На 87-годишна възраст почина Павел Георгиев Павлов – изобретателят на пеещия часовник в Кърджали. Поклонението ще се състои на 20 септември, неделя, от 10.00 часа в храм „Св. Архангел Михаил“ (параклиса) на гробищния парк в Кърджали, а погребението – в 11.00 часа.
„Никой в Кърджали тогава не се зае с нелеката задача да изобрети системата за градския часовник. Съгласих се веднага и за по-малко от две години идеята стана реалност“, разказва приживе радиоконструкторът за далечната 1978 година, когато в града край Арда е монтиран пеещият часовник, който става един от символите на Кърджали.
Точно в 6 часа на 3 март 1978 година електронните акорди на „Питат ли ме дей зората“ огласяват Кърджали за първи път.
Павлов е наследник на стар род кърджалийци.
На всеки кръгъл час от 6 до 22 часа 17 български патриотични песни мерят времето вече 42 години. В репертоара на градския часовник има и специални програми – например на 24 май на всеки час пее „Върви, народе възродени”.

Градският пеещ часовник е с електронен механизъм, а мелодиите вървят на компютър, но са съхранени в  автентичен вид. Това е единственият градски часовник у нас, който отмерва времето на фона на мелодии.
На снимката: Последната снимка на кмета на Кърджали д-р инж. Хасан Азис с изобретателя на градския часовник Павел Павлов
24rodopi.com


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

11 comments so far,Add yours

  1. Анонимен19/9/20 12:05

    Почивай в мир ! Ще останеш в историята с това красиво дело !

    ОтговорИзтриване
  2. Като архитектурно-инженерно изобретение часовника е шестица, но като камбанен звън и мелодии започвайки рано, рано 6.00 ч сутринта да ни внушават възрожденски"патриотизъм",канейки Ангел на оръжие срещу комшията Ахмед.... е не нищо друго освен изкуствен комунистически национализъм и шовинизъм.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен19/9/20 12:52

    Като архитектурно-инженерно изобретение часовника е шестица, но като камбанен звън и мелодии започвайки рано, рано 6.00 ч сутринта да ни внушават възрожденски"патриотизъм",канейки Ангел на оръжие срещу комшията Ахмед.... е не нищо друго, освен изкуствен комунистически национализъм и шовинизъм.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен19/9/20 13:58

    Винаги ще си спомнят хората за теб Почивай в мир! Направеното твое добро дело ще остане завинаги

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен19/9/20 14:11

    Кърджали винаги се е свързвал с пеещият часовник,язовирната стена и.....ха дано в скоро време с ФК Арда.Да почива в мир г-н Павлов-един достоен Кърджалиец.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен19/9/20 14:20

    Бог да го прости, това е да оставиш нещо важно след себеси

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен19/9/20 17:05

    Сменете вече репертоара на часовника.ИМА ТОЛКОВА ХУБАВИ ПЕСНИ.ЛИЛИ,ЕМИЛ,КЕЦА,БИСЕР КИРОВ,

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен19/9/20 20:33

    Бог да го прости човека ноа този часовник мелодиите разделяха хората по етноси на етническа основа тези мелодитрябва вече да се сменят не към омраза а уважение към гражданите от всички етноси в БЪЛГАРИЯ

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен19/9/20 21:21


    Беше добър човек.Почивай в мир Бате Павел.Съболезнования на близките!

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен19/9/20 21:25

    Беше добър човек.Почивай в мир Бате Павел.Съболезнования на близките!

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен20/9/20 15:12

    Да почива в мир. А на тези които се обаждат относно мелодиите на часовника, акъл където не ви е работата - не давайте. Когато ви устройва, мрънкате за "толерантност" пък сега недоволни. Престането да насаждате несъществуващо напрежение, напомняте ми на черните в Америка.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.