае дали утре-вдругиден ще съм жив. От две години съм пенсионер, но без пенсия. Където и да отида-на лекар и т.н., плащам на частно. Значи нашата държава може до дни да им издава дипломи на техните студенти след завършване, а нас могат да ни мотаят за едно потвърждение с години. Този проблем е с хиляди нашенци, работили в Гърция. Нашата държава просто не ни защитава”, разказва кърджалиецът.
Той показва и валидизирана разпечатка от гръцка страна на целия му трудов стаж. Официално потвърждение обаче няма. Защото трябва да чака. Поне още една година.
Единственото, което иска 60-годишният мъж е българските власти да се задействат на ниво министерства и да решат този проблем за българите, работили зад граница.

На снимките:
-Камен Каменов
-Извлечението за трудов стаж, издадено от Гърция
24rodopi.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

6 comments so far,Add yours

  1. Анонимен16/6/19 12:16

    Nali gurcite sa vi priyateli

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен16/6/19 12:52

    А къде са от НоИ Кърджали? А.... Ами г-жа доректорката си купува сграда - дзи. Маймунски. Мозък.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен17/6/19 10:05

      Маймунски мозък си ти...даже не си маймунски

      Изтриване
  3. Анонимен16/6/19 20:41

    Скапана държава е БГ.Дано ни завладее някоя държава ако ще Македония пак ще бъдим по добре.И без тва нямаме войска нямаме техника елате.Никой няма да воюва с вас.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен18/6/19 09:23

    Нашите упражняват глагола мотам се, покрай нищо не правя.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.