Заради провала на проекта „ДОСТ“, Анкара не гледа с добро око на ДПС и президента на България Румен Радев (колкото до Местан и компания, властта в Турция е затворила и двете си очи). От 3-4 години Анкара показва с думите на представителите си и с действията им отношението си и към ДПС, и към българския президент.
Но министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу посети България на 30 и 31 януари в „по-добри времена“, с ново мислене и нови очаквания. „По-добро време“ е израз на външния ни министър Екатерина Захариева след скандал, породен от силни думи на Чавушоглу през пролетта на 2019-та. Той трябваше да посети България в началото на април м. г., но скандалът…
Всъщност, това е минало. Тогава в България Чавушоглу беше представен като природно бедствие, но днес е като нова пролет, поне за ДПС относно отношенията на партията с управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието на Реджеп Тайип Ердоган.
Помолихме сътрудника на 24rodopi.com Ерхан Алемдар за коментар по темата.

По време на официалното си посещение в България, което е първoто oт 2014 година нacaм, турския външен министър Мевлют Чавушоглу се срещна с президента Румен Радев, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, министър-председателя Бойко Борисов и с миниcтъра нa външнитe рaбoти Eкaтeринa Зaхaриeва. Всички наблегнаха на стабилността и продуктивността на двустранните отношения между България и Турция.
Извън протокола Чавушоглу проведе среща с председателя на ДПС Мустафа Карадайъ, на която присъстваха още новият посланик на Република Турция в България Айлин Секизкьоз и зам.-председателят на ДПС и председател на групата за приятелство с Турция към Народното събрание Ахмед Ахмедов.

Тази среща бе доста изненадваща за наблюдателите на отношенията между Турция и ДПС. Защото запознатите с тях знаят, че тези отношения са доста обтегнати и Ердоган никога не е припознавал ДПС като "турска партия", тоест работеща за благоденствието и просперитета на турското малцинство в България. С неговата благословия и помощ на 1 декември 2012 година в НДК в София бе учредена Народна партия "Свобода и достойнство". След изборния провал и катастрофата на този политически проект, на 10 април 2016 година бе последвало учредяване на нова "турска партия" с благозвучната абревиатура ДОСТ (Демократи за отговорност, свобода и толерантност). Въпреки мощната подкрепа, поради която турската държава бе обвинена в намеса във вътрешните работи на страната, и този проект се оказа неуспешен. На парламентарните избори през 2017 година коалицията "Обединение ДОСТ" , включваща НПСД и ДОСТ, получи едва 2.9% в национален мащаб (21.6% в Кърджали) и не успя да прескочи 4 процентовата изборна бариера.
Още два месеца преди учредяването на ДОСТ, Турция бе издала забрана на нейна територия да влизат Ахмед Доган и депутатът от движението Делян Пеевски. Според близкия до турското правителство вестник "Сабах" заради “антитурските му позиции след кризата с руския самолет". А след опита за преврат в Турция на 15 юли 2016 година, на която дата 251 турски граждани жертваха живота си, отношенията Доган-Ердоган се бяха влошили още повече.
Не бе минал и месец, когато на 11 август държавната Анадолска агенция обяви скандалната новина, че депутати от ДПС симпатизират на Фетхуллах Гюлен, който бе посочен от Анкара за организатор на опита за преврат, а организацията му бе наречена Фетхуллахова терористична организация (ФЕТО). Информацията тогава бе, че Анкара следи ДПС под лупа за общи антитурски действия с ФЕТО. Последва и реакцията на Доган. Месец преди президентския референдум в Турция, който се проведе на 16 април 2017 година, той написа отворено писмо, с което призова да се гласува против Ердоган: " ... на 16 април 2017 година в съседна Турция има референдум за преобразуване на Кемалистка Република Турция в султанат. Безумие. Но е факт... И сега ние - и християни, и мюсюлмани, и всички етноси, сме в състояние да дадем един исторически урок на всички, които си въобразяват, че имат историческото право да ни надзирават и направляват... В това виждам силата на раждането на Обединяващият патриотизъм. Правя дълбок поклон пред паметта на Апостола на Свободата - Васил Левски, защото това, което искам да кажа са кълнове от семената, които той е посял в почвата на общата ни душевност".
Въпреки това изявление, Ердоган бе продължил да поддържа връзки с ДПС като изпращаше подчинените си за срещи с хората на Доган. Явно бе станало ясно след двата неуспешни политически проекта, че - поне на този етап - ДПС безалтернативно държи контрола над турското малцинство в България. Последвалата среща на Доган с посланика на САЩ Ерик Рубин в централата на Движението за права и свободи на 19 септември 2018, обаче, отново бе замразило отношенията Доган-Ердоган. До 31 януари 2020 година, когато последва поредното затопляне. Какъв ще е изходът от тази безкрайна игра, засега никой не знае. Ще успеят ли "да се заровят томахавките и да се изпуши лулата на мира" или Ердоган стратегически изчаква да настъпи моментът, в който ще даде началото на "третата турска партия" в България?
В политиката нищо не се знае. И клетвите за вярност в тази сфера не важат. Лютви Местан се бе клел от трибуната в Джебел за вярност пред Доган. Същото бе направил и бившият министър председател на Турция проф. Ахмед Давутоглу преди да създаде своята "Партия на бъдещето" : "Отбелязвам още веднъж: Каквото и да се случи, аз съм верен на дадената дума. До последния си дъх ще поддържам своята вярност към президента ни. Никой досега не е чувал и няма да чуе от моята уста, от моя език, от моето съзнание и една дума против него".
Ерхан Алемдар, специално за 24rodopi.com
На снимката: Мустафа Карадайъ и Мевлют Чавушоглу, ледовете се топят...
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

