„Дънди Прешъс Металс“ ще инвестира 11 млн. долара в Крумовград през настоящата година, а средната заплата в предприятието към момента е 2000 лева. Това обяви оперативният директор на дружеството, разработващо рудник „Ада тепе“, д-р инж. Любомир Хайнов в интервю за економик.бг.
„Дънди Прешъс Металс Крумовград“ спечели голямата награда "Инвеститор на годината" за 2019 г. на Българската агенция за инвестиции. През миналата година дружеството, което проучва, разработва, добива и преработва златосъдържащи руди, стартира мащабна инвестиция от 56 млн. лева, осигуряваща 243 нови работни места - рудник „Ада тепе“. Това е първият новоразработен златодобивен рудник в България за последните 40 години с обогатителна фабрика, които работят от  23 август 2019 г.
Любомир Хайнов е роден през 1975 г. в град Златица. На 20-годишна възраст започва работа в рудника в Челопеч като шлосер в Обогатителен корпус. През 1997 г. е повишен на длъжност „Началник смяна" в Обогатителен корпус, а след това продължава да се развива като механик в Обогатителен корпус. През 2006 г. поема механоподдръжката в Обогатителната фабрика, а през 2009 г. и цялата поддръжка. За 15-те години Любомир извървява дълъг път в областта на поддръжката в Обогатителната фабрика и участва във всички промени през този период. В началото на 2011 г. е назначен за Директор „Преработка на руда" в „Дънди Прешъс Металс Челопеч" ЕАД, а от 2013 г. е Директор „Поддръжка".
Любомир Хайнов е производствен директор в „Дънди Прешъс Металс Крумовград" ЕАД.

- Инж. Хайнов, на какво отдавате факта, че именно тази инвестиция спечели най-високото отличие?
- Първо, заради размера на инвестицията. Първоначалното вложение за изграждане на предприятието е 164 млн. долара, като през 2019 г. са инвестирани 56 млн. лева – това са вложения в предприятието в община Крумовград, в подкрепата на малкия и средния бизнес в региона. През 2020 г. ще инвестираме 11 млн. долара. Второ, „Дънди” се стреми да е иновативна фирма не само в технологиите, но и в устойчивото развитие.

- Колко дълъг се очаква да е хоризонтът на работа на рудника?
- Минният план е за до 8 години ефективна работа. Предвидено е около 2 години на трае рекултивацията. Преди това строежът продължи около 3 години.

- Дали е възможно животът на рудника да бъде удължен над този срок, както се случи в Челопеч?
- Възможно е, разбира се, ако в прилежащите около рудника площи се окаже, че има златна руда.

- Как преодоляхте страховете на хората в района? Това се оказва сериозен проблем пред нови инвестиции в добивната индустрия.
- Историята е много дълга - над 15 години. Наложи се драстично да променим първоначалните си проекти, за да отговорим на притесненията на хората. Отказахме се да използваме цианиди, няма отпадък, който да се депонира на открито. Когато се види, че нещата се правят с грижа за хората и за природата, настъпва успокоение. Над 90% от нашия персонал са местни хора. Те работят в предприятието и пряко наблюдават какво се прави. Така страховете постепенно си отиват.

- Колко хора се завърнаха от чужбина, за да работят при вас?
- Над 50 души. Те са при семействата си, получават добри възнаграждения. Средната заплата е над 2000 лв. Добрите условия са и факторът, който ги привлича в техния роден край.

- Как се отразява на общината присъствието на такъв голям инвеститор?
- Бих казал, че добре си партнираме. Инвестираме доста средства, с които подпомагаме на общината в реализацията на значими проекти. Имаме подписан меморандум и с него са определени нашите ангажименти.

- Създадохте Фонда за подпомагане на микро, малки и средни предприятия. Какъв е засега ефектът?
- Вече имаме избрани няколко фирми, които получават подпомагане от него. Тази година ще има и други, които ще получат подкрепа. По този начин ще дадем шанс на предприемчиви хора да развият дейност, която не е свързана с рудодобива, а е полезна за местното население. Така се осигуряват и нови работни места.

- От какво според Вас зависи да има още големи инвестиции в страната?
- Едно от най-важните неща са кадрите, които да имат подходящата квалификация. При наемането на хората се сблъскахме с големи трудности да намерим кой да поддържа машините и оборудването. Оказа се, че липсват специалисти със средно техническо образование. Ако те имат базовите умения, сериозна компания като „Дънди” след това ще ги развие. Липсват и кадри с висше инженерно образование. Така отново стигаме до разговор за ролята на дуалното и висшето инженерно образование.

- За да не сте самотният голям инвеститор в региона, какво препоръчвате?
- Ние не сме самотна птица. „Теклас” отвори свой завод през миналата година. Има и други малки производители. Но пък имахме късмета да изпреварим „Теклас” при наемането на хора и избегнахме конкуренцията с тях при подбора. Като цяло, смятам, че фирмите може спокойно да продължат да инвестират. Кадри се намират, те може да бъдат обучени и ние сме пример как доста хора придобиха нови професии. Но те имаха желание да се научат.

- Какво предстои след голямата награда?
- Тя е за нас огромно признание и сме благодарни на община Крумовград, че ни номинира за участие. Радваме се, че нашите усилия не са останали незабелязани. Същевременно това, което ние правим, е доказателство, че и в България нещата в икономиката може да се правят по правилния начин. Отчитаме факта и продължаваме да работим и да обучаваме хората, да спазваме високите екологични стандарти. Иновативност, безопасност и екологосъобразност са важни жалони в нашето развитие.
24rodopi.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.