12 comments so far,Add yours

  1. зафер ертюрк3/2/20 10:05

    На последните местни избори в Турция един депутат от АКП беше се изказал така, Ние в Истанбул нямаме нужда от изселнически вот Демек от изселниците от България.
    На първия вот в истанбул разликата беше в полза на имамоглу с около 15 000 гласа а Изселниците имат много по голям капацитет.
    Едно изказване на един депутат им струваше загубата на Истанбул, явно АКП си е направил хесапа китапа добре и решил чрез дпс да си подсигури спасителната жилетка.
    В дпс дереджето е същото, спадът на Турския вот е постоянен.
    Сигурно АКП и дпс са решили взаимно да използват Турския вот в България и Турция максимално.
    АКП и Ердоган въпреки всичко губят гласове, загубиха големите градове, под въпрос е бъдещият президентски вот, проучвателните агенции сочат че ерата на Ердоган е на финал, от друга страна АКП вече не е единна политическа партия, има теч на депутати и се създават нови политически структури от отцепилите се Анти Ердоганови депутати.
    Казали са НЯМА ВЕЧНИ ВРАГОВЕ ИМА ВЕЧНИ ИНТЕРЕСИ, тази среща доказва тази поговорка.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен3/2/20 10:33

    Турците са поискали всички членове на ФЕТО

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен3/2/20 10:48

    Кой създаде партиите НПСД и ДОСТ?

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен3/2/20 10:51

    Лютви Местан се бе клел от трибуната в Джебел за вярност пред Доган.-Някой да е чул от устата на Местан,да е казал нещо против Доган ,не на нали.Местан говори на митинги винаги против сараите.И никой не знаеше против кои сараи говори.Помислете и ще разбере и защо?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен3/2/20 22:01

      ЧЕ КОЙ ДРУГ ИМА САРАИ, БЕ АЛАНКОЛУУУУУ, ОСВЕН ДОГАНЧЕНЦЕТО

      Изтриване
  5. Анонимен3/2/20 10:53

    pod tazi novina basi nikoi ne komentira kvo stava senzura li ima 6to?

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен3/2/20 12:01

    Kade sa ni komentarie

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен3/2/20 12:03

    Целта на Местан не е била да прескочат 4%.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен3/2/20 15:17

    По-скоро трета световна война или трета турска партия отколкото Ердоган да изпуши лулата на мира с Доган. Ердоган е категорично против пушенето, дори да е за мир. А Доган заедно с уискито може сам да си пуши за мира. Нали е Нобелов лауреат!!!

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен3/2/20 15:18

    Доги се прави на важен и дразни Ердош, ама от някъде ще се пропука...

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен3/2/20 15:21

    Заради кефа на единия страдат турците в България. Инвестициите отиват в Скопие и Тирана.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен3/2/20 16:51

    Много ми е интересно,на какъв език са разговаряли

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